Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PE DAALEMMER & ROOIE RINUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pé Daalemmer & Rooie Rinus in 1980

Periode

1980 - 1984

Genre

amusementsmuziek, dialectpop

Online

Officiële website

Pé Daalemmer & Rooie Rinus

Pé Daalemmer & Rooie Rinus is een duo uit Groningen dat begin jaren tachtig met hun vrolijke dialectpop een grote fanschare opbouwt in het Noorden van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Frank den Hollander   zang
Peter de Haan (1)   gitaar, zang

Overige muzikanten

Jan Willem Leenslag   drums
Gijs Salentijn   basgitaar
Carmen Schilstra   zang
Jaap Hijmans   saxofoon, zang
Herman Grimme   toetsinstrumenten, zang

Biografie Pé Daalemmer & Rooie Rinus

Pé Daalemmer & Rooie Rinus is een duo uit Groningen dat begin jaren tachtig met hun vrolijke dialectpop een grote fanschare opbouwt in het Noorden van Nederland.

1956 - 1979

Peter de Haan (Loppersum, 3 mei 1956) en Frank den Hollander (Middelburg, 2 juli 1957) studeren allebei in Groningen, respectievelijk farmacie en Engels. Ze zijn lid van studentenvereniging Albertus Magnus en ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens een editie van het jaarlijkse open podium het Songfestival. Gecharmeerd van elkaars optredens besluiten ze een duo te beginnen.

1980 - 1984

Pé Daalemmer & Rooie Rinus in 1980 Op 31 januari 1980 treedt het duo voor het eerst op tijdens het Songfestival met het liedje Appelscha over een domme eerstejaars die een weinig geslaagd eerstejaarskamp in Appelscha meemaakt. De namen Pé Daalemmer & Rooie Rinus verzinnen de muzikanten tijdens het invullen van het inschrijfformulier. Het duo doet straatoptredens in Groningen met repertoire dat bestaat uit covers van de Kinks, Corry en de Rekels, Elvis en The Shadows, aangevuld met de eigen liedjes Gezina, Appelscha, Alcohol en Lopster Toren. Henk Binnendijk van Radio Noord nodigt Pé Daalemmer & Rooie Rinus uit voor een radio-optreden voor publiek op 22 januari 1981, als voorprogramma van de Harley J. Band, de band van Harry Rijnbergen (Ro-D-Ys). Een dag later belt Frans van der Borg van Telesound Productions met de vraag of het duo een album wil opnemen. Op Verziede in Waskemeer (maart 1982) wordt live opgenomen in de Telesound Studio te Waskemeer. Pé Daalemmer & Rooie Rinus treden op in het noorden van Nederland, op locaties als De Trefkoel in Paddepoel, Het Dok in Lewenborg en Jeugdsoos Rehoboth in Loppersum. Ze doen tot en met 1984 met grote regelmaat Terschelling aan, onder meer tijdens het door café De Rustende Jager georganiseerde Troebadoersfestival en het allereerste Oerolfestival in 1982. Bij grotere optredens wordt het duo bijgestaan door begeleidingsband De Containers met onder meer toetsenist Herman Grimme (Jazzpolitie). Een van de grootste optredens van Pé Daalemmer & Rooie Rinus is in februari 1983 tijdens het jaarlijkse festival Sneeuwpop in de Groningse IJshockey-hal, waar ze het podium delen met onder anderen Barrelhouse en Normaal. Na vier jaar intensief optreden geeft het duo op 16 november 1984 een afscheidsoptreden in de Stadsschouwburg te Groningen.

Barrelhouse Corry en de Rekels Herman Grimme Normaal RO-D-YS

1985 - 1995

Frank den Hollander is bibliothecaris bij de Rijksuniversiteit Groningen en werkt bij Theater te Water. Peter de Haan is apotheker in Hoogkerk en heeft zijn rock-'n-rollbandje Stuck Herry. De twee werken aan een rockopera over een wereldreis, wat in 1988 leidt tot De Bende Van Baflo Bill, een muziektheatergroep met zangeres Alina Kiers. Pé Daalemmer & Rooie Rinus geven af en toe reünieconcerten. De laatste twee grote optredens vinden in november 1994 plaats in een uitverkochte Groninger Evenementenhal onder het motto P&R Tien Jaar Uit Elkaar. Registraties van deze optredens worden uitgebracht op de ruim twee uur durende compilatie Pé & Rinus: De Video.

De Bende Van Baflo Bill

2005

Peter en Frank vieren het vijfentwintigjarige artiestenjubileum met een jubileumtournee in september en oktober met optredens in Zuidhorn, Engelbert, Oosteinde, Zuidwending en Groningen. Op 6 en 7 oktober treedt het duo tweemaal op in een uitverkochte Martiniplaza te Groningen, met een openingsgedicht door Driek van Wissen en Daniël Lohues als speciale gast. Een registratie van de tweede avond staat op de dvd Pé & Rinus In Martiniploazoa!

Daniël Lohues

Discografie Pé Daalemmer & Rooie Rinus

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pé Daalemmer & Rooie Rinus

Audio/Video Pé Daalemmer & Rooie Rinus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer