Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PALINCKX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Palinckx

Periode

1983 - 2007

Genre

avant-garde, jazz

Online

Officiële website

Palinckx

Het uit Tilburg afkomstige Palinckx opereert eerst nog in het experimentele jazz-circuit, maar ontwikkelt zich tot een ware avant-garde formatie. De groep rond gitarist/componist Jacques Palinckx kenmerkt zich door humor, muzikale citaten, flitsende optredens en eigenzinnige composities.
Volledige biografie...

Bezetting

Han Buhrs   zang
Bert Palinckx   contrabas
Alan Purves   drums
Jacques Palinckx   gitaar, zang
DJ DNA   draaitafels, zang

Overige muzikanten

Bennie Bartels   zang
Jim Meneses   percussie
Wim Janssen   drums
Michael Vatcher   drums, percussie
MaryLou Weijmans   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1986   Paul Termos
1986   Toon de Gouw
1989   Joost Buis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Palinckx

Het uit Tilburg afkomstige Palinckx opereert eerst nog in het experimentele jazz-circuit, maar ontwikkelt zich tot een ware avant-garde formatie. De groep rond gitarist/componist Jacques Palinckx kenmerkt zich door humor, muzikale citaten, flitsende optredens en eigenzinnige composities.

1978

Jacques is bezig met zijn vijf jaar durende klassiek gitaaropleiding en compositielessen. Met zijn broer Bert Palinckx, die contrabas speelt, improviseert hij op de zolder van zijn ouderlijk huis.

1983

Voor het eerst is er sprake van een groep, simpelweg Palinckx & Palinckx geheten. Tijdens hun eerste optredens maken de broers voornamelijk experimentele jazz.

1984

Het Palinckx & Palinckx-album Maartse Buien verschijnt op het lokale platenlabel Traction Avant, een sublabel van Eksakt Records. De elpee bevat experimentele jazz, die voortvloeit uit de vele jaren improviseren. Ze leveren met het nummer Onynx ook een bijdrage aan de cassette-compilatie Fragment 1 op het Tilburgse Eksakt Records.

1986

De band, inmiddels Palinckx geheten, verzorgt een aantal concerten in Nederland, die vooruit lopen op hun nog te verschijnen elpee Grrroeten. De bezetting bestaat uit een gelegenheids-formatie van negen musici.

1987

Het tweede werk Grrroeten ziet het licht en is wederom uitgebracht op het Traction Avant-label. Op deze elpee volgt Palinckx de eerder uitgestippelde route en maakt derhalve hectische jazz.

1988

De gebroeders Palinckx treden op onder de tournaam Palinckx & Palinckx: Duo's. Ze spelen dan vooral geïmproviseerde stukken, waarin de jazz nog steeds de hoofdrol speelt.

1989

Het Palinckxquartet wordt opgericht. De groep bestaat naast Jacques en Bert uit trombonist Joost Buis en drummer Wim Janssen.

1990

De cd If P Than Q......Mind Yours! van het Palinckxquartet verschijnt in december op het label Vonk dat in handen is van de beide broertjes Palinckx. De muziek gaat nu al meer richting het latere Palinckx-geluid. De fragmentarische muziek loopt uiteen van rock met scheurende gitaren, jazz en geïmproviseerde muziek met de kenmerkende blaaspartijen van Joost. Her en der citeren ze muziek uit de jaren zestig en zeventig.

1991

Het Palinckxquartet begint met het live uitvoeren van nummers van de cd Covers, die pas later uitgebracht zal gaan worden. Wim Janssen heeft de band verlaten en voor hem in de plaats komt de Amerikaanse percussionist Michael Vatcher.

1992

In het eerste half jaar werkt de band aan het album Covers waarop voor het eerst gesproken worden van het echte Palinckx-geluid. Palinckx snijdt als een muzikale chirurg andermans werken open tot slechts de bouwstenen overblijven. Hiermee maken ze dan geheel eigen creaties, waarin de geciteerde vaak nog wel te herkennen valt. Ze citeren van The Beatles tot de Beastie Boys, van Jimi Hendrix tot Charles Ives en van de Butthole Surfers tot de Residents. De stijlen variëren hierbij van rock, jazz en hardcore tot experimentele, klassieke en geïmproviseerde muziek. Maar het liefst maken ze fragmentarische stukken, waarin ze met meerdere genres en invloeden tegelijk flirten. Hun avantgarde-muziek klinkt spontaan en bevat vreemde geluiden en een gezonde dosis humor. Zangeres MaryLou Weijmans vervult op de cd haar eerste gastrol voor de band. Het Palinckxquartet speelt daarna voor het eerst over de grens en wel in Oostenrijk. Jacques Palinckx wint de podiumprijs van Stichting Jazz In Nederland (SJIN). Deze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke musici binnen de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekwereld.

1993

Het live-album Llllivvvvve!!!! verschijnt en is een registratie van de uitreiking van de podiumprijs door SJIN aan Jacques Palinckx, waar Palinckx And Guests een concert geven. Aan de cd werken ondermeer Mary-Lou, draaitafelspecialist DNA (Urban Dance Squad), Lol Coxhill en het Mondriaan Quartet mee. De groep doet Frankrijk en België (Antwerpen) aan voor live-optredens. In december wordt gewerkt aan een nieuwe cd.

Urban Dance Squad

1994

Onder de naam Palinckx vormt de groep een quintet met als vijfde muzikant toetsenist Cor Fuhler. Michael Vatcher verlaat de groep en zijn vervanger is de Amerikaanse percussionist Jim (James) Meneses. Met dit vijftal maken ze de cd The Naked Girls From Tilburg. Het Palinckx-geluid is nog verder geëvolueerd, maar verschilt qua aanpak niet veel van Covers. Later dit jaar vindt de première plaats van het prestigieuze Psychedelic Years-project. Voor dit project grijpen ze met hun citaten terug op de jaren zestig en zeventig en stoppen deze in een eigenzinnig negentiger-jarenjasje met al de Palinckx-ingrediënten.

1995

Palinckx staat op het Taktlos-festival in Zwitserland (Zürich). Daarnaast spelen ze op het Vooruit Geluid-festival in België (Gent). Ze werken verder aan hun Psychedelic Years-project. Eén track daarvan, te weten The Psychedelic Years Phase Two (Pink Floyd), verschijnt op de compilatie Everything Is Low van het Belgische label/distributiebedrijf Lowlands die ook de meeste Palinckx-cd's distribueert. De cd zit gratis bij het Belgische alternatieve muziekblad Gonzo Circus.

1996

Palinckx speelt weer op het Vooruit Geluid-festival in Gent en treedt ook op in Italië (Bologna). Begin mei komen ze eindelijk met de cd The Psychedelic Years op de proppen, wat misschien wel de beste tot nu toe is. Vrijwel tegelijk komt de live-cd Border : Live In Zürich uit met daarop een registratie van het optreden op het Taktlos-festival. Op The Psychedelic Years is er een belangrijke rol weggelegd voor zangeres Mary-Lou, zanger Han Buhrs (Sumbur, The Ex) en het achtkoppige The Aquarius Ensemble. De cd is er één vol extremen, mengvormen en citaten. Deze citaten zijn afkomstig uit de jaren zestig (Nancy Sinatra, Pink Floyd, Zappa, Soft Machine en Brian Wilson). De band maakt veelvuldig gebruik van allerlei accessoires (dildo, kinderradiootjes, ratels en dergelijke), waarmee ze verschillende maffe geluiden creëren. Als een muzikale kameleon verandert de groep steeds van tempo, sfeer en stijl al naar gelang welk element onder de Palinckx-loep wordt genomen. Zo laveren ze tussen soul, blues, sixties-rock, jazz, klassiek en experimentele muziek. In mei vindt de tweede live-premiere van dit project plaats in Tilburg, waarbij psychedelicaspecialist en tevens schrijver/dichter Simon Vinkenoog de spits afbijt met een voordracht. Het is een druk jaar, want in oktober komt Palinckx alweer met het Brian Wilson multimedia spektakel. Hier wordt aan de hand van theater, dans, video-projecties en muziek het leven van Beach Boy Brian Wilson in kaart gebracht. Palinckx ondersteunt het geheel met fragmentarische en vaak humoristische muziekstukken.

The Ex

1997

In januari is er een Brian Wilson Extravaganza. Brian Wilson-fans uit de avantgardistische muziekwereld, waaronder Palinckx, brengen een muzikaal eerbetoon aan de Beach Boy. De groep doet ook Canada aan voor het vermaarde Victoria Ville-festival. Aansluitend maken ze een korte tour door de Verenigde Staten, waar ze in kleine clubs optreden. Daarna valt de beurt aan Servië (Belgrado). In maart geeft de band weer concerten in Nederland met een nieuwe bezetting. Han Buhrs is nu de vaste zanger en electronicaman van de band. Joost Buis en Cor Fuhler nemen afscheid en Palinckx is weer een quartet. De tour krijgt de naam Frontal Dog mee, waarvan opnames in augustus gemaakt worden. Verder zijn er later in het jaar optredens in Zwitserland en Tsjechië (Praag).

1998

Onder de naam Palinckx Dekt Tafel speelt de groep ondermeer op het festival Ulrichberger Kaleidophonen. Tony Buck neemt de drums over van Jim Meneses.

1999

De groep speelt op internationale festivals als November Music, Wintertuin, Alternativa Praag en Kommz Aschaffenburg.

2001

Vanaf 1 januari wordt Palinckx financieel ondersteund door het Ministerie van OCW en de provincie Noord-Brabant. De vaste kern van de band is dan naast de gebroeders Palinckx vocalist Buhrs, drummer Purves en DJ Donotask (ex-Urban Dance Squad). Het eerste grote project van het jaar is de theaterproductie Henry : De Driepersoonsman samen met het Asko Ensemble en theatergezelschap Drie Ons. De voorstelling (30 maart première in het Korzo Theater te Den Haag) is een mix van zang, muziek, dans, video en beeld. Naast Buhrs verzorgen Joop van Brakel (Nasmak) en David Eeles gastvocalen. Vanaf oktober tourt Palinckx door Nederland en Duitsland met de voorstelling Das Duell : Eine Fussballoper. Das Duell gaat over de voetbalfinale in 1974 tussen Nederland en Duitsland. Het is een samenwerkingsproject tussen Palinckx en de Duitse groep Toytones.

Nasmak Urban Dance Squad

2002

Op het album Momentum & Wag zijn meer en meer de rockroots van Palinckx te horen inclusief een reggaeversie van Das Modell van Kraftwerk. De groep probeert met het nieuwe repertoire en onder de naam Palinckx & Freelinckx naast het vertrouwde jazz- en theaterpubliek ook het clubcircuit te bespelen.

2003

De in april 2001 opgenomen uitvoering van Henry (15 scenes about a threesome man) samen met het Asko Ensemble verschijnt in januari op cd. Het muziektheaterproject Oh, Nul! gaat op 17 april van start in Tilburg. Het is de derde keer dat Palinckx samenwerkt met het theatergezelschap Drie Ons. Oh, Nul is gebaseerd op Het Evangelie Van O. Dapper Dapper, een obscuur werk van literator W.F. Hermans over een evangelist met een writers block. Vocalisten Han Buhrs, Bennie Bartels en Rafaël Troch zingen zonder microfonen en de begeleidende band (met gastmuzikant Cor Fuhler) voert de muziek zoveel mogelijk unplugged uit. In het najaar studeert de band een nieuw programma in en tourt Palinckx in Midden-Europa (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en Italië). Han Buhrs en DJ Donotask verlenen bijdragen aan het album The Thirteen Bar Blues van Houtkamp's Pow 3, de band van Luc Houtkamp (saxofoon, computer) dat tussen 11 september 2001 en 21 augustus 2003 live is opgenomen. De productie is in handen van DJ Donotask en Luc Houtkamp.

2004

Palinckx In de periode 12 september tot en met 6 oktober treedt Palinckx op onder de naam Palinckx en Freelinckx. De groep wordt tijdens de optredens aangevuld met de Duitse organist Martin Scholz, saxofonist Guido Nijs (Raise The Roof) en trombonist Louk Boudesteijn (Tasha's World). Het accent ligt meer op riffs en minder op lange solo's. TilNo BeAm (de afkorting voor Tilburg-Novi Sad-Belgrado-Amsterdam) is een samenwerkingsproject met vijf Servische muzikanten waaronder componist/saxofonist Boris Kovac waarbij Palinckx de confrontatie aangaat met de Slavische muziektraditie. Het project is in mei voor het eerst te horen tijdens het Interzone Festival in Novi Sad en het Ring-Ring Festival in Belgrado. De cd Spam, Scores & Encores is een verzamelaar met voornamelijk muziek die de individuele groepsleden gemaakt hebben voor diverse dansvoorstellingen, films en beeldende kunstmanifestaties aangevuld met toegiftnummers en enkele stukken uit Palinckx Dekt Tafel (1999).

2005

Op 10 april speelt Palinckx op uitnodiging van 013 te Tilburg op een Beatles-dag samen met gasten The Fab 8 Spelen #9 waarbij nummers van The Beatles in bewerkte versies worden uitgevoerd. Samen met theatergroep Drieons staat Palinckx in het seizoen 2005-2006 op de planken met de voorstelling Fiets, een multimediaspektakel over het beklimmen van een berg tijdens een wielrenetappe. De teksten zijn geschreven door oud-wielrenner en auteur Peter Winnen, de choreografie van Ives Thuwis, de vormgeving van Hedy Grünewald en de composities zijn van Jacq Palinckx. De muzikanten bij Fiets zijn Jacqueline Hamelink (cello), Yvonne van de Pol (viool), Pieter Hunfeld (hoorn) en Bert Palinckx (bas).

2006

Naar aanleiding van de enthousiaste reacties op The Fab 8 Spelen #9, uitgevoerd in Tilburg een jaar eerder, gaat Palinckx op tournee met het Beatlesrepertoire. Op het programma staat een collage van meer dan twintig fragmenten uit de periode vanaf het album Revolver met de nadruk op The White Album, aangevuld met persoonlijke favorieten van de gebroeders Palinckx. De band wordt aangevuld met strijkers Yvonne van de Pol en Jacqueline Hamelink en vaste Freelinckx-organist Martin Scholz. Vanaf de zomer zijn in het Lloyd Hotel te Amsterdam filmpjes te zien in het kader van het kunstproject Ll-Tribune. Palinckx levert muziek bij het werk van Carolien Scholtes met teksten van Marian Boyer.

2007

Palinckx De samenwerking met het Asko Ensemble tijdens Henry, De Driepersoonsman (2001) krijgt een vervolg met Bovenkamermuziek, een productie over het functioneren van de hersenen. De teksten zijn van vocalist Han Buhrs en de muziek van Jacq Palinckx, Mayke Nas en Yannis Kyriakides. Bovenkamermuziek wordt in mei in Amsterdam, Tilburg en Rotterdam uitgevoerd door Palinckx samen met het Asko Ensemble en acteur Hans Dagelet (o.a. Spinvis). Het album Tight Spots is het laatste levensteken van Palinckx. De plaat bevat opnamen uit de periode 2004-2006, vastgelegd op diverse locaties. De eindmix is van Luc Klaasen (ex-Ex) en Zlaya Hadzic.

Spinvis The Ex Yannis Kyriakides

2008 - 2009

Jacques en Bert Palinckx organiseren sessies in Paradox te Tilburg. Uit deze sessies komt de groep Vlek voort. Het eerste optreden van Vlek is op 18 april 2009 tijdens de viering van 200 jaar Tilburg in Paradox.

Vlek

Discografie Palinckx

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Palinckx

Audio/Video Palinckx

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer