Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PALIO-PAREA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Palio-Paréa

Periode

1992 - heden

Genre

Griekenland, rembétika, wereldmuziek

Online

Officiële website

Palio-Paréa

Palio-Paréa is een Griekse uitdrukking voor 'oude vrienden bij elkaar'. Het zijn Loek Schrievers, Margôt Schenk en enkele bevriende muzikanten die vanaf 1992 onder deze groepsnaam het avontuur in de Griekse muziek zoeken.
Volledige biografie...

Bezetting

Margôt Schenk   baglama, percussie, zang
Loek Schrievers   bouzouki, tzoura, ud
Carel van Rijn   gitaar

Overige muzikanten

Takis Sideris   blaasinstrumenten, bouzouki, klarinet, viool, zang
Henk Wanders   drums, engineer, percussie
Mattie Tans   gitaar, zang
Johnny Rahaket   viool
Nels Busch   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Palio-Paréa

Palio-Paréa is een Griekse uitdrukking voor 'oude vrienden bij elkaar'. Het zijn Loek Schrievers, Margôt Schenk en enkele bevriende muzikanten die vanaf 1992 onder deze groepsnaam het avontuur in de Griekse muziek zoeken.

1992 - 2005

Door de sterke composities van Loek Schrievers en de eigenzinnige bewerkingen van reeds bestaande Griekse liederen ontwikkelt de groep een eigen, herkenbare stijl. Dat ook in Griekenland de muziek van Palio-Paréa veel waardering oogst, blijkt uit de positieve recensies in de Griekse muziekpers en de uitnodigingen voor optredens in populaire Griekse tv- en radioprogramma's. Palio-Paréa's belangrijkste inspiratiebron zijn de rembetika: liederen uit de Griekse stadscultuur van de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze voorliefde blijkt ook uit het veelvuldig gebruik van de traditionele rembetikainstrumenten als de bouzouki (Griekse luit) en baglama (Turkse luit). 'Griekse blues' wordt rembetika soms genoemd. De liederen vertellen over de tragiek van het leven aan de rand van de samenleving, maar ook de liefde en de pijn van een gebroken relatie worden bezongen. Het eerste album verschijnt in 1997. De daaropvolgende cd's zien het levenslicht in 1998 en 2001. In 2003 brengt de groep een livealbum uit. Palio-Paréa speelt sinds 2000 regelmatig in Griekenland, waaronder op het Holland Festival in 2000 in Athene en het Rembétiko Festival in 2003.

2006

Palio-Paréa In 2006 verschijnt Palio-Paréa's vijfde album. Het is een bijzondere cd: de Nederlanders vegen het stof van vergeten Griekse muziek uit de jaren dertig. Ze brengen ook moderne Griekse stukken en twee eigen composities, zoals het dromerige Anarotième. Een belangrijke rol is weggelegd voor snaarinstrumenten als de tzoura (kleine versie van de bouzouki).

2008 - 2009

Nights In Attarin, A Hommage To C.P. Cavafy, heet de cd die Palio-Paréa in 2008 uitbrengt als eerbetoon aan de Griekse dichter Constantine P. Cavafy die een inspiratiebron voor de groep is. Percussionist Ulas Aksünger versterkt de groep in 2008 en 2009 als gastmuzikant bij optredens. In juli 2009 geeft Palio-Paréa het voorlopig laatste concert en begint een sabbatical voor onbepaalde tijd. Margôt Schenk start CHARA management/bookings voor Griekse muziek. Loek Schrievers werkt fulltime in opnamestudio XAPAaudio. Carel van Rijn speelt in andere bands en werkt in XAPAaudio als studiomuzikant.

2012

Schenk en Schrievers worden door Giannis Lebésis uitgenodigd als gastmuzikanten tijdens zijn shows in februari. Ze spelen twee weken lang elke avond op donderdag tot en met zaterdag en elke zondagmiddag in Musiko Steki Kardia Fterouyísmata in de buitenwijk Alimos bij Athene.

Discografie Palio-Paréa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Palio-Paréa

Audio/Video Palio-Paréa

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer