Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PANIC (1977-1979)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Panic

Periode

1977 - 1979

Genre

punk

Panic (1977-1979)

Het Amsterdamse Panic behoort met onder andere Ivy Green en The Flyin' Spiderz tot de eerste golf van Nederlandse punkbands. De band zal vooral in de herinnering blijven door de chaotische act en doodsverachting van frontman Peter Panic.
Volledige biografie...

Bezetting

Piet van Dijk (2)   basgitaar, zang
Peter Ten Seldam   zang
Rein De Graaf   drums
Michiel Van 't Hof   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1980   Tröckener Kecks

Biografie Panic (1977-1979)

Het Amsterdamse Panic behoort met onder andere Ivy Green en The Flyin' Spiderz tot de eerste golf van Nederlandse punkbands. De band zal vooral in de herinnering blijven door de chaotische act en doodsverachting van frontman Peter Panic.

1976 - 1977

In 1976 begonnen onder de naam Big Peter & the Garage, een rock & roll-band met twee meisjes op tamboerijn. `Echt punk was dat natuurlijk niet', zegt gitarist Piet van Dijk twintig jaar later, `maar alle elementen van de latere Panic waren al aanwezig. We hadden een stroboscoop gekocht, er was een rookmachine en Peter ging zich te buiten aan allerlei acrobatische toeren.' Na een paar optredens maakt de band de overschakeling naar punk en verandert de naam in Panic. Op 17 november 1977 verzorgt Panic in Paradiso het voorprogramma van The Boys. De bandleden zijn eigenlijk wat te oud om voor punk door te gaan. Ten Seldam is over de dertig en speelt al in de jaren zestig in bandjes. In het punkwereldje (gemiddelde leeftijd: een jaar of 18) is bovendien bekend dat hij en Van Dijk als leraar voor de klas staan. Desondanks wordt Panic met gejuich (en liters spuug) onthaald door de Amsterdamse scene. De band staat garant voor chaos op het podium die meestal ook op het publiek overslaat.

1978 - 1979

In het voorjaar van 1978 verschijnt de lp `13', geproduceerd door Peter van Bruggen van de KRO-radio en Muziekkrant Oor. In de Oor-editie van 12 juli is de band het muziekblad op onnavolgbare wijze te slim af. In een uitgebreid artikel in Oor doet Ten Seldam verslag van een reis naar New York, een optreden met The Dead Boys en The Ramones, en een compliment van Deborah Harry (`You've got a most attractive singer', zou ze gitarist Van 't Hof hebben toevertrouwd). In het boek Het Gejuich Was Massaal over de Nederlandse punkbeweging (1996) onthult Piet Van Dijk dat dit verhaal bijna volledig op bluf is gebasseerd. Aanvankelijk was de band niet eens van plan om naar de VS te gaan. Maar dankzij de door henzelf, via het ANP, verspreide geruchten vinden zij platenmaatschappij Ariola bereid om de overtocht te bekostigen. Het verslag dat Ten Seldam op verzoek van Oor schrijft is grotendeels verzonnen. Wel doet de band een optreden tijdens een groepenpresentatie in de legendarische CBGB-club. Op 22 november 1978 brengt de oorspronkelijke Panic op waardige wijze zijn slotakkoord ten gehore. Dat gebeurt tijdens een Rock Against Racism-festival in Paradiso. Als Sinterklaas verkleed schiet Ten Seldam van onder zijn tabberd vuurwerk het publiek in. Een tel later rolt de Goedheiligman brandend als een fakkel over het podium. Terwijl de band doorgaat met spelen, weten Pieten met brandblussers een drama te verhoeden.

1983

Piet van Dijk stapt over naar de Tröckener Kecks en speelt mee op de debuut-lp Schliessbaum (1982). Ten Seldam brengt in 1983 onder de naam Panic en in eigen beheer een dubbel-lp uit. De plaat bevat Nederlands- en Engelstalig werk en een gesproken verhaal. Ten Seldam blijft in eigen beheer aanhoudend experimentele muziek en verhalenbundels uitbrengen.

Tröckener Kecks

2008

Gitarist/zanger Michiel 'Mike DeCourt' van 't Hof brengt met zijn band Duh O.V.E.R.G A N G het album Hot Flushes uit. Op het repertoire voornamelijk rustige, poppy rocksongs, af en toe aangevuld met dansbare tracks (Hey Now, It's Up To You) en komische reggae (Let's F**k 'm All).

Armand

2020

De film die Duco Donk (Jimmy Is Punk - The Story Of Panic) over de band maakt wint de juryprijs op een muziekfilmfestival in Parijs. Ook verschijnen er drie albums met niet eerder verschenen live-opnamen op Spotify.

Discografie Panic (1977-1979)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Panic (1977-1979)

Audio/Video Panic (1977-1979)

Video Panic (1977-1979)

Panic - Requiem For Marti...
Panic - Requiem For Martin Heidegger
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Panic - Requiem For Martin Heidegger

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer