Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAPA TOUWTJIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

25-01-1970 - 09-06-2005

Genre

dancehall, reggae, Suriname, toasting, zang

Pseudoniemen

Papa Ti

Papa Touwtjie

Papa Touwtjie is een dancehall/reggae-artiest uit Suriname. Vooral in de jaren ’90 is hij bijzonder populair in Suriname.
Volledige biografie...

Instrumenten

toasting, zang

Biografie Papa Touwtjie

Papa Touwtjie is een dancehall/reggae-artiest uit Suriname. Vooral in de jaren ’90 is hij bijzonder populair in Suriname.

1970 - 2005

Papa Touwtjie (echte naam John Touwslager) groeit op in Paramaribo in een kinderrijk gezin. Zijn jeugd speelt zich vooral af op straat. Hij houdt van voetballen en zingt Kawina-muziek. Papa Touwtjie komt terecht in de criminaliteit. Als hij voor de zoveelste keer dezelfde winkel wil beroven wordt hij in zijn been geschoten. Volgens Touwtjie laat de politie hem expres liggen en uiteindelijk moet zijn been worden geamputeerd. De haat die Touwtjie dan krijgt tegen de politie zal later nog regelmatig terugkeren in zijn teksten. Papa Touwtjie zit zijn straf uit en bekwaamt zich in de gevangenis in het zingen van reggae en dancehall. Als hij begin jaren ’90 uit de gevangenis komt, begint hij met het opnemen van zijn eerste album Gangster. Het is voor het eerst dat de Jamaicaanse stijl dancehall in het Sranan Tongo wordt gemaakt. Zijn muziek slaat aan, vooral bij jongeren uit achterstandswijken. Zijn groffe teksten over het leven van de straat worden echter niet door iedereen gewaardeerd. Er worden zelfs kamervragen over gesteld in Suriname. Uiteindelijk maakt Papa Touwtjie meer dan tien albums. Als gevolg van een familieruzie komt Papa Touwtjie aan een schotwond te overlijden in juni 2005.

Discografie Papa Touwtjie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Papa Touwtjie

Video Papa Touwtjie

Tjar En Kon
Tjar En Kon
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tjar En Kon

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer