Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PARADISO

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Genre

dance, pop/rock, wereldmuziek

Online

website

Paradiso

Sinds 1968 is Paradiso het belangrijkste poppodium van Nederland. In het voormalige verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente treden zowel nationale als internationale sterren op. Als de concerten afgelopen zijn, worden er dansavonden gehouden. Verder is Paradiso sinds jaar en dag gastheer van de Grote Prijs van Nederland. Ook populair zijn ...
Volledige biografie...

Biografie Paradiso

Sinds 1968 is Paradiso het belangrijkste poppodium van Nederland. In het voormalige verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente treden zowel nationale als internationale sterren op. Als de concerten afgelopen zijn, worden er dansavonden gehouden. Verder is Paradiso sinds jaar en dag gastheer van de Grote Prijs van Nederland. Ook populair zijn de London Calling-evenementen.

1968 - 1976

Midden jaren zestig is Amsterdam de plek waar het allemaal gebeurt. Maar een echt poppodium is er niet. Willem de Ridder, dan bekend van het jongerenblad Hitweek, kraakt het verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans. Paradiso is geboren. Geheel in de stijl van de flamboyante De Ridder tovert hij het 'Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso' uit de grond. Group 1850 is er de huisband en ook de jonge Hans Dulfer is er vaak te bewonderen. CCC Inc. treedt als eerste act op in Paradiso. Dat gebeurt tijdens de opening in maart 1968. Het duurt niet lang voor de eerste buitenlandse acts neerstrijken in de inmiddels tot poptempel omgedoopte kerk. Canned Heat, Captain Beafheart en Pink Floyd geven er legendarisch geworden optredens. De Ridder houdt echter vast aan de veelzijdigheid van zijn cosmisch centrum. Dus zijn er happenings met naaktdansers, vloeistofdia's en magische acts. Dit alles overgoten met een sausje van wierook en hasj. In vele opzichten is Paradiso een vrijstaat. Wietgoeroe Koos Zwart (bekend van de 'beursberichten' die hij wekelijks voorlas in het VARA-programma In De Rooie Haan. Het betrof hier de prijzen, maar ook de kwaliteit van de wiet in ons land.) is ook nog even programmeur. De pret is na een half jaar alweer voorbij. De Ridder en zijn vrienden pakken hun biezen na conflicten met de door de gemeente aangestelde bedrijfsleiding. Harddrugs worden een behoorlijk probleem in de jaren zeventig. Daarnaast krijgt Paradiso te maken met vechtpartijen en een hoop financiƫle sores. Dat verandert als midden jaren zeventig Huib Schreurs zich met Paradiso gaat bemoeien.

1977 - 1989

Schreurs, lid van CCC Inc. valt in ieder geval muzikaal met zijn neus in de boter. Hij haalt de nieuwe lichting Britse en Amerikaanse punk- en new wave-acts naar Nederland en trekt volle zalen. Jonathan Richman, The Ramones, The Sex Pistols en Blondie zorgen voor nieuwe hoogtijdagen voor Paradiso. In 1981 speelt De Dijk voor het eerst in Paradiso. De band is, volgens eigen zeggen, de act die het meest heeft opgetreden in de poptempel. Ook in de jaren tachtig vergaat het Paradiso goed. Prince treedt er op voor anderhalve man en een paardenkop, maar als hij wereldroem heeft vergaard, claimt half Nederland bij dat concert aanwezig te zijn geweest. Sinds 1983 is Paradiso de gastheer van De Grote Prijs van Nederland. Neel, met zangeres Neel van der Elst (beter bekend als Etna Vesuvia uit RonFlonFlon) is de eerste winnaar. Tussen 1982 en 1986 siert een groot kruis de gevel van de poptempel; een verwijzing naar het religieuze karakter van het gebouw. Daarbij moet wel vermeld worden dat het pand nooit als zodanig kerk is geweest. De Vrije Gemeente die er tussen 1880 en 1965 gehuisvest was, hield er wel diensten, maar de 'progressieve geloofsgemeente' wilde niet dat het pand als kerk te boek zou komen te staan. In 1987 loopt Paradiso vol voor het memorabele afscheidsconcert van de Zangeres Zonder Naam.

1990 - 1999

Huib Schreurs blijft dertien jaar directeur van Paradiso. Hij maakt plaats voor Hans Dulfer, ook een muzikant. De wereldfaam van Paradiso stijgt verder. In 1991 treedt Nirvana er op. In 1992 laat Nick Cave er zijn optredens opnemen; later dat jaar verschijnt er een video van zijn show in Paradiso. In 1992 vindt London Calling voor het eerst plaats, een festival met Britse bands. In 1994 is Blur een van de bands die optreedt. Het hoogtepunt is echter de twee optredens van The Rolling Stones in 1995. De band geeft twee 'intieme' concerten. Amsterdam is even totaal van de kaart, vooral ook omdat pas op de dag van het eerste concert via de lokale media bekend gemaakt wordt waar de kaartverkoop is. Een van de concerten wordt rechtstreeks op het museumplein vertoond.

2000 - 2013

Het Crossing Borderfestival wordt enkele jaren in Amsterdam gehouden. Paradiso is een van de gastheren. Als Herman Brood in 2001 zelfmoord pleegt, wordt er in Paradiso een groot afscheidsfeest gehouden. Dat gebeurt op 5 november, zijn verjaardag. In 2004 bestijgt Lee Towers het podium. De Rotterdammer weet de harten van de Mokumers te veroveren met een geweldig concert. Paradiso probeert met Fabchannel concerten via internet in de huiskamer te krijgen. Dat gaat een hele tijd goed, maar in 2009 komt er een eind aan het veel geprezen initiatief. In september 2013 neemt Pierre Ballings na meer dan twintig jaar directeurschap afscheid van Paradiso. Mark Minkman neemt de taak van hem over.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Paradiso

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer