Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAUL ELSTAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto

Periode

14-01-1966 - heden

Genre

draaitafels, gabber, house, producer

Online

Officiële website

Paul Elstak

In de tweede helft van de jaren negentig een van Neerlands meest bekende DJ's en een pionier op het gebied van gabber en happy hardcore. Afkomstig uit Den Haag, maar richt in Rotterdam een waar gabberimperium op onder de naam The Forze. Binnen dat concern vallen anno 1997 vier platenlabels, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Overige muzikanten

Lindsay   zang
MC Irvin   rap
Shaydie   zang

Genoemd in de biografie van

1980   Michel de Hey
1990   Dj Rob
1990   Peter Slaghuis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Paul Elstak

In de tweede helft van de jaren negentig een van Neerlands meest bekende DJ's en een pionier op het gebied van gabber en happy hardcore. Afkomstig uit Den Haag, maar richt in Rotterdam een waar gabberimperium op onder de naam The Forze. Binnen dat concern vallen anno 1997 vier platenlabels, een kledinglijn (Forze Design), een boekingskantoor voor andere DJ's en een fanclub.

In bezetting van

Holy Noise   producer

1982

Paul Elstak (Den Haag, 14 januari 1966) is zoon van de slaggitarist bij de band The Rhythm Stars. Hij is ook familie van jazzmusicus Nedly Elstak. Hij doet voor het eerst van zich spreken als DJ in dansclubs in de Randstad. Aanvankelijk houdt hij zich bezig met hiphop.

Nedly Elstak

1983 - 1991

Elstak beëindigt vroegtijdig een rechtenstudie en ontwikkelt zich als DJ door als een van de eerste Nederlandse DJ's housemuziek op te pikken. Eind jaren tachtig begint hij zelf hardcore housemuziek te maken en brengt hij via het Belgische A.R.S. Records en Hithouse records talloze producties op de markt. Dat gebeurt onder de namen The Timedrillers, The Unknown en vooral Holy Noise. De single Father Forgive Them (met een sample uit de musical Jesus Christ Superstar) van Holy Noise wordt dankzij DJ Rob in Parkzicht de eerste grote hit. In landen als Australië, Duitsland en de Verenigde Staten rijst Elstaks ster als DJ en producer in het undergroundcircuit snel tot grote hoogten.

Holy Noise

1992

Na een overstap naar Midtown Records richt Elstak zijn eigen Rotterdam Records op, het eerste gabberlabel ter wereld. De DJ wordt nu ook in ijltempo bekend als underground-producer en -DJ in Nederland en krijgt de bijnaam 'gabbergod'.

1994

Tijdens een vakantie in Italië raakt Elstak gecharmeerd van mediterrane muziek met toegankelijke melodieën en zanglijnen. Hij vat het idee op om die invloeden te implementeren in hardcore house.

1995

In samenwerking met de jonge zangeres Shaydie scoort DJ Paul Elstak zijn eerste commerciële hit met het nummer Life Is Like A Dance. Ook gaat hij nu optreden als artiest. Dat jaar volgen nog drie top-10 hits. Elstak krijgt de Zilveren Harp uitgereikt.

1996

Zangeres Shaydie wordt ontslagen en vervangen door Lindsay en MC Irvin. Met dit duo zet Elstak zijn triomftocht door de hitlijsten voort, zich niet storend aan zijn voormalige fans in de underground scene die hem beschuldigen van uitverkoop. Eind 1996 maakt Elstak bekend dat hij stopt als uitvoerend artiest. Lindsay en MC Irvin zullen op het podium alleen verder gaan, met Paul als sturende kracht achter de schermen.

1997

Na een korte stilte komt Elstak toch weer terug als artiest met de single Get This Place. Vervolgens komt Elstak met het idee gabber te kruisen met punk. Lindsay en MC Irvin ruimen het veld. Op zijn volgende twee singles zingt de DJ zelf, samen met de leden van de Nederlandse punkband Teenage Warning. Met die groep neemt hij ook de Pennywise-cover Brohymn op. Het nummer wordt opgevolgd door If The Kids Are United, een single in dezelfde stijl. Elstak blijkt dan tevens bezig met de productie van een boek over het ontstaan van de gabbercultuur. Hij stelt de gegevens samen met DJ Rob. Paul van Gageldonk is de schrijver.

Dj Rob

1999

De nieuwe Paul Elstak-single heet Fuck You Up.

2000 - 2003

De producer brengt EP's uit met onder meer Urban Menace, Bass-D & King Matthew, Endymion, Distortion, The Stunned Guys en DJ Promo. Er verschijnen diverse albums: Offensive (2001), Ready For Judgement Day (2002) en A Hardcore State Of Mind (2003, inclusief dvd).

2004

Elstak profiteert van de hernieuwde populariteit van gabber, al heet dat genre tegenwoordig hardcore. Hij draait op grote feesten als A NightMare In Rotterdam, Hardcore 4 Life en het Belgische Project Hardcore.

2005 - 2007

De EP Furious Anger is een samenwerking met DJ D en de EP Hardcore By Nature produceert Elstak samen met J.D.A. (Leon Hoeks). Het dubbelalbum Show No Fear staat in het voorjaar van 2007 twee weken in de Albumlijst.

2013

Tijdens de uitreiking van de Gouden Kabouter Awards in Paradiso in maart wint Paul Elstak in de categorie beste hardcore-DJ. De Gouden Kabouter is in 1995 als een grap begonnen, met als hoofddoel de humor terug te brengen in de steeds serieuzer wordende uitgaansscène van Amsterdam. De prijsuitreiking is ondertussen uitgegroeid tot dé Nederlandse awardceremonie van het nachtleven.

Discografie Paul Elstak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paul Elstak

Audio/Video Paul Elstak

Video Paul Elstak

Poing
Poing
Happy Hardcore
Happy Hardcore
Succes
Succes
The Forz
The Forz
Van dj tot platenwinkelie...
Van dj tot platenwinkelier tot muzikant
Gabber
Gabber
Hits maken
Hits maken
Complete Interview
Complete Interview
Paul Elstak mixed a happy...
Paul Elstak mixed a happy hardcore megamix
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gabber

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer