Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAUL JAN BAKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten

Pseudoniemen

Pj

Paul Jan Bakker

Paul Jan Bakker is een praktijkjongen die het conservatorium verlaat om zichzelf gitaar te leren spelen. Hij is onder meer actief bij Anouk, Kane en Di-rect.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1993   Maarten Ornstein
1999   Ro Krom
2005   Yuri Honing
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Paul Jan Bakker

Paul Jan Bakker is een praktijkjongen die het conservatorium verlaat om zichzelf gitaar te leren spelen. Hij is onder meer actief bij Anouk, Kane en Di-rect.

In bezetting van

Anouk   gitaar
Di-Rect   gitaar
Hipbone Connection   gitaar
Jazzmeteors   gitaar
Kane   gitaar
Kraak & Smaak   gitaar
Seven   gitaar
The Wishing Well   gitaar

1968

Paul Jan Bakker wordt geboren op 7 juli 1968.

1978 - 1980

Op zijn tiende gaat hij hobo spelen, maar dat houdt hij na twee jaar voor gezien. Hij wil popmuziek maken en wordt gitarist bij een schoolbandje.

1990 - 1992

In 1990 begint hij zijn studie aan het conservatorium in Rotterdam. Als student speelt hij in het jazzgerichte Hipbone Connection dat in 1992 wordt opgericht. Live is de formatie een happening, maar platenmaatschappijen laten de groep links liggen. Bakker wil ook meer de popkant op en neemt afscheid van de band. Jaren later zou hij nog wel meedoen aan een aantal reünieconcerten. Op het conservatorium voelt hij zich niet happy. Hij is van mening dat hij teveel de jazzhoek in wordt getrokken, terwijl hij zich als popmuzikant wil ontwikkelen. Na twee jaar verlaat hij het conservatorium.

Hipbone Connection

1994 - 1998

In 1994 maakt hij toch weer een uitstapje naar de jazz. Met de formatie de Jazzmeteors staat hij in de finale van de Heineken Crossover Award. De groep speelt opwindende en agressieve grungejazz. Ze tekenen een contract bij VIA-Records en brengen in 1996 het live-album Ugly Beauty uit. Twee jaar later verschijnt het album Kikke, maar daarna is de band op sterven na dood.

Jazzmeteors

1997 - 2001

Als bandlid van Anouk beleeft hij in 1997 de doorbraak van de Haagse zangeres. Hij staat op grote festivals en tourt door Europa en Amerika. In de studio werkt hij mee aan de albums Urban Solitude en Lost Tracks. Door bandwisselingen is het avontuur in 2001 afgelopen, maar hij heeft nauwelijks tijd om uit te blazen. In datzelfde jaar gaat hij spelen bij Kane. Met deze rockband werkt hij mee aan het tweede album So Glad You Made It en staat hij op grote podia in binnen- en buitenland.

Anouk Kane

2003

In het voorjaar van 2003 is de breuk met Kane een feit. Op persoonlijk en muzikaal vlak klikt het niet meer en Paul Jan Bakker richt zich op zijn nieuwe band Seven. Daarin speelt hij onder meer met Niels Zuiderhoek (Relax).

Relax Seven

2004

Hij treedt regelmatig op met Seven en schrijft nummers voor het debuutalbum.

2005

Paul Jan Bakker levert bijdragen in enkele nummers op het debuutalbum van de groep Liquid Spirits.

Liquid Spirits

2008

De gitarist speelt op de cd Meet Your Demons van Yuri Honings band Wired Paradise.

2010

Vanaf 2010 versterkt Bakker de Haagse band Di-rect als extra gitarist tijdens hun optredens. Hij is ook van de partij tijdens Di-rects theatertournee Time Will Heal Our Senses. Later voegt hij zich als vast lid bij de band.

Di-Rect

Discografie Paul Jan Bakker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Paul Jan Bakker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer