Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAUL DE LEEUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In de hoofdrol, AVRO, 1992 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

26-03-1962 - heden

Genre

amusementsmuziek, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw groeit vanaf de jaren 90 uit tot ongekend populaire allround entertainer, die zowel met zijn komische als ontroerende liedjes een serieuze plaats weet te verwerven binnen de Nederlandse muziekwereld.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1976   Rob Chrispijn
1981   Don Quishocking
1985   Cor Bakker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Paul de Leeuw

Paul de Leeuw groeit vanaf de jaren 90 uit tot ongekend populaire allround entertainer, die zowel met zijn komische als ontroerende liedjes een serieuze plaats weet te verwerven binnen de Nederlandse muziekwereld.

1962 - 1982

Paul de Leeuw (26 maart 1962) wordt geboren in IJsselmonde, een klein plaatsje onder de rook van Rotterdam, als één van de drie kinderen van de boekhouder/directeur van een importbedrijf. De Leeuw is een moeilijke jongen, lief op school en opstandig thuis, en gedraagt zich als de eeuwige grappenmaker. Hij wil acteur worden, maar door het slechte toekomstperspectief van dit beroep besluit hij Nederlands en Maatschappijleer te studeren aan de lerarenopleiding in Delft.

1983

De Leeuw woont op kamers in Rotterdam. Hij blijft worstelen met zijn overtollige kilo's en de verwarring rond zijn homoseksualiteit. Door zijn overgewicht wordt hij afgewezen voor de toneelschool in Maastricht. In november schrijft hij zich in voor het Camarettenfestival in Delft en wint de persoonlijkheids- en de aanmoedigingsprijs. Zijn geïmproviseerde half uur durende act draait rond zijn alter ego's Bob en Annie de Rooy. Paul's vader biedt hem aan hem twee jaar financieel te steunen zodat hij zich kan ontwikkelen tot artiest. Hij wordt gecoacht door cabaretière Natascha Emanuëls en tekschrijver Jan Boerstoel. De Leeuw verhuist naar Amsterdam en vindt een baantje in de horeca terwijl hij aan een theaterprogramma werkt.

1984

Paul de Leeuw weet als pauzenummer een plaats te verwerven in een voorstelling in theater De Engelenbak. Zijn persiflage op het songfestival, Vlieg Met Me Mee Naar De Regenboog, krijgt de zaal plat en levert hem een optreden op in de tv-talkshow van Sonja Barend.

1985

De Leeuw's eerste theaterprogramma Stel Moeder Niet Teleur gaat op 13 december in première in Klein Bellevue in Amsterdam en oogst positieve kritieken.

1986

Zijn televisiedebuut maakt hij op 12 februari 1986 in het programma van Sonja Barend. Hij zingt het lied Vlieg Met Me Mee dat afkomstig is uit zijn theaterprogramma. Het lied dat alle clichés van songfestivalnummers aan elkaar rijgt, wordt pas in 1992 een grote hit en keert regelmatig terug in zijn latere shows. De omroep ontdekt hem en De Leeuw gaat de jongerenprogramma's Lieve Paul (KRO) en Snelbinder (NCRV) presenteren. Hij wordt steeds bekender en komt door zijn grove humor regelmatig in opspraak.

1987

In de zomer wordt Paul in één klap landelijk beroemd door het presenteren van het tv-programma Sterrenslag, waarin hij ongegeneerd bekende Nederlanders voor gek zet. Hij stopt met het radioprogramma Lieve Paul en concentreert zich op zijn theaterprogramma De Rozebotteltijd, dat tegenvallende kritieken krijgt.

1989

De Leeuw gaat van start met het theaterprogramma Beste Maatjes en wint de Scheveningen Cabaretprijs. Hij krijgt van de VARA zijn eigen tv-show De Schreeuw van de Leeuw. Zijn rol in de film Jan Rap & Z'n Maat naar het boek van Yvonne Keuls wordt een grote flop.

1990

De Schreeuw ontaardt in een programma waarbij de totale anarchie en improvisatie een gouden formule blijkt. Geen enkel taboe wordt geschuwd, vooral waar het gaat om gehandicapten of anderszins minder bedeelden, terwijl het grote publiek hem omarmt door zijn ontwapenende eerlijkheid. De Leeuw verdeelt de natie in tweeën: die van voor of tegen hem. Voor een aflevering rond Paul's verstandelijk gehandicapte nichtje Margrietje, wordt hij onderscheiden met de J.B. Broekzprijs. Bovendien krijgt De Schreeuw een eervolle vermelding van de jury van de Nipkow Schijf. Op de radio presenteert hij De Leeuw Wordt Wakker.

1991

De Leeuw maakt zijn musicaldebuut als herbergier Thénardier in het groots opgezette kasssucces Les Miserables van producent Joop van den Ende. Daarnaast presenteert hij het radioprogramma Slaap Lekker De Leeuw. Zijn debuut-cd Voor U Majesteit verschijnt en markeert het begin van de langzame verschuiving van grappenmaker naar serieus chansonnier. De plaat verschijnt rond 30 april en wordt opgedragen aan koningin Beatrix. Het bevat nummers uit zijn theatershows geschreven door Coot van Doesburg en Robert Long.

Coot van Doesburgh Robert Long

1992

In de hoofdrol, AVRO, 1992 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Het theaterprogramma Wie Plukt Mij? gaat van start. De cd Van U Wil Ik Zingen verschijnt.

1993

De Leeuw presenteert het nationaal songfestival vanuit de Amsterdamse discotheek Escape. Het tv-programma De Leeuw is Los gaat van start. Voor een aflevering van de Schreeuw van de Leeuw rond AIDSpatient René Klijn wordt Paul onderscheiden met de Bronzen Roos van Montreux. Het door Klijn gezongen nummer Mr. Blue wordt een enorme hit en levert twee ton op voor het Aidsfonds. Daarnaast wordt de gehele serie de Schreeuw van de Leeuw onderscheiden met de Nipkow Schijf. De prijzenregen houdt niet op. De Leeuw wordt genomineerd voor een Emmy Award en de cd Van U Wil Ik Zingen is goed voor een Edison. De cd Plugged verschijnt met nieuwe liedjes waaronder een duet met Willeke Alberti, Gebabbel. De Leeuw maakt zich geliefd onder amusementsartiesten en het nummer Blijf Bij Mij, een duet met Ruth Jacott, wordt in juli een hit. Ook Droomland, met André Hazes, wordt in september een succes.

André Hazes René Klijn Ruth Jacott Willy Alberti

1994

De Leeuw speelt samen met onder meer Olga Zuiderhoek en Kees Prins in de tv-serie Seth & Fiona. Hij presenteert meerder televisieprogramma's, waaronder het Nationaal Songfestival dat dankzij zijn inbreng een nieuwe impuls krijgt. Daarna verschijnt de cd ParaCDmol. Van de Gemeente Amsterdam wordt Paul de Leeuw onderscheiden met de Mediaprijs voor een aflevering van De Schreeuw rond de Islam.

Kees Prins

1995

De Leeuw presenteert op tv de programma's Een Van De Acht en Kinderen Voor Kinderen en werkt mee aan een programma voor Radio Rijnmond. Daarnaast is De Leeuw te zien in de bioscoop met Filmpje!, een komische film rond de personages Bob en Annie de Rooy. Voor deze rolprent ontvangt hij de Bob Angelo Penning. Er verschijnen twee cd's: In Heel Europa Was Er Niemand Zoals Zij.. en Filmpje! The Original Soundtrack.

Kinderen Voor Kinderen

1996

Het duet Zonder Jou met Simone Kleinsma wordt een grote hit. De Leeuw slaat een serieuzere weg in met de rol van Arnold Beckoff in het toneelstuk Torch Song Trilogy. Op tv presenteert hij het gala van de Jostiband, een muziekorkest van verstandelijk gehandicapten. De cd EnCORe verschijnt, waarvoor De Leeuw onderscheiden wordt met de Gouden Harp van Stichting Conamus. Daarnaast ontvangt hij een Rembrandt voor de beste Nederlandse speelfilm.

Jostiband Simone Kleinsma

1997

Tot en met de zomer is de cabaratier drie maal per week op tv te zien met zijn late-show Laat de Leeuw. Het nieuwe album van De Leeuw heet lief, in de voorverkoop worden al vijftig duizend exemplaren verkocht. Daarnaast is De Leeuw ook te horen op het sprookjesalbum Peter en de Wolf. In Ahoy presenteert De Leeuw een feest voor geestelijk gehandicapten getiteld Muziekfestival Maak De Droom Waar, hiervoor krijgt hij van het publiek een Frekie Trofee. Eind 1997 scoort hij een grote hit met ‘k Heb Je Lief, hij bereikt de derde plaats in de Top 40. Friese band De Kast is blijkbaar gecharmeerd van het succes; zij vertalen het lied in het Fries voegen het toe aan hun repertoire.

De Kast

1998

De single Ik Heb Je Lief wordt platina. Ook dit jaar is het programma Laat de Leeuw weer op de buis. Vaste muzikale begeleider Cor Bakker is inmiddels vervangen door John van Eijk. Naast Jack Wouterse, Roeland Fernhout en Eric van Sauers speelt De Leeuw een hoofdrol in de Theo van Gogh-film De Pijnbank. Hij heeft ook een rol in de musical Heerlijk Duurt Het Langst seizoen 98/99.

John van Eijk

1999

Laat de Leeuw is voor het derde achtereenvolgende seizoen bij de VARA te zien tot en met mei, om daarna vanaf september de draad op te pakken voor het vierde seizoen. In oktober verschijnt een live-album van Paul de Leeuw getiteld Stille Liedjes. De Leeuw wordt begeleid door een orkest onder leiding van John van Eijk. Ook Cor Bakker is bij een aantal nummers van de partij. Het optreden zal ook op TV worden uitgezonden. In zijn programma Laat de Leeuw organiseert Paul de Leeuw een benefiet voor de slachtoffers van de oorlog in Kosovo. Voor het bijwonen van de show moet het publiek per persoon minstens duizend gulden meenemen. De single Naar Het Zuiden brengt Paul de Leeuw opnieuw in de belangstelling. Zijn cd Stille Liedjes, die in oktober verschijnt, verkoopt goed.

Cor Bakker John van Eijk

2000

Paul de Leeuw ontvangt een Edison als Beste Nederlandstalige zanger. Het programma De Leeuw Brult staat zes avonden in een uitverkocht Ahoy'. Ouwe Jongens, het tv-programma dat De Leeuw samen met acteur Hans Kesting maakt, loopt slechts 1 seizoen. In de film Sjors & Sjimmie, die in 2002 uit moet komen, speelt Paul de Leeuw Sjors. Tevens kondigt hij aan geen programma's meer te willen maken voor de zender Nederland 3, omdat het de zender aan een eigen gezicht ontbreekt. De Leeuw overweegt zijn TV-carrière voort te zetten bij de omroep BNN maar kiest uiteindelijk voor de NCRV.

2001

Paul de Leeuw presenteert elke maandagochtend het Radio 3-ochtendprogramma De Leeuw Wordt Wakker. Rotterdam is dit jaar culturele hoofdstad. De Leeuw wordt uitgenodigd om ambassadeur te zijn. Teleurgesteld over de organisatie van Rotterdam 2001 bedankt hij, na een eerdere toezegging, toch voor de eer. Van maart tot en met juni staat hij met Hans Kesting en Edwin de Vries in het Rotterdamse Luxor met het toneelstuk Art (van Jasmina Reza). De single Bohemian Rhapsody (gezongen samen met Bassie & Adriaan tijdens het Ahoy'-concert van 2000) is terug te vinden op het album Zingen Terwijl U Wacht dat eind mei verschijnt. De plaat bevat bekende Nederlandse liedjes en bewerkingen van buitenlandse nummers. Er staan duetten op met Sandra Reemer, André Hazes, Clouseau, Kees Groentenman en Bassie & Adriaan. De plaat wordt op 30 mei ten doop gehouden aan de rand van de A10 tijdens de ochtendspits. De Leeuw maakt een programma voor de Amsterdamse TV-zender AT5 en speelt met ondermeer Jenny Arean in de musical Foxtrot (premiere: 16 september in de Oude Luxor te Rotterdam). De musical is geschreven door Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt, het script is van Ivo de Wijs.

André Hazes Annie M.G. Schmidt Bassie & Adriaan Harry Bannink Ivo de Wijs Jenny Arean Sandra Reemer

2002

3 oktober gaat de speelfilm Ja Zuster Nee Zuster in première. De Leeuw speelt de rol van Wouter. Na tv-programma's te hebben gemaakt voor de NCRV (waaronder Zo Vader Zo Zoon) krijgt De Leeuw onenigheid met de omroep na een parodie op Anneke Grönloh. Samen met het componistenduo Eric Dikeb en Ad van Olm maakt de zanger een liedje dat hij in 2003 wil inzenden voor het Nationaal Songfestival. De Leeuw besluit uiteindelijk toch niet mee te doen.

Anneke Grönloh

2003

Paul de Leeuw doet het een tijdje rustig aan en besteedt tijd aan de opvoeding van zijn adoptiekinderen. In augustus gaat een langgekoesterde wens in vervulling en is hij een van de Zomergasten bij de VPRO. Het kinderalbum PaPauls Tijgers bevat ook de single Kabouter Opperdepop. Met PaPaul, een parodie op de populaire real-lifesoaps, keert Paul de Leeuw in oktober terug bij de VARA.

2004

De serie programma's SMSmee's Poessie, rondom het typetje SMSmee uit PaPaul, wordt in april al na één aflevering van het scherm heeft gehaald omdat 'door de korte voorbereidingstijd en de hoge productiedruk het programma niet goed uit de verf is gekomen", aldus de VARA. Het album MetroPaul is een dubbel-cd van Paul de Leeuw samen met het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. De opnamen zijn gemaakt tijdens een concert op 18 december 2003 in het Concertgebouw te Amsterdam. De plaat bevat bewerkingen van nummers die speciaal zijn voor de zanger of een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn carrière zoals Vlieg Met Me Mee en De Steen en covers van Toon Hermans (Moe) en Jacques Brel (Ces Gans-là). De cd wordt voorafgegaan door de single Boerenlul van tekstschrijver Coot Doesburgh en componist Edwin Schimscheimer. De Zilveren Nipkowschijf, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door televisiecritici van dagbladen en tijdschriften, gaat dit jaar naar het tv-programma PaPaul van Paul de Leeuw 'vanwege de rusteloze zoektocht naar vernieuwing en de voortdurende vormexperimenten'. Paul de Leeuw speelt de rol van geest in een medaillon in K3 & Het Magische Medaillon, de eerste speelfilm rondom de bij kleuters en jonge scholieren populaire Vlaamse meidengroep K3.

Metropole Orkest

2005

Joris Rasenberg van de band Abel schrijft voor Paul de Leeuw het nummer Duizel Mij. Het tweede nummer op deze single is het lied Gelukkigst, op muziek van het Amerikaanse Ben Folds en met een tekst van Coot van Doesburgh. De single is de titelsong van het door Rob van Donselaar geproduceerde album dat op 25 maart verschijnt. De cd bevat naast de single onder meer een jazzy uitvoering van Ik Zou Wel Eens Willen Weten van Jules de Corte en gastbijdragen van Cor Bakker, Daniël Lohues van Skik (op de single Als De Liefde Maar Blijft Winnen), New Cool Collective en Kasba. Bij de VARA presenteert hij zijn tv-show Mooi Weer De Leeuw.

Abel Kasba New Cool Collective Skik

2006

Op 12 juni verschijnt de single Mijn Houten Hart, een duet van Paul de Leeuw samen met Idolswinnares Raffaëla. De Leeuw zingt mee op de single Une Belle Histoire/Een Mooi Verhaal van de band Alderliefste. In het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum, tijdens de uitreiking van de Gouden Beelden aan de beste Nederlandse televisiemakers en tv-programma's, wint Mooi! Weer De Leeuw een Gouden Beeld in de categorie amusement.

Alderliefste Raffaëla

2007

De zanger speelt de rol van pianist Anthony in de voorstelling Aan Het Einde Van De Regenboog, met een hoofdrol voor Simone Kleinsma als Judy Garland. Voorafgaand aan Koninginnedag wordt Paul de Leeuw benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na het succes in 2006 met Marco Borsato wordt Symphonica In Rosso een jaarlijks terugkerend evenement met telkens een andere hoofdact. Op 3 november is Paul de Leeuw in het Gelredome te Arnhem de hoofdartiest, begeleid door het symfonisch orkest Guido's Orchestra en omringd door verschillende muzikale gastartiesten. De single Blijf (Tot De Zon Je Komt Halen) is eind april een voorproefje van Symphonica In Rosso. Na de televisiereeks Ranking The Stars met bekende vrouwelijke Nederlanders gaat in het najaar een reeks van start met enkel mannelijke deelnemers. In het programma geven de gasten elkaar cijfers op basis van vragen. De Leeuw maakt onderdeel uit van de cast van de Nederlandse speelfilm Alles Is Liefde naar een idee van casting director Job Gosschalk. Het scenario is geschreven door Kim van Kooten. Paul de Leeuw wint eind oktober de Zilveren Televizier-Ster Man 2007.

2008

Paul de Leeuw wint zowel de Gouden Televizierring voor Mooi! Weer De Leeuw als een Zilveren Televizier-Ster in de categorie beste mannelijke televisiepersoonlijkheid. De Leeuw werkt aan de terugkomst op televisie van het Vara-programma Top Of Flop dat in de jaren zestig werd gepresenteerd door Herman Stok.

2009 - 2011

Na de televisieshow Mooi! Weer De Leeuw volgt vanaf 12 september 2009 de show Lieve Paul die loopt tot februari 2010. Paul de Leeuw geeft op 25 juni 2009 samen met Cor Bakker het concert Paul En Cor Dichtbij, ter gelegenheid van Bakkers 25-jarige jubileum. Op veler verzoek krijgt het concert twee vervolgen, in augustus en oktober 2009. In maart 2010 keert De Leeuw terug op de televisie met het programma X de Leeuw, in augustus van dat jaar gevolgd door de dagelijkse latenight-talkshow MaDiWoDoVrijdagshow samen met Filemon Wesselink. De show is geen groot succes bij publiek en pers en wordt in mei 2011 voor het laatst uitgezonden. Op 6 oktober 2011 staat Paul de Leeuw met het Metropole Orkest in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Metropole Orkest

2012

Paul de Leeuw noemt zijn studioalbum Paul (maart) de meest persoonlijke tot nu toe. De plaat verschijnt in het jaar waarin hij 50 wordt. De opnamen vinden plaats in samenwerking met Guus Meeuwis en toetsenist Jan Willem Rozenboom. Zij tekenen voor de productie en zijn deels verantwoordelijk voor de composities. Naast zijn televisieprogramma Pau!l gaat De Leeuw op tournee langs vijftig theaters met zijn persoonlijke voorstelling Poephoofd.

2013

De Leeuw werkt mee aan het veelbesproken Koningslied geschreven door John Ewbank. Ondanks de vele kritiek (De Leeuw zingt de kromme zin: 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier') blijft hij achter het lied staan. Tijdens het feest na de inhuldiging verzorgt hij de presentatie vanuit Ahoy, waar alle artiesten en publiek het lied ten gehore brengen. De kersverse koning en koningin kijken vanuit Amsterdam mee.

John Ewbank

2014

Paul de Leeuw brengt een ode aan Robert Long op zijn album De Leeuw zingt Long. Hij wil graag dat een breder publiek kennis maakt met de zanger/cabaretier. Hij is bang dat men zijn werk aan het vergeten is. Aan het album werkt een keur aan Nederlandse muzikanten mee: Ilse DeLange & JB Meijers, Cor Bakker, Eric Vloeimans, Typhoon, Remy van Kesteren, Carel Kraayenhof, Benny Ludemann, Marcel de Groot, Ruth Jacott, het Rosenberg Trio, New Cool Collective en het Nederlands Blazersensemble.

Robert Long

2015

De Leeuw treedt op met het Metropole Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw. Vanaf het najaar tourt hij langs de theaters met het programma 'Zingen zolang het duurt'. In de show zingt de Leeuw verzoeknummers van het publiek.

Discografie Paul de Leeuw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paul de Leeuw

Audio/Video Paul de Leeuw

Video Paul de Leeuw

Paul de Leeuw - Jij en Ik...
Paul de Leeuw - Jij en Ik - RTL LATE NIGHT
Wat een mooie dag Paul de...
Wat een mooie dag Paul de Leeuw
paul de leeuw - ik heb je...
paul de leeuw - ik heb je lief
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
paul de leeuw - ik heb je lief

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer