Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAUL VAN VLIET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Paul van Vliet

Periode

10-09-1935 - heden

Genre

cabaret, Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Paul van Vliet

Hagenaar Paul van Vliet begint zijn loopbaan als cabaretier bij het Leidsch Studenten Cabaret. Na jaren voor het eigen Cabaret PePijn in Den Haag te hebben gespeeld begint hij in de jaren zeventig met zijn one-manshows. Het duurt niet lang voordat heel Nederland zowel Van Vliet als zijn typetjes kent.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1937   Liselore Gerritsen
1963   Rob van Kreeveld
2005   Trespassers W
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Paul van Vliet

Hagenaar Paul van Vliet begint zijn loopbaan als cabaretier bij het Leidsch Studenten Cabaret. Na jaren voor het eigen Cabaret PePijn in Den Haag te hebben gespeeld begint hij in de jaren zeventig met zijn one-manshows. Het duurt niet lang voordat heel Nederland zowel Van Vliet als zijn typetjes kent. Hij belandt in de Top 40 met liedjes als Bram In de RAI en Majoor Kees En De Sinterklahaas.

1935 - 1963

Paul van Vliet (Den Haag, 10 september 1935) speelt al in zijn gymnasiumtijd in een cabaretgroep. Na z'n eindexamen krijgt hij een baantje als journalist bij De Haagsche Courant, daarna gaat hij in dienst. Na deze diensttijd gaat Van Vliet Rechten en Geschiedenis studeren in Leiden. Hier sluit hij zich aan bij het Leidsch Studenten Cabaret. Opnames hiervan zijn te horen op de elpees Laat Je Zoon Studeren, Simpe Sampe Sompe en Dag Ouwe Soc.

1964 - 1971

Terug in Den Haag en met de meesterstitel op zak richt hij samen met Liselore Gerritsen, Ferd Hugas en Rob van Kreeveld Cabaret PePijn op. Al tijdens het bestaan van deze theatergroep speelt Van Vliet in het eigen Theater PePijn soloprogramma's. In de zomer van 1970 staat hij in een afgeladen Kurhaus met het programma Avond Aan Zee. Vanaf dat jaar is Avond Aan Zee een jaarlijks terugkerend fenomeen (vanaf 1975 in het Circustheater). Als in 1971 Cabaret PePijn wordt ontbonden haalt Van Vliet de Top 40 met het lied Bram In De RAI.

Liselore Gerritsen

1971 - 1980

Deze periode staat in het teken van de one man shows van Paul van Vliet. In de zomer van 1971 staat hij elke donderdag-, vrijdag-, zaterdag en zondagavond met zijn programma Een Avond Aan Zee in de Scheveningse Kurzaal. Vooral in de jaren zeventig rijst zijn ster snel door programma's als Noord West, Tien Jaar Onderweg en Vandaag Of Morgen. Majoor Kees is één van de typetjes van Paul van Vliet die razend populair zal worden in Nederland. Het lied Majoor Kees En De Sinterklahaas wordt in 1976 een hit, hetgeen nog eens bevestigd wordt door de uitnodiging om in Toppop op te komen treden. Ook Bram van de Commune (van het lied Bram In De RAI) en Baron Taets van Avezaethe staan in het geheugen van menig Nederlander gegrift. In 1971 ontvangt Van Vliet een Edison voor het album Een Avond Aan Zee en in 1974 een Gouden Harp voor zijn werk als tekstschrijver. In de zomer van 1973 brengt Van Vliet in het Nieuwe de La Mar te Amsterdam zijn eerste Engelstalige show The Truth Behind The Dykes, in respectievelijk 1976 en 1980 gevolgd door A Dutch Treat en An Evening With Paul van Vliet. Met deze shows treedt hij op voor buitenlanders in Nederland, en in Los Angeles, Singapore, Londen, Jakarta, Tokyo, New York en Toronto

1981 - 1990

In de jaren '80 doet Van Vliet de shows Theatershow '81-'82, Wat Gaan We Doen, Over Leven en Een Gat In De Lucht. Daarnaast vindt hij ook nog de tijd om Engelstalige one-manshows te schrijven. Made In Holland (1986) is de vierde Engelstalige show waarmee Paul van Vliet internationaal optreedt. In 1987 wordt hij aangesteld als Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hoewel de hits uitblijven in de jaren '80 spelen de liedjes nog steeds een belangrijke rol in het succes van Paul van Vliet.

1991 - 1999

Paul van Vliet In 1992, het jaar dat Van Vliet begint aan een nieuwe theatershow én wordt aangesteld als Nederlands ambassadeur van UNICEF, constateren de artsen een gezwel bij Van Vliet. Het blijkt gelukkig goedaardig, hij gaat verder met zijn show en ontvangt nog hetzelfde jaar de Oeuvreprijs voor zijn hele carrière. Van Vliet krijgt in 1994 een rol aangeboden in de musical My Fair Lady. Hij speelt hierin tot en met 1996 de rol van Professor Higgins. In 1997 komt Van Vliet terug met de theatershow Waar Waren We Gebleven. In 1999 gaat hij met het Haagse Residentie Orkest op tournee, in de show 'Tour De Chant' vertolkt Van Vliet zijn grootste liedsuccessen.

2000

Middels een persconferentie laat Van Vliet, die dan inmiddels 24 albums en 5 boeken achter zijn naam heeft staan, weten te stoppen met zijn reguliere shows en zich volledig te wijden aan zijn werk als ambassadeur van UNICEF. Zijn laatste show heet Tekens Van Leven.

2001

De voorstelling Tekens Van Leven wordt onderbroken vanwege een zware longontsteking. Na herstel pikt Van Vliet de draad weer op en werkt hij toe naar zijn allerlaatste optreden op 30 november in Den Haag.

2003

Paul van Vliet krijgt 29 september de Cultuurprijs van de stad Den Haag 2002. De prijs, een sculptuur van Pierluigi Pompei en een geldbedrag, is bedoeld voor mensen of organisaties die hebben bijgedragen aan het verbeteren van het culturele imago van Den Haag. Van Vliet gebruikt het gewonnen geld voor het opzetten van de kindermusical Buster en Benjamin die op 4 oktober in het Haagse Lucent Danstheater in première gaat.

2004

What A Difference A Day Makes is de naam van een muzikaal project van Unicef, waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. De zangers worden begeleid door een professionele 19-koppige bigband. Van elke verkochte cd gaat € 6,50 naar een Unicef-project. Tijdens de presentatie van de cd, op 9 april in het American Hotel te Amsterdam, wordt het eerste exemplaar door Loes Luca overhandigd aan Paul van Vliet, ambassadeur van Unicef. Op het album One Man Show Voor Unicef staat een registatie van een optreden ten behoeve van Unicef. De cd bevat hoogtepunten als de liedjes Ik Drink Op De Mensen, Jan Tamelijk en Meisjes van 30 aangevuld met de komische types Majoor Kees en de Breedbekkikker.

2005

Buster & Benjamin is een kinderalbum met liedjes en verhalen over Buster de Beer en het jongetje Benjamin. In september viert de cabaretier zijn 70e verjaardag, onder meer met de uitgave van de luxe cassette In De Optocht Door De Tijd met daarin een boek en 3 dvd's met daarop een overzicht van de carrière van Paul van Vliet.

2006

De combinatie veertig jaar Theater Pepijn te Den Haag en zeventig jaar Paul van Vliet is de aanleiding om de cabaretier in brons te laten vereeuwigen. Het beeldje van kunstenaar Loek Bos wordt op 27 februari in Pepijn feestelijk onthuld. In het kader van de door de NCRV georganiseerde serie Cabaretiers In Concert begeleidt het Metropole Orkest op 13 juni in het Amsterdamse Concertgebouw het optreden van Paul van Vliet samen met Simone Kleinsma.

Metropole Orkest

2007 - 2008

Van Vliet treedt meerdere malen op voor UNICEF. Op 22 augustus 2008 krijgt hij uit handen van Koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap vanwege zijn 'indrukwekkende artistieke loopbaan als cabaretier-entertainer'. Samen met actrice Anne-Wil Blankers staat Van Vliet in het seizoen 2008-2009 op het toneel in het stuk Liefdesbrieven (Love Letters) uit 1988 van de Amerikaanse schrijver A.R. Gurney. In Liefdesbrieven lezen een man en een vrouw de correspondentie aan elkaar voor die ze jarenlang naar elkaar hebben verzonden. Op 22 augustus 2008 krijgt de cabaretier uit handen van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap vanwege zijn 'indrukwekkende artistieke loopbaan als cabaretier-entertainer'.

2010

Ter gelegenheid van Paul van Vliets 75ste verjaardag verschijnt op 10 september het boek Ik Drink Op De Mensen, een bloemlezing liederen uit zijn carrière, samengesteld door Kick van der Veer en Jaap Bakker. Van Vliet neemt in november in De Kleine Komedie te Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs 2010 in ontvangst uit handen van oud-presentatrice Mies Bouwman. De 5.000 euro en het bronzen beeldje van de kunstenaar Iris Le Rütte worden aan de cabaretier gegeven voor 'zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre dat niet alleen een aantal onvergetelijke types heeft opgeleverd, maar ook wonderschone liedjes'.

2011

Paul van Vliet wint op 21 september een Gouden Eeuw Award voor zijn hele carrière. De Gouden Eeuw Awards worden elk jaar op de laatste dag van de zomer door de stichting Nederland Positief uitgereikt als een ode aan de creativiteit van de Nederlandse samenleving.

2013

De cabaretier wordt verkozen tot Hagenaar van het Jaar. De verkiezing wordt uitgeschreven door AD Haagse Courant.

2015 - 2016

Paul van Vliet viert zijn 80e verjaardag in Koninklijk Theater Carré. Tijdens de eenmalige jubileumvoorstelling Vandaag of morgen geven Youp van 't Hek, Herman van Veen, Bert Visscher en Jochem Myjer gastoptredens.
Begin 2016 geeft Van Vliet drie nieuwjaarsconcerten samen het Residentie Orkest.

Residentie Orkest

Discografie Paul van Vliet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paul van Vliet

Audio/Video Paul van Vliet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer