Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAULINA VAN LAARHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

barok, klassiek, lirone, renaissance, viola da gamba

Online

Officiële website

Paulina van Laarhoven

Dat de viola da gamba niet onder hoeft te doen voor de menselijke stem bewijst gambiste Paulina van Laarhoven. Was het rond 1600 wat betreft virtuositeit een strijd tussen viool en cornetto, in 2012 gaat Van Laarhoven op diskantgamba naast virtuositeit ook op emotionaliteit het duel aan met de menselijke ...
Volledige biografie...

Instrumenten

lirone, viola da gamba

Genoemd in de biografie van

1991   Mike Fentross

Biografie Paulina van Laarhoven

Dat de viola da gamba niet onder hoeft te doen voor de menselijke stem bewijst gambiste Paulina van Laarhoven. Was het rond 1600 wat betreft virtuositeit een strijd tussen viool en cornetto, in 2012 gaat Van Laarhoven op diskantgamba naast virtuositeit ook op emotionaliteit het duel aan met de menselijke stem. Op het succesvolle debuutalbum van haar groep La Violetta speelt zij zogenaamde covers van een lied van Palestrina.

1985 - 1990

Na aanvankelijk als pianist begonnen te zijn aan het Conservatorium te Tilburg, stapt Van Laarhoven over op de viola da gamba. Zij gaat studeren bij Margriet Tindemans en volgt later lessen bij Jordi Savall en Wieland Kuijken. In 1985 voltooit Van Laarhoven haar UM examen viola da gamba. Haar interesse in de uitvoeringspraktijk van de basso continuo brengt haar bij de lang vergeten lirone, waarvan ze nu wordt beschouwd als een van 's werelds toonaangevende spelers.

Margriet Tindemans

1991

Samen met luitist Mike Fentross en zangeres Xenia Meijer richt zij het ensemble La Sfera Armoniosa op. Ook maakt zij een start bij The Harp Consort (o.l.v. Andrew Lawrence King). Op concertpodia in Europa zowel als Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Japan speelt zij met verschillende oude muziek ensembles, waaronder Tragicomedia (o.l.v. Stephen Stubbs) en La Fenice (o.l.v. Jean Tubery).

Mike Fentross Xenia Meijer

1994

In het Schauspielhaus te Bochum vindt de première plaats van 'Denn ein für alle Male ists Orpheus, wenn es singt', een muziektheater van choreografe, danseres en regisseuse Reinhild Hoffmann. 1995 is het premièrejaar van 'Folias' eveneens van Reinhild Hoffmann, die naast danssoliste ook de muzikale structuur voor haar rekening neemt. Bij deze producties speelt Paulina van Laarhoven gedurende drie jaar.

1997

Een lange samenwerking met het Huelgas Ensemble (o.l.v. Paul van Nevel) vangt in 1997 aan. Met Cantus Cölln (o.l.v. Konrad Junghänel) brengt ze samen met de Nederlandse Reisopera de opera's van Monteverdi ten tonele en in Innsbruck en Antwerpen de opera 'La Catena d'Adone' van Domenico Mazzocchi. Ook speelt ze bij Sirius Viols en het Ricercar Consort waarmee ze samen met de Handspring Puppet Company o.l.v. regisseur William Kentridge de opera 'Il ritorno d'Ulisse in patria' van Monteverdi opvoert.

1998

In 1998 werkt Van Laarhoven mee aan Addio Terra NDT III, een productie van het Nederlands Dans Theater met danseres Sabine Kupferberg als solist en Erik Vos als regisseur.

2000

Paulina van Laarhoven sluit zich aan bij L'Arpeggiata (o.l.v. Christina Pluhar) en in 2001 bij Musica Temprana (o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel).

Adrián Rodríguez van der Spoel

2004

In 2004 maakt Van Laarhoven een uitstapje naar metal, en wel powermetal. Met de Italiaanse groep Rhapsody brengt ze het album ‘Symphony of enchanted lands Vol.2 - The dark secret’ uit, geproduceerd door Luca Turilli en Alex Staropoli.

2011

bron: website Pantagruel Samen met zangeres Anna Maria Wierød en luitist Mark Wheeler speelt Paulina van Laarhoven in het ensemble Pantagruel; een ensemble wat zich toelegt op semi-scenische voorstellingen. Tevens maakt zij deel uit van het ensemble Atalante, opgericht door dé autoriteit op het gebied van de lirone, de Amerikaanse Erin Headley.

2012

Paulina van Laarhoven maakt een uitstapje naar de hedendaagse muziek met het Nederlands Blazers Ensemble. Zij voeren samen met het Gesualdo Consort Amsterdam het werk 'Maria' uit van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki. In september presenteert Van Laarhoven met haar eigen ensemble La Violetta haar debuutalbum 'Io son ferito' met vele 16e-eeuwse covers van Giovanni Pierluigi da Palestrina, plus een moderne cover geschreven door cornettist Doron David Sherwin.

Calliope Tsoupaki Nederlands Blazers Ensemble

2014

In januari 2014 verschijnt de tweede CD van het ensemble La Violetta van Paulina van Laarhoven met de titel 'Pulchra es'. Dit nieuwe album is gewijd aan Bijbelse teksten uit het Hooglied, het 'mooiste lied'. Hierin wordt de ideale liefde tussen man en vrouw erotisch bezongen. De CD bevat enkele wereldpremières van de Italiaanse Franciscaner monnik Giacomo Finetti uit de zeventiende eeuw en wederom van de cornettist van het gezelschap Doron David Sherwin.

Discografie Paulina van Laarhoven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paulina van Laarhoven

Audio/Video Paulina van Laarhoven

Video Paulina van Laarhoven

La Violetta- Pulchra es
La Violetta- Pulchra es
Folias
Folias
La Violetta
La Violetta
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
La Violetta

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer