Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PENTACLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - heden

Genre

black metal, deathmetal

Online

Officiële website

Pentacle

Stijlvaste death metal uit Brabant, geïnspireerd door bands uit de jaren tachtig als Celtic Frost en Hellhammer.
Volledige biografie...

Bezetting

Mike Verhoeven   gitaar
Wannes Gubbels   basgitaar, zang
Robert Smissaert   drums
Alex Verhoeven   gitaar

Overige muzikanten

Edwin Fölsche   gitaar
Marc Nelissen   drums

Genoemd in de biografie van

1996   Goddess Of Desire
1998   Soulburn

Biografie Pentacle

Stijlvaste death metal uit Brabant, geïnspireerd door bands uit de jaren tachtig als Celtic Frost en Hellhammer.

1989 - 1990

Pentacle wordt in de winter van 1989-1990 opgericht door bassist/zanger Wannes Gubbels, drummer Marc Nelissen en gitarist Mike Verhoeven.

1992

Op de in de repetitieruimte opgenomen, vier nummers tellende demo Caressed By Both Sides laat de band ouderwetse death metal horen. Op de cassette staat onder meer een coverversie van The Reaper van Hellhammer. De demo levert optredens op o.a. als voorprogramma van Asphyx en Morthra.

1993

Pentacle deelt het podium met groepen als Occult, Anathema, Ancient Rites, Acrostichon, Eternal Solstice en Samael. De vijf nummers voor de tweede demo Winds Of The Fall worden ditmaal in een studio opgenomen, die van Oscar Holleman in Waalwijk. De recensies in de metalbladen zijn positief. Aardschok spreekt van 'doordachte, rechtstreekse aanslagen op je bedorven tolerantievermogen' en noemt de cassette 'een verplichte aanschaf die de ware death metal discipel tot een gegarandeerd hoogtepunt zal brengen'.

Oscar Holleman

1994 - 1995

Pentacle levert een bijdrage op de compilatie Paradise Of The Underground van het Nederlandse metallabel DSFA en maakt voor het Belgische Midian Creations de 7” single Exalted Journey.

1996

In april wordt Pentacle versterkt met gitarist Edwin Fölsche (Goddess Of Desire) met wie het minialbum The Fifth Moon wordt opgenomen.

Goddess Of Desire

1997 - 1998

Wanneer Fölsche zijn eigen band Putrefied opricht werkt Pentacle zonder hem als trio aan het eerste volwaardige debuutalbum …Rides The Moonstorm. Vlak na de opnamen van de plaat lijkt het er even op dat de band uit elkaar gaat omdat Wannes Gubbels Pentacle moeilijk kan combineren met zijn andere band Soulburn (een afsplitsing van Asphyx). Een van de optredens van Pentacle is in 1998 tijdens het Duitse festival Wacken Open Air.

Asphyx Putrefied Soulburn

2000

De band deelt regelmatig het podium met het bevriende Duitse Desaster. Uit de vriendschap komt de 10” Desaster In League With Pentacle voort waarop beide bands onder meer een nummer van elkaar coveren.

2001 - 2003

Pentacle treedt vaker op in Duitsland dan in Nederland. De EP Ancient Death telt zes nummers met naast nieuw materiaal ook covers van Mantas (Legion Of Doom) en Death (Witch Of Hell). Marc Nelissen, Pentacledrummer van het eerste uur, verlaat de band en wordt vervangen door Robert Smissaert. The Beasts Of The Apocalypse (een nummer van Possessed) staat op een split-7" met de Zweedse band Repugnant. Pentacle doet een korte tournee met Pulverizer en Desaster door Nederland en Duitsland.

2004

Pentacle is op 31 januari de afsluiter op de tiende editie van het Duitse metalfestival Voices From The Darkside in Bremen. Ter voorbereiding op het volgend album starten eind februari in de Double Noise Studio te Tilburg opnamen van negen tracks voor een demo. De band levert een bijdrage op Seven Gates Of Horror, een compilatie ter ere van de metalformatie Possessed uit San Francisco. De plaat komt in mei ook uit in de Verenigde Staten. De geplande split-10" Archaic Undead Fury met de band Blood Storm loopt vertraging op en wordt uiteindelijk niet uitgebracht door Metal War Productions. In de maanden september en oktober verblijft Pentacle in de Harrow studio te Losser voor de opnamen en postproductie van het album Under The Black Cross. Gitarist Chuck Keller (Ares Kingdom, ex-Order From Chaos) levert een gastbijdrage.

2005

Under The Black Cross verschijnt bij het Duitse Iron Pegasus Records, zowel op cd als op vinyl. Twee nummers uit dezelfde opnamesessies voor het album verschijnen onder de titel Archaic Undead Fury op 7". Het thema van het album is Operation Chariot, de aanval van het Britse leger op de haven van Saint-Nazaire in bezet Frankrijk, in de nacht van 28 maart 1942.

2006

Op 4 februari is Pentacle headliner op het Duitse festival Extreme Metal Massacre Pt. VI in Stuttgart. De band doet een gezamenlijke tournee met Thee Plague Of Gentlemen, vlak voordat deze Belgische band door persoonlijke omstandigheden ophoudt te bestaan. Gitarist Mike Verhoeven moet vanwege een armblessure voor onbepaalde tijd stoppen met spelen. Hij blijft in de tussentijd wel achter de schermen actief voor de band. In het najaar speelt Pentacle onder meer op Tilburg Headbangers Fest (30 september), The Return Of Darkness And Evil in het Duitse Ettlingen (28 oktober) en Neurometal in Kozen, België (11 november).

2007

Ondanks voorbereidingen gaat een gezamenlijke voorjaarstournee met Possessed, Sadistic Intent en Mortem niet door. Later in het jaar, op 5 augustus, delen Pentacle en Sadistic Intent uit Los Angeles wel het podium tijdens een optreden in Hamburg. Pentacle staat bovenaan de poster van A Night Of Unholy Death Metal, een festival in Nürnberg op 3 maart en is eind mei een van de bands tijdens het driedaagse Festung Open Air in het Duitse Bitterfeld. Bij Iron Pegasus Records verschijnt in het najaar Under The Black Cross ook als picture disc, op veler verzoek met bijgevoegde songteksten. Het album wordt in de Verenigde Staten met extra nummers uitgebracht door Ibex Moon Records.

2008 - 2009

Op 24 mei 2008 staat Pentacle met onder meer Thanatos op het programma een metalavond in Sint-Gillis te België. De band werkt aan de rerelease van de cd ….Rides The Moonstorm uit 1998. De nieuwe versie van het album komt in mei 2009 uit bij het Duitse label Kneel Before The Master's Throne als digipack inclusief een zestien pagina's tellend boekje met daarin onder meer de songteksten. Een van de festivals waar Pentacle dit jaar is te zien, is de X-Mas Metal Meeting op 18 december in het Duitse Bamberg.

Thanatos

2010 - 2011

Onder de optredens in 2010 een festival in Oberhausen (24 april 2010) en het Hell's Pleasure Metalfest in Pößneck (juli 2010). In 2011 werkt Pentacle aan nieuw materiaal voor een gezamenlijke release op Iron Pegasus Records met de Amerikaanse band Sadistic Intent.

Discografie Pentacle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Pentacle

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer