Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PESTILENCE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

deathmetal, metal, thrashmetal

Online

Officiële website

Pestilence

Toonaangevende metalformatie uit Enschede. In eerste instantie begonnen als thrashmetal-band groeit Pestilence aan het begin van de jaren negentig uit tot de belangrijkste vertegenwoordiger van de Nederlandse deathmetal-scene.
Volledige biografie...

Bezetting

Patrick Uterwijk   gitaar
Patrick Mameli   gitaar, zang
George Maier   basgitaar
Dave Haley   drums

Overige muzikanten

Jeroen Paul Thesseling   basgitaar
Marco Foddis   drums
Martin van Drunen   basgitaar
Tony Choy   basgitaar
Peter Wildoer   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1988   Brutal Obscenity
1992   Callenish Circle
1994   El Periquín
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pestilence

Toonaangevende metalformatie uit Enschede. In eerste instantie begonnen als thrashmetal-band groeit Pestilence aan het begin van de jaren negentig uit tot de belangrijkste vertegenwoordiger van de Nederlandse deathmetal-scene.

1986

Tijdens de zomermaanden wordt Pestilence opgericht. Patrick Mameli (zang/gitaar), Randy Meinhard (gitaar) en Marco Foddis (drums) brengen later dat jaar hun eerste demo Dysentery uit.

1987

De carrière van de band krijgt een impuls als in september Martin van Drunen (zang/bas) aan de bezetting wordt toegevoegd. Mameli richt zich vanaf dat moment nog slechts op zijn gitaarspel. In de nieuwe samenstelling wordt de demo The Penance opgenomen, waarmee het viertal hoge ogen gooit in de metalscene. Eén nummer ervan verschijnt op de verzamel-LP Teutonic Invasion 2.

1988

Platenmaatschappij Roadrunner onderkent het talent van Pestilence en tekent de band in mei. In de daarop volgende maanden wordt het debuutalbum Malleus Maleficarum opgenomen, dat in september verschijnt. Niet lang daarna verlaten Meinhard en Foddis de band om in november de technometalformatie Sacrosanct op te richten.

1989

Aan het begin van het jaar keert Foddis terug bij de groep. Ondertussen heeft Pestilence Patrick Uterwijk (gitaar) aangetrokken. Met hem neemt de band de cd Consuming Impulse op. Het album laat een meer richting death metal neigend Pestilence horen. Al spoedig kan het viertal zich meten met genregrootheden als het Amerikaanse Death.

1990

In februari en maart tourt de band met grind/death-collega's Bolt Thrower en Autopsy door Europa, in de zomermaanden gevolgd door een Amerikaanse tournee in het voorprogramma van Death. Hierna wordt Van Drunen ontslagen. Hij kan prompt bij de Zwolse deathmetalformatie Asphyx terecht. Bij Pestilence neemt Mameli vanaf dat moment de zangpartijen weer voor zijn rekening.

Asphyx

1991

Met behulp van Cynic-bassist Tony Choy neemt de groep Testimony Of The Ancients op. De opnamen van deze derde cd vinden plaats in de in deathmetalkringen befaamde Morrisound Studio's in Florida. Korte tussenstukjes laten al nieuwe invloeden doorschemeren, maar desondanks consolideert Pestilence haar positie aan de top van de internationale deathmetalwereld. Aan het eind van het jaar tourt de band opnieuw met Death door de Verenigde Staten en in Duitsland.

1992

Het jaar begint slecht als Pestilence uit het voorprogramma van de Europese Death-tour wordt verwijderd. De redenen blijken meningsverschillen en persoonlijke ruzies tussen de beide groepen te zijn. Pestilence staat in juni echter wel als eerste Nederlandse deathmetalband op het prestigieuze Dynamo Open Air festival. De band werkt dan echter nog altijd met sessiebassisten.

1993

In de persoon van Jeroen Thesseling vindt Pestilence eindelijk een vaste basgitarist. Met een nieuwe samenstelling begint de groep te werken aan het Spheres-album, dat in augustus verschijnt. Spheres wordt met veel jazzinvloeden en synthesizergitaarstukken het meest experimentele werk van Pestilence. Bandleider Mameli distantieert zich in promotie-interviews volledig van de deathmetalscene en hoopt met Spheres een breder publiek te bereiken. De verkoopcijfers vallen evenwel bijzonder tegen. Begin december valt de band uit elkaar.

1994

In september brengt platenmaatschappij Roadrunner met Mind Reflections een bloemlezing met werk uit het repertoire van de band uit. De cd bevat nummers van de vier eerder verschenen albums, aangevuld met livemateriaal van Dynamo Open Air 1992.

2006 - 2007

Gitarist Patrick Mameli tekent in december 2006 met zijn nieuwe band C-187 een contract bij Mascot Records. Bassist Jeroen Thesseling treedt in 2007 toe tot de Duitse death metal band Obscura.

C-187 Obscura

2008

Na de teleurstellende reacties op het album Collision stopt Patrick Mameli met C-187 en gaat hij samen met C-187-bassist Tony Choy weer verder onder de naam Pestilence. Om te voorkomen dat Pestilence op de nostalgische toer gaat verzamelt Mameli een geheel nieuwe bezetting om zich heen die verder bestaat uit de Zweedse drummer Peter Wildoer (o.a. Darkane, Non-Human Level).

2009

Op het album Resurrection Macabre (maart), opgenomen in Denemarken met co-producer Jacob Hansen, grijpt Pestilence stilistisch terug op het geluid op de albums Consuming Impulse (1989) en Testimony Of The Ancients (1991). De drie bonustracks op de cd zijn nieuwe versies van oude Pestilence-nummers met bijdragen van gitarist Patrick Uterwijk die ook meespeelt tijdens de tournee. Naast optredens in Nederland is de band tussen maart en september onder meer te zien in Oslo (Inferno Festival), Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, België, Griekenland, Frankrijk (Hellfest), de Verenigde Staten (Maryland Deathfest in Baltimore), Finland (Tuska Festival in Helsinki), Spanje enTsjechië. In oktober kondigt Pestilence de terugkeer aan van voormalig bassist Jeroen Thesseling. Thesseling vervangt daarmee bassist Tony Choy, maar benadrukt in een persbericht dat hij naast Pestilence in de Duitse death metal band Obscura blijft spelen. Drummer Wildoer maakt plaats voor Yuma van Eekelen (The New Dominion, Brutus). De bezetting is daarmee weer volledig Nederlands.

2010

Bassist Jeroen Paul Thesseling verruilt Amsterdam voor Rossiglione in de Italiaanse provincie Genua. In de aldaar gelegen Nadir Music Studios geeft hij baslessen en werkt hij aan albumproducties. De verhuizing heeft geen consequenties voor zijn bijdragen aan Obscura en Pestilence.

2011

Pestilence gaat in februari op tournee door Zuid-Amerika met optredens in Venezuela, Peru, Chili en Argentinië. Een reportage over de reis staat in het aprilnummer van Aardschok. In april verschijnt bij Mascot Records het album Doctrine. De plaat wordt overheerst door het lage geluid van de achtsnarige gitaren van Patrick Mameli en Patrick Uterwijk, aangevuld met de hoge vocalen van Mameli. Jeroen Paul Thesseling gaat samen met producer, gitarist en toetsenist Tommy Talamanca van de Italiaanse band Sadist de studio in voor hun project Nufutic, een metalband met invloeden uit fusion. Via zijn eigen website roept Thesseling drummers op voor dit project videoaudities in te sturen. Niet veel later voegt drummer Romain Goulon (Necrophagist) zich bij de band, tegelijk met vocalist Trevor Sadist (Sadist).

2012

Na het vertrek van Thesseling en drummer Yuma van Eekelen werkt Pestilence met ritmesectie Stephan Fimmers (bas) uit Duitsland en Tim Yeung (drums) (Divine Heresy, Morbid Angel) uit Amerika aan het volgende album Obsideo.

2013

Pestilence tekent in februari een wereldwijde deal bij het Britse label Candlelight Records. Uit het persbericht blijkt dat de ritmesectie opnieuw is gewijzigd en nu bestaat uit de Duitse bassist George Maier en de Australische drummer Dave Haley.

Discografie Pestilence

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Pestilence

Video Pestilence

Devouring Frenzy
Devouring Frenzy
Pestilence - Devouring Fr...
Pestilence - Devouring Frenzy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pestilence - Devouring Frenzy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer