Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETE PHILLY & PERQUISITE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pete Philly & Perquisite

Periode

2004 - 2009

Genre

hiphop, jazzdance, rap

Online

Officiële website

Pete Philly & Perquisite

Succesvolle hiphopact uit Amsterdam bestaande uit zanger/rapper Pete Philly en cellist/producer Perquisite. 2005 is het jaar van de doorbraak met naast het zeer goed ontvangen album Mindstate, optredens op Lowlands en North Sea Jazz. Begin 2006 ontvangen Pete Philly & Perquisite een Zilveren Harp.
Volledige biografie...

Bezetting

Perquisite   cello, producer
Pete Philly   rap, tekstschrijver

Overige muzikanten

Remco Keijzer   saxofoon
Kasper Kalf   basgitaar
Misha van der Winkel   draaitafels
Ruben Hein   achtergrondzang, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1982   Ruben Hein
2006   C-Mon & Kypski
2006   Voicst
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pete Philly & Perquisite

Succesvolle hiphopact uit Amsterdam bestaande uit zanger/rapper Pete Philly en cellist/producer Perquisite. 2005 is het jaar van de doorbraak met naast het zeer goed ontvangen album Mindstate, optredens op Lowlands en North Sea Jazz. Begin 2006 ontvangen Pete Philly & Perquisite een Zilveren Harp.

1987 - 1995

De op Aruba geboren Pete Philly (echte naam: Pieter Monzon, 28 mei 1980) komt op vijfjarige leeftijd naar Nederland en raakt in de ban van hiphop door het luisteren naar De La Soul en A Tribe Called Quest.

1996 - 2001

Op zijn veertiende start cellist Perquisite (echte naam: Pieter Perquin, Amsterdam, 13 april 1982) met het maken van hiphopbeats. Op jeugdige leeftijd reist hij door de Verenigde Staten. Terug in Nederland start hij het label Unexpected Records. Hij produceert nummers voor The Proov en werkt samen met jazzmuzikanten als Benjamin Herman en David Kweksilber van New Cool Collective. Herman improviseert op de Outta Nowhere EP die in oktober 2001 uitkomt, en de klarinet van Kweksilber is te horen op de Double Vision EP (oktober 2002). Pete Philly stopt na een jaar met zijn studie aan de kunstacademie in Rotterdam om zich helemaal op de muziek te storten. Hij levert gastbijdragen op platen van Nicotine (Bonobo Politics), Gotcha (5.259551/2200) en Jagga Bite Sound System (Insert Credit).

Gotcha New Cool Collective Nicotine Perquisite

2002 - 2004

Philly is te horen op de compilatie-cd Homegrown waarmee het Nationaal Pop Instituut nieuw Nederlands hiphoptalent presenteert. De rapper doet in 2002 mee aan de finale hiphop/r&b van de Grote Prijs van Nederland. Tijdens het optreden wordt hij begeleid door onder meer zangeres en vriendin Senna en DJ PCM. In 2004 wordt hij uitgenodigd voor een optreden in Glasgow tijdens de Schotse muziekbeurs Musicworks Convention. Pete Philly en Perquisite beginnen gezamenlijk muziek te maken. De samenwerking leidt tot jazzy hiphop op de Mindstate EP.

2005

Pete Philly & Perquisite Op het album Mindstate combineert het duo hiphop met psychedelica, klassieke muziek en broken beats. Mindstate is een conceptalbum waarop per track verschillende stemmingen worden verbeeld zoals slapeloosheid, opgeluchtheid, verbazing en paranoia. Gastbijdragen zijn van zangeres Senna, Cee Major (The Proov), de Amerikaanse rapper Talib Kweli (opgenomen in een Londense studio) en de jazzmuzikanten Jesse van Ruller en Benjamin Herman. De plaat komt ook uit in Japan. De pers is unaniem enthousiast. 'De plaat blakert van ambitie. (…) Briljant', schrijft Het Parool. Muziekblad Oor noemt het duo 'meesters in het creëren van verschillende sferen en gemoedstoestanden'. In maart treden Pete Philly & Perquisite op tijdens het Cape Town International Jazz Festival in Zuid-Afrika. In juni krijgen ze een Essent Award. Een maand later staat het duo op 5 Days Off in de Melkweg en op North Sea Jazz en in augustus op Lowlands. Pete Philly & Perquisite worden genomineerd voor de Dutch Mobo Awards. De 12” Grateful/Amazed bevat remixen door Nicolay (The Foreign Exchange) en Seji (Bugz In The Attic). De twee muzikanten doen met hun band in het najaar een tournee door Duitsland en Scandinavië. Samen met producer OhNo van Stonesthrow neemt Pete Philly een 12” op voor een live publiek. Het duo levert met het nummer Hope een bijdrage aan de gratis verspreide compilatie voor de NOVIB/OXFAM-campagne Make Trade Fair. Twee tracks verschijnen op de Franse compilatie Mega RnB. Pete Philly levert een bijdrage aan het hiphoptheaterstuk Kings van Made In Da Shade dat in november in première gaat en waarvan de soundtrack op cd verschijnt. Het nummer Insomnia wordt door het VPRO-programma Club 3voor12 genomineerd voor de Song van het Jaar. Tijdens de avond van de uitreiking spelen Pete Philly & Perquisite een cover van de eveneens genomineerd band Voicst. Het nummer Dazzled Kids verschijnt later op de B-kant van de single Mellow.

The Proov Voicst

2006

Pete Philly & Perquisite nemen in februari een Zilveren Harp in ontvangst en treden tijdens het Harpengala op met het Metropole Orkest. Het album Mindstate wordt genomineerd voor een Edison. De plaat wordt ook uitgebracht in Canada en de Verenigde Staten op het label Anti waarop ook artiesten als Tom Waits, The Black Keys, Solomon Burke en Blackalicious zijn te vinden. Pete Philly & Perquisite krijgen in februari een Kink FM NightLiveXS Award in de categorie 'beste Nieuwkomer op podia en festivals'. De twee touren in februari/maart uitgebreid door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Het duo doet een groot aantal voorprogramma's van de Franse hiphopgroep Saian Supa Crew en staat 15 juni op Sonar, een van de belangrijkste festivals in Europa voor elektronische muziek. De videoclip bij het nummer Grateful komt terecht op de Australische compilatie-dvd Preserving Efforts Vol. I.

2007

Pete Philly & Perquisite Pete Philly & Perquisite brengen op 22 januari onder de naam Remindstate een nieuwe versie van hun debuutalbum Mindstate (2005) uit. Op Remindstate zijn alle tracks geremixd door dj's en muzikanten uit de hiphop- en jazzwereld. Aan het album werken onder andere mee: Seiji (Bugz in the Attic,UK), Mitsu the Beats (Japan), Morgan Spacek (UK) en Laidback Luke, C-Mon & Kypski en de New Generation Big Band uit Nederland. Op hun zestien tracks tellende album Mystery Repeats (september) verbreedt het duo het geluid nog meer dan op het debuut door invloeden in de muziek te verwerken uit flamenco, samba, reggae en Afro beat. De cd bevat onder meer bijdragen van de Nederlands/Spaanse flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba en de Spaanse flamencogitarist Ricardo Riviera. Een Nederlandse clubtour gaat 8 september van start in de Melkweg te Amsterdam. Op de eerste single van het album A Tale Of Two Devils van Voicst verschijnt een remix door Perquisite. Pete Philly is gastvocalist tijdens een aantal shows van C-Mon & Kypski.

C-Mon & Kypski Laidback Luke

2008

In januari staat het duo zowel op Eurosonic als op Noorderslag. Op 24 januari speelt de groep in de Ancienne Belgique te Brussel samen met Typhoon. Midden februari krijgt Mystery Repeats een Europese release. Een maand later is Japan aan de beurt. De video bij de single Empire wordt opgenomen in Tokio. Eind februari gaan Pete Philly & Perquisite op tournee door Duitsland samen met Leeroy van de Franse hiphopgroep Saïan Supa Crew. DJ PCM produceert het grootste deel van het debuutalbum De Vloek Op De Overvloed (mei) van rapper Manu dat uitkomt op het label van Blaxtar. Op 18 juli verschijnt Mystery Repeats, de derde single van het gelijknamige album. Naast het titelnummer bevat de single een remix en vier tracks die live zijn opgenomen tijdens de theatertournee in april samen met het Red Limo String Quartet, drummer Joost Kroon en een complete blazerssectie. In de zomer staat het duo o.a. op het Splash festival in Duitsland, het Exit festival in Servië, op de 33ste editie van North Sea Jazz, Lowlands, Sziget in Hongarije, het Nuke Festival in Oostenrijk en MTV Hip Hop Open in Duitsland. Pete Philly & Perquisite krijgen 28 augustus uit handen van burgemeester Job Cohen de Amsterdamprijs voor de Kunsten. Deze prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst gaat ieder jaar naar drie kunstenaars of kunstinstellingen uit verschillende disciplines die een bijzondere bijdrage leveren aan de kunst en cultuur in Amsterdam. Het is de eerste keer dat de Amsterdamprijs wordt toegekend aan popmuzikanten. Aan het eind van het jaar verschijnt de live-editie van het album Mystery Repeats. Op 6 december staat het duo in een uitverkochte Paradiso voorlopig voor het laatst samen op een Nederlands podium. Beide muzikanten nemen tijd voor zijprojecten. Zo werkt Philly aan een soloalbum en componeert Perquisite de muziek bij de Nederlandse speelfilm Carmen Van Het Noorden.

Blaxtar

2009

Pete Philly & Perquisite Pete Philly & Perquisite worden uitgenodigd door South By Southwest voor een optreden tijdens dit showcasefestival, eind maart in Austin, Texas. Tijdens de eerste editie van het Gala van de Popmuziek, op 20 mei in de Rabozaal van de Melkweg, wint Perquisite een Duiveltje in de categorie Beste Producer/DJ. Deze muziekprijs is een initiatief van de afdeling Pop van het Muziek Centrum Nederland (voorheen Nationaal Pop Instituut). De winnaars zijn door een internetstemming door hun collega-muzikanten gekozen. Perquisite componeert de soundtrack bij de Nederlandse speelfilm Carmen Van Het Noorden en maakt remixes voor De Staat, Voicst and Kim Hoorweg. Pete Philly produceert de remix van Jiggy Djé Ik Heb Je en maakt zijn acteerdebuut op het toneel als Kasper Kapteijn in het stuk Man From Nowhere van het gezelschap MC (de fusie van Made In Da Shade en Cosmic Theater). Na optredens tijdens Europese zomerfestivals als Flow.Er op Sicilië, Rheinkultur in Duitsland en Frauenfeld Open Air in Zwitserland begint op 29 augustus begint op de Uitmarkt te Amsterdam de laatste gezamenlijke tournee van Pete Philly & Perquisite, onder de toepasselijke noemer Final Celebrations Tour. Tijdens de theatertour, met optredens in onder anderen de Schouwburg in Den Haag, theater Zuidplein in Rotterdam, Chassé-theater in Breda en het Frits Philips Theater in Eindhoven, wordt de zesmans liveformatie uitgebreid tot dertien mensen, waaronder een blazerssectie en een strijkkwartet. De tournee eindigt op 29 oktober in de Melkweg te Amsterdam waarna de twee muzikanten zich volledig concentreren op hun solocarrières.

2011

In oktober verschijnt bij [PIAS] Pete Philly's solodebuutalbum One, opgenomen in de eigen studio te Amsterdam, in samenwerking met goede vriend en muzikale partner DJ PCM.

Pete Philly

Discografie Pete Philly & Perquisite

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pete Philly & Perquisite

Audio/Video Pete Philly & Perquisite

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer