Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER ADRIAANSZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Officiële website, 2015

Periode

1966 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.peteradriaansz.com

Biografie Peter Adriaansz

Peter Adriaansz wordt in 1966 in Seattle (VS) geboren. Hij studeert orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Leo van Doesselaar, Bert Matter en Wim van Beek. Compositie studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (bij Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Jan van Vlijmen) ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1998   Slagwerk Den Haag
2012   Slagwerk Den Haag

Biografie Peter Adriaansz

1966 - 1992

Peter Adriaansz wordt in 1966 in Seattle (VS) geboren. Hij studeert orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Leo van Doesselaar, Bert Matter en Wim van Beek. Compositie studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (bij Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Jan van Vlijmen) en aan het Rotterdams Conservatorium (bij Peter-Jan Wagemans en Klaas de Vries).

1993 - 2014

Vanaf 1993 componeert Adriaansz vaak in opdracht en voor uitvoeringen van onder anderen ARRAY Music (Toronto), het Aurelia Saxofoonkwartet, California EAR Unit, ensemble Continuum (Toronto), Crash Ensemble (Dublin), het Doelenensemble, eNsemble (St. Petersburg), Ives Ensemble, ensemble KORE (Montreal), Maarten Altena Ensemble, ensemble MusikFabrik, Radio Filharmonisch en Symfonie Orkest, het Nieuw Ensemble, ensemble Omnibus (Tashkent), Orkest de Volharding, Schönberg Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag en het Ural Philharmonic (Yekaterinaburg). Tevens schrijft hij voor ensembles met een wat ongebruikelijke bezetting voor speciale projecten. Zijn werken worden regelmatig wereldwijd uitgevoerd en uitgezonden, van het Holland Festival tot Huddersfield en van Tashkent tot Toronto. Hij werkt vaak samen met het Ives Ensemble, pianist Gerard Bouwhuis, slagwerker Arnold Marinissen en gitarist Wiek Hijmans: ensembles en musici die zich wijden aan het ontdekken van nieuwe geluiden en vormen. De muziek van Adriaansz wordt gekenmerkt door een formalistische houding en een hoog conceptueel gehalte, waarin klank, structuur en hoorbare wiskunde de hoofdingrediënten zijn. In zijn recente werk is ook een toenemende interesse in flexibiliteit en variabele vormen te horen. In veel artikelen wordt zijn muziek uiteenlopend beschreven - vaak zelfs hetzelfde stuk - , van sadistisch, meedogenloos en extreem saai tot poëtisch, ontroerend, ingenieus en indrukwekkend.
In 1996 kreeg Adriaansz de Gaudeamus Prijs voor Chant Ascendant [Chants Monotones pt. 4].
Sinds 1998 is hij artistiek leider van Slagwerk Den Haag.

Slagwerk Den Haag

2015

Voor zijn compositie ‘Scala II’ krijgt Adriaansz de Matthijs Vermeulenprijs, de belangrijkste Nederlandse compositieprijs. ‘Scala II’ is een vijftien minuten durend werk dat is geschreven voor Slagwerk Den Haag en pianist Ralph van Raat.

Ralph van Raat

Discografie Peter Adriaansz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter Adriaansz

Audio/Video Peter Adriaansz

Video Peter Adriaansz

Scala II - Peter Adriaans...
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer