Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER BLANKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

11-06-1939 - heden

Genre

gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Peter Blanker

Peter Blanker is een Rotterdams liedjeszanger/gitarist, die sinds 1961 optreedt met eigen en andermans liedjes. In de jaren zestig is hij ook in cabarets actief. Van 1971 tot 1975 treedt hij op met zijn eigen groep Peter Blanker Consort. In 1981 heeft hij een verrassende top10-hit met 't Is Moeilijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Walter Kuipers   doedelzak, mandoline, viool
Karin Bijl   fluit
Kees van Velthooven   contrabas
Elly Bezemer   accordeon, percussie
Izak Boom   accordeon, banjo, gitaar, mandoline, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1961   Gerard Cox
1962   Aad Klaris
1974   Jules de Corte
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Peter Blanker

Peter Blanker is een Rotterdams liedjeszanger/gitarist, die sinds 1961 optreedt met eigen en andermans liedjes. In de jaren zestig is hij ook in cabarets actief. Van 1971 tot 1975 treedt hij op met zijn eigen groep Peter Blanker Consort. In 1981 heeft hij een verrassende top10-hit met 't Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven. Peter Blanker is daarna werkzaam bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en houdt zich bezig met de muzische vorming van kinderen en gedetineerden. Na zijn pensionering woont hij op de Shetlandeilanden.

1961

Na een reeks uiteenlopende beroepen als zeeman, druivenplukker en journalist begint zanger-gitarist Peter Blanker (Rotterdam, 11 juni1939) in 1961 met optreden. Hij begeleidt Gerard Cox op diens eerste plaatopnamen.

Gerard Cox

1964

Een eerste plaat komt uit. De EP Peter Blanker Zingt Houtepoot. Peter Blanker wordt begeleid door Ineke v.d. Schans (fluit), Frans de Guise (bas) en Jac Witte (gitaar). Zijn volgende EP is De Deserteur met Nederlandstalige bewerkingen van vier antimilitaristische liedjes van Boris Vian. De vertaling is van Ernst van Altena. Peter Blanker treedt regelmatig op met een cabaretprogramma in 't Roefje, samen met pianist Jan Willem ten Broeke.

1967

Peter Blanker trekt met zijn 'Kabaret-Karavaan' langs de Nederlandse clubs in Zuidoost Europa. Zijn eerste lp Satan Bedankt met chansons van Brassens, Ferré, Van Altena, De Corte en hemzelf verschijnt.

1968

Samen met Marian Klaren, Jules de Corte, Connie Pieters en Robert Smit jr. treedt hij op met het cabaret 'Frustrooïng'.

1971

Vanaf 1971 tot 1975 werkt Peter met zijn eigen groep Consort: Jaap Schallenberg (gitaar), Isabel de Vos (fluit), John Bukman (drums) en Harry Emmery (bas).

Harry Emmery

1973

Het nummer Laat M'n Zonnebril Zitten, een vertaling van Bury Me In My Shades van Shel Silverstein, krijgt de nodige airplay, maar wordt geen hit. John Bukman versterkt de begeleidingsband op drums en vibrafoon.

1974

In opdracht van de Rotterdamse Kunststichting schrijft hij samen met zijn vaste componist/arrangeur Henk Sprenger een pop-cantate. Het Grote Visioen Van Zwarte Eland, een productie met 60 medewerkers die in januari 1975 in premiére gaat. Onder de deelnemende muzikanten bevinden zich Karin Bijl (fluit), John Bukman, Harry Emmery, Krijn van Driel (toetsen) en Henk Sprenger (gitaar).

Henk Sprenger

1975

Naast zijn werk voor de Stichting Musische Vorming, later Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), maakt hij kinderprogramma's in theaters en voor de AVRO-televisie: De Hollebolleboom. (1975-1978) Hij maakt een langspeelplaat met kinderliedjes.

1978

Peter Blanker maakt een single ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van DAF Trucks. Hij zingt de herkenningsmelodie van de jeugdanimatieserie Maja De Bij.

1979

Peter Blanker verzorgt de muzische vorming van gevangenen. Een flexidisc met De Bajesblues en Daar Zit Je Dan verschijnt. In 1981 volgt nog de lp Uitgeteld En Ingerekend, opgenomen met gedetineerden.

1981

Peter Blanker heeft een verrassende top10-hit met 't Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven, geen eigen nummer maar een vertaling van It's Hard To Be Humble van Mac Davis. In 1981 treedt hij op met Jan van der Voort (zang/gitaar), Peter Vink (bas), Willem Kantebeen (zang/drums/toetsen), Johan Tol (piano) en Bart Jütte (saxofoon). Schrijft een loflied op de pittoreske Rotterdamse wijk Delfshaven en voorziet de verkiezingscampagne van de PvdA van een single: Te Gek.

Jan van der Voort

1983

Werkt mee aan het KRO-radioprogramma Levenslief En Levensleed over cabaret.

1986 - 1995

Samen met zijn oude compagnon Gerard Cox bedenkt Peter Blanker het plot voor de musical Kaat Mossel. De musical werkt hij verder uit met Joris Baat, Axel van der Ende, Mariet Lems, Joke Lussen, Arco van Os en Wilco Wortelboer. De uitvoering is in 1994 i.s.m. het Rotterdams Operette Gezelschap. Blanker maakt elf jaar lang het radioprogramma Levenslief En Levensleed. Gitarist Jan van de Voort componeert voor het programma alle muziek en alle jingles. In het seizoen 1994-1995 bestaat Blankers begeleidingsband uit Walter Kuipers (viool, mandoline, doedelzak), Stan Stolk (contrabas) en Izak Boom (toetsen, gitaar, banjo, mandoline, accordeon).

Gerard Cox Jan van der Voort

1996

Blanker werkt aan een musicalproductie over de geschiedenis van Rotterdam.

1998

Het boek Breng Mij Naar Rotterdan Terug verschijnt. Hierbij zitten twee cd's. Eén daarvan is van Peter Blanker en Consort. De band bestaat uit Louis Debij (percussie), Harry Emmery (contrabas), Walter Kuipers en Izak Boom.

2003

Blanker tourt met zijn jubileum- en tevens afscheidsprogramma Balans door Nederland. Hij wordt begeleid door het Peter Blanker Consort bestaande uit Elly Bezemer, Izak Boom en Kees van Velthooven.

2004 - 2009

Peter Blanker woont sinds zijn pensionering op de Schotse Shetlandeilanden waar hij onder meer werkt aan zijn debuutroman. Als De Ratten Het Spek Uitvreten vertelt het verhaal over een zeventiende-eeuwse schipbreuk bij de Shetlandeilanden. Het boek wordt op 2 oktober 2009 gepresenteerd in Delfshaven.

2010 - 2013

De zanger begint een tien mannen tellende vocale groep. Da ShantY Yellmen treedt op met zeemansliedjes, onder meer tijdens de Tall Ships’ Races in 2011. Blankers roman wordt door de Shetland Amenity Trust uitgegeven in een Engelse vertaling. In mei 2013 verschijnt Silver Darlings, de eerste cd van Da ShantYYellmen. Peter Blanker werkt aan een autobiografie.

Discografie Peter Blanker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Peter Blanker

Video Peter Blanker

Peter Blanker ♪ Ik Zou We...
Peter Blanker ♪ Ik Zou Wel Willen Stoppen ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Peter Blanker ♪ Ik Zou Wel Willen Stoppen ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer