Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER SCHAAP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Peter Schaap Bij Op Losse Groeven (1975)

Periode

24-10-1946 - heden

Genre

levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Website

Pseudoniemen

Peter Andreas

Peter Schaap

Groningse liedjesschrijver, die een grote hit scoort met Adem Mijn Adem. Daarna actief als auteur van kinderboeken, science fiction en fantasy
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Peter Schaap

Groningse liedjesschrijver, die een grote hit scoort met Adem Mijn Adem. Daarna actief als auteur van kinderboeken, science fiction en fantasy

1964 - 1973

Peter Schaap (24 oktober 1946) studeert aan de Pedagogische Akademie in Groningen. Onder de naam Peter Andreas schrijft en zingt hij liedjes, waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidt. Na het afronden van zijn opleiding, wordt hij onderwijzer op een lagere school.

1974

De onderwijzer treedt regelmatig op. Het aantal optredens neemt flink toe, als de debuutsingle De Hoge Heren Van Het Dorp uitkomt. Het liedje belandt in de tipparade.

1975

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Peter Schaap Bij Op Losse Groeven (1975) De tweede single Adem Mijn Adem verschijnt. Het nummer schiet de hitlijsten in en blijft daar anderhalve maand staan. Het succes wordt gevolgd door de debuutplaat Als Een Kameleon. De plaat komt tot nummer negen. Schaap geeft zijn baan op en wordt beroeps. Met zijn romantische en soms kritische nummers is hij veelvuldig te gast in radio- en tv-programma's. Zo treedt hij op in Op Losse Groeven, Muzikaal Onthaal en Toppop. De track Vliegen Als Een Vogel is de volgende single. Ook dit nummer komt in de Top 20.

1976

Schaap ontwikkelt een eigen, cabaret-achtige muziekstijl, met hier en daar Engelse popinvloeden. Hij ontvangt de Zilveren Harp van Conamus. Daarna wordt het stil rond de zanger en wordt Peter Schaap een succesvol auteur, in eerste instantie van kinderboeken, later ook science fiction en fantasy. Zijn debuutroman De Schrijvenaar Van Thyll levert hem in 1988 de EURO-AWARD op. Tijdens zijn lezingen vormt muziek een vast onderdeel.

2003

Peter Schaap doet op 16 april een optreden tijdens het festival Nothing Going On In The City in Huize Maas te Groningen.

Discografie Peter Schaap

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter Schaap

Audio/Video Peter Schaap

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer