Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER TIEHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

banjo, gitaar, producer, sessiemuzikanten

Pseudoniemen

3 Hands Clapping

Peter Tiehuis

Na zijn studie aan het conservatorium gaat gitarist Peter Tiehuis bij de Skymasters spelen. Hij speelt als studiomuzikant veel platen in en doet tours met uiteenlopende artiesten. Tiehuis speelt vier jaar bij Ilse DeLange en is vast lid bij het Metropole Orkest.
Volledige biografie...

Instrumenten

banjo, gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

1976   Toon Roos
1990   Coopertest
2013   Phaedra Kwant

Biografie Peter Tiehuis

Na zijn studie aan het conservatorium gaat gitarist Peter Tiehuis bij de Skymasters spelen. Hij speelt als studiomuzikant veel platen in en doet tours met uiteenlopende artiesten. Tiehuis speelt vier jaar bij Ilse DeLange en is vast lid bij het Metropole Orkest.

In bezetting van

Batida   gitaar
Big, Black & Beautiful   gitaar
Ilse DeLange   gitaar
It Takes 2   gitaar
Metropole Orkest   banjo, gitaar
Skymasters   gitaar

1956

Peter Tiehuis wordt geboren op 15 juni 1956 in Almelo.

1965 - 1971

Muzikaal gezien is hij het zwarte schaap in de familie. Op 9-jarige leeftijd speelt hij klassieke gitaar. Hij wil echter elektrisch spelen, maar dat zien zijn ouders totaal niet zitten. Op de middelbare school speelt hij in een bandje covers van verschillende rock-'n-roll bands. Op zijn vijftiende speelt hij op een talentenjacht nummers van Focus en zijn gitaarheld Jan Akkerman, maar ook in de kerk tijdens de beatmis. Tiehuis is ook een tijdje kerkorganist.

1974 - 1979

Hij gaat klassiek gitaar studeren aan het conservatorium in Enschede waar hij onder meer les krijgt van Rob Koenders. In 1979 studeert hij af. Tiehuis volgt daarna de jazzopleiding in Den Haag waar hij les krijgt van Peter Nieuwerf.

1981 - 1983

In 1981 gaat hij bij de Skymasters spelen waar hij Eef Albers vervangt. De Skymasters is een radio-orkest van de AVRO dat in 1946 wordt opgericht. Het orkest treedt ook op voor publiek. Talloze muzikanten komen en gaan bij het orkest en ook Peter Tiehuis houdt het na twee jaar voor gezien. In hetzelfde jaar dat hij afscheid neemt van de Skymasters raakt hij betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Na een optreden knalt hij tegen een vrachtwagen op omdat hij doodmoe achter het stuur zit. Tiehuis loopt enkele botbreuken op, maar is na een paar maanden weer de oude.

Skymasters

1984 - 1985

Hij speelt in de begeleidingsband van Rob de Nijs en gaat ook met de zanger op tournee.

Rob de Nijs

1986 - 1995

In deze lange periode is hij niet aan een band verbonden, maar doet korte tours met jazz- en bluesmuzikanten. Ook speelt hij mee op diverse platen van Nederlandse artiesten als Anita Meyer, Toni Willé, Maarten Peters en Edwin Schimscheimer.

Anita Meyer Edwin Schimscheimer Maarten Peters and The Dream Toni Willé

1996

In 1996 wordt hij gevraagd om bij het Metropole Orkest te spelen. Peter Tiehuis en Lex Bolderdijk zijn in het vervolg de gitaristen van het orkest. Tot op de dag van vandaag speelt hij bij het Metropole Orkest en begeleidt tal van artiesten.

Metropole Orkest

1998

Als studiomuzikant speelt hij in 1998 veel met verschillende Amerikaanse en Engelse soul- en bluesmuzikanten.

2000 - 2001

Ilse DeLange ontslaat haar band en Peter Tiehuis is een van de nieuwe muzikanten. Met de zangeres staat hij in december in Carré te Amsterdam. Tijdens de Tribute To Frank Zappa avond in Paradiso in 2000 neemt Tiehuis de gitaarsolo's van Zappa voor zijn rekening. Het optreden met het Metropole Orkest in Groningen bestaat uit stukken die speciaal voor de gitarist zijn geschreven door George Duke, John Scofield, Mike Stern en Steve Vai. In 2001 volgt de Livin' On Love tour met DeLange.

Ilse DeLange

2002 - 2003

Peter Tiehuis is te horen op het album Live & Real van de Duitse drummer Wolfgang Haffner. De opnamen zijn gemaakt tijdens een Europese tournee langs 25 steden in de lente van 2002. De gitarist is jarenlang gitarist bij saxofonist Toon Roos. Hij speelt onder meer mee op Roos' album Free At Last (2003).

2004

Hij verlaat Ilse DeLange. Tiehuis ziet geen uitdagingen meer in de band en meningsverschillen met de zangeres doen hem uiteindelijk besluiten op te stappen. Tiehuis gaat de theaters langs met het programma Big, Black and Beautiful. Het programma is een soulshow met onder meer zangeres Lucretia van der Vloot. Er worden liedjes gezongen uit de oude doos van The Supremes en The Pointer Sisters. Daarnaast doet hij ook optredens met de saxofonist Toon Roos.

Big, Black & Beautiful

2005 - 2007

Als onderdeel van het Metropole Orkest werkt Tiehuis samen met vermaarde jazzmuzikanten als Herbie Hancock en John Scofield. Tijdens het optreden in het Muziekgebouw aan 't IJ met Scofield in 2007 speelt hij samen met de Amerikaanse gitarist een gitaarduel.

2008

Tiehuis vormt samen met bassist Frans van der Hoeven en drummer Arno van Nieuwenhuize het Peter Tiehuis Trio. Onder de naam 3 Hands Clapping brengen Peter Tiehuis, slagwerker Bart Fermie en bassist Theo de Jong de cd Shaman Dance uit. Het gevarieerde repertoire op de plaat bestaat uit o.a. jazz, funk, ambientstukken en bossanova. De gitarist zit in de begeleidingsband van Trijntje Oosterhuis tijdens haar optredens in Carré en tijdens haar korte tournee door Japan.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1980- Freddy Golden Orkest - Golden Dreams (Killroy Speciaal)
1984 - Batida - 'Batida (Timeless Records)
1988 - Diverse uitvoerenden - 'Jazz Horizons : Best Of M.A. Music, Vol1.'
1989 - Toon Roos Quartet - 'Attitudes (Timeless Records)
1992 - Diverse uitvoerenden - 'Jan Jans En De Kinderen (de tekenaar heeft een man gemaakt)'
1992 - European Jazz Trio - 'Orange City'
1994 - Kees ten Dam - 'KTD' (EVA)
1998 - Peter Herbolzheimer - 'Colors Of A Band'
1998 - Nick Brignola - 'Spring Is Here'
1998 - Lee Konitz - 'Saxophone Dreams'
1998 - Fox & Crows - 'Inside'
1998 - Ernestine Anderson - 'Isn't It Romantic'
1998 - Clare Fischer - 'Latin Side'
1998 - Bud Shank - 'A Flower Is A Lovesome Thing'
1998 - Bruno Castelluci - 'Bim Bim'
1998 - Bill Holman - 'Further Adventures'
1998 - Bob Brookmeyer - 'Out Of This World'
1998 - Ronnie Cuber - 'Love For Sale'
1998 - Madeline Bell - 'Beat Out That Rhythm On A Drum'
1998 - Martijn van Iterson - 'It's Happening'
1999 - Nancy Marano - 'If You Could See Us Now'
1999 - Lew Tabackin - 'Pyramid'
2001 - The V.I.P. Club Coconut Kiss
2002 - The V.I.P. Urban Life
2003 - Denise Jannah - 'Different Colours'
2003 - Madeline Bell - 'Soul Mates'

Discografie Peter Tiehuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Peter Tiehuis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer