Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER VAN ANROOY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

peter van anrooy

Periode

13-10-1879 - 31-12-1954

Genre

componist, dirigent, klassiek, viool

Peter van Anrooy

Peter van Anrooys roem als componist is wat verbleekt ten opzichte van zijn rol als orkestleider die in verschillende steden het symfonieorkest de twintigste eeuw in loodst, in het bijzonder met betrekking tot repertoire en orkestdiscipline. Toch zijn enkele van zijn composities bij het publiek ooit vertrouwd en geliefd geweest.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, viool

Genoemd in de biografie van

1899   Jules Moes
1905   Catharina van Rennes
1910   Willem Andriessen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Peter van Anrooy

Peter van Anrooys roem als componist is wat verbleekt ten opzichte van zijn rol als orkestleider die in verschillende steden het symfonieorkest de twintigste eeuw in loodst, in het bijzonder met betrekking tot repertoire en orkestdiscipline. Toch zijn enkele van zijn composities bij het publiek ooit vertrouwd en geliefd geweest.

1879 - 1898

Peter Gijsbert van (Anrooij) Anrooy wordt op 13 oktober geboren in Zaltbommel. Hij is acht jaar oud wanneer hij zijn eerste werkjes voor piano componeert. Zijn jeugd brengt hij vanwege het overlijden van zijn vader door in Utrecht, waar hij vanaf 1890 aan de muziekschool van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst les neemt. Zijn leraren in Utrecht waren mej. R. de Bruyn (piano), Simon Adelsberg (viool), Gerrit Veerman (viool) en Johan Wagenaar (compositie en theorie). In zijn jonge jaren speelt hij als violist mee met de Stadsconcerten (geleid door Richard Hol) en het Utrechtsch Stedelijk Orkest, dat ook enkele jeugdwerken van Van Anrooy op de lessenaars plaatst. Dirigent Wouter Hutschenruyter geeft 'de componist' Van Anrooy alle ruimte.

Johan Wagenaar

1899 - 1900

Van Anrooy verlaat het Utrechtsch Stedelijk Orkest op 19-jarige leeftijd, om verder orkestdirectie te studeren bij Willem Kes - voormalig chefdirigent van het Concertgebouworkest - eerst in Dresden en daarna in Moskou, waar hij tevens compositieles krijgt van Sergej Tanejev.

Willem Kes

1901

Peter van Anrooy werkt als violist in het Scottisch Orchestra in Glasgow, waar Willem Kes na zijn Amsterdamse periode dirigent is (1900-01) en in het Tonhalle Orchester van Zürich. Als hij, tussen beide laatstgenoemde betrekkingen in, een paar weken in Utrecht is, componeert hij een van zijn meest bekende werken, de 'Piet Hein-Rhapsodie' , op basis van de 'De Zilvervloot'-melodie van J.J. Viotta.

1902 - 1905

Van Anrooy keert terug naar Nederland, om in de hoofdstad de functie van tweede kapelmeester van het operagezelschap het Amsterdamsch Lyrisch Tooneel op zich te nemen. Dit ensemble wordt echter spoedig ontbonden. Hij voorziet daarna in zijn onderhoud door privélessen (in viool-, en ensemblespel en harmonieleer) te geven en het kwaliteitsstudentenorkest J. Pzn. Sweelinck te leiden.

1905 - 1910

In augustus volgt Peter van Anrooy Marius van 't Kruys op als dirigent van het orkest van de Vereeniging De Harmonie in Groningen, beter bekend als het Groninger Orkest. Hier voert hij een strak disciplineringsbeleid door, geheel in de geest van Willem Kes. Er komt een gedeeltelijk rookverbod tijdens de concerten, de tafelbediening wordt aan banden gelegd, er wordt meer en serieuzer gerepeteerd, de strijkerssectie wordt versterkt en het repertoire wordt 'gemoderniseerd'. Zijn 'volksconcerten' zijn populair en trekken in deze jaren tot zo'n negenhonderd bezoekers. Van Anrooy is tevens directeur van de Stedelijke Muziekschool.

1910 - 1914

Van Anrooy verlaat Groningen om (van oprichter Jan Albert Kwast) de leiding over te nemen van de Arnhemse Orkestvereeniging. Het eerste concert onder zijn leiding vindt plaats op 2 oktober. Zijn aanwezigheid geeft ook dit orkest een kwalitatieve impuls, getuige een verslag in Caecilia: "Blijkbaar voelde het den electriseerenden prikkel van v. Anrooy's temperament-volle aanvoering, die zich kenmerkte door een verkwikkend 'feu sacré', dat sleur en gemakzucht triomfantelijk telijfging." Ook wordt hij dirigent van de plaatselijke Koninklijke mannenzangvereniging Aurora.

1914 - 1917

Peter van Anrooy krijgt uit handen van professor Huizinga een eredoctoraat van de jubilerende Universiteit van Groningen. In 1915 wordt hij gastdirigent van het Residentie Orkest.

1917 - 1929

Van Anrooy verruilt Arnhem definitief voor Den Haag. Vanaf 15 februari is hij de vaste dirigent van het Residentie Orkest, als opvolger van Henri Viotta. Ook in deze positie zal hij zich - evenals eerder in Groningen en Arnhem - doen kennen als een modern orkestleider die veel van zijn orkest vergt, en naast het intussen klassieke standaardrepertoire eveneens actuele composities plaatst, niet het minst die van Nederlandse componisten, onder wie Willem Pijper, Hendrik Andriessen en Henk Badings.

Henri Viotta Residentie Orkest

1929 - 1935

Van Anrooy wordt dirigent van de Haagse afdeling van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Voorafgaand aan het zondagmiddagconcert van 30 oktober 1931 geeft Van Anrooy een geagiteerde toespraak waarin hij het negativisme van de Haagse muziekpers hekelt. In 1935 neemt Peter van Anrooy ontslag bij het Residentie Orkest, mede vanwege menigsverschillen over zijn programmatische koers.

1937

Bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard weigert Van Anrooy het 'Horst Wessellied' uit te voeren, de hymne van Hitlers partij.

1940 - 1945

Nederland wordt bezet door de Nazi's. Van Anrooy legt zijn functie bij Toonkunst neer en trekt zich uit de openbaarheid terug, na openlijke kritiek op de bezettingsmacht. Zijn composities mogen niet meer worden uitgevoerd.

1947

Van Anrooy presenteert gedurende de laatste zeven jaar van zijn leven voor de AVRO het populaire, tweewekelijkse radioprogramma 'Inleiding tot Muziekbegrip'.

1954

In Den Haag overlijdt Peter van Anrooy op de laatste dag van het jaar, 31 december.

Discografie Peter van Anrooy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter van Anrooy

Audio/Video Peter van Anrooy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer