PETER-JAN WAGEMANS
Peter-Jan Wagemans
Het werk van Peter-Jan Wagemans behoort tot de Rotterdamse School, samen met dat van Otto Ketting en Klaas de Vries. In een gesprek met Emile Wennekes omschrijft Wagemans de Rotterdamse School als 'het componeren van de derde weg': “We distantiëren ons van de avant-garde en van het minimalisme dat je ...
Instrumenten
componist
Genoemd in de biografie van
1982
Klaas de Vries
2007
Karin Strobos
2007
Storioni Trio
2011
De Nationale Opera
Biografie Peter-Jan Wagemans
Het werk van Peter-Jan Wagemans behoort tot de Rotterdamse School, samen met dat van Otto Ketting en Klaas de Vries. In een gesprek met Emile Wennekes omschrijft Wagemans de Rotterdamse School als 'het componeren van de derde weg': “We distantiëren ons van de avant-garde en van het minimalisme dat je in de Haagse School van onder anderen Louis Andriessen aantreft. De Rotterdamse School houdt zich bezig met elementaire parameters van de muziek: toonhoogte en ritme. Rotterdam is een notenschool met een hart voor de traditie, waarin vooral Stravinsky en het postmodernisme aanwezig zijn” (Ons Erfdeel, februari 2002, p. 112). Binnen het oeuvre van Wagemans nemen orkestwerken een belangrijke plaats in, maar hij heeft ook kamermuziek en een opera ('Legende', 2006) op zijn naam staan. Voor Rosebud (1988) kreeg hij de Matthijs Vermeulenprijs 1990 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De jury was verrast door ”een origineel gebruik van het orkestrale apparaat” en door “een subtiel gevoel voor proporties en voor differentiatie der timbres”. Paul Luttikhuis schrijft in de eerste versie van een componistenbrochure (MCN/Donemus) over Wagemans dat dit “opmerkingen zijn die op vrijwel ieder werk van Peter-Jan Wagemans van toepassing zijn”. Erik Voermans herkent in de esthetiek van Wagemans “verwantschap met die van Mattthijs Vermeulen” (Het Parool, 16 december 1991).
1952
Peter-Jan Wagemans wordt op 7 september 1952 in Den Haag geboren.
1974 - 1976
Wagemans sluit zijn orgelstudie af en een jaar later studeert hij met onderscheiding af in compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeert hij nog enige tijd bij Klaus Huber in Freiburg.
1977
Wagemans rondt met onderscheiding zijn studie muziektheorie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn scriptie 'Van tonaliteit naar twaalftoonstechniek' is via zijn website te downloaden.
1979
Dirigent Ernest Bour geeft tijdens de Donaueschinger Musiktage met het orkest van de Südwestfunk de première van 'Muziek II' (1977, rev. 1979).
1984
Peter-Jan Wagemans wordt docent compositie en hoofdvak theorie aan het Rotterdams Conservatorium.
1990
Wagemans wordt artistiek leider van het Rotterdamse Doelen Ensemble. Voor Rosebud (1988) ontvangt hij de Matthijs Vermeulenprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
1996
Wagemans schrijft de thema's voor het eenenveertigste Internationaal Improvisatieconcours voor organisten in Haarlem, die met “de vele intervalsprongen en melodielijnen (…) genoeg mogelijkheden bieden om er iets van te maken”, aldus Kees Huges in het Haarlems Dagblad van juli 1996.
1997
Het Brabants Orkest brengt de première van 'Nachtvlucht', vier liederen voor sopraan en orkest, met Ingrid Kapelle in de concertserie 'Componistenportret'.
1998
De 'Zevende Symfonie' beleeft op 16 oktober een "tumultueuze première bij het Residentie Orkest", aldus Ernst Vermeulen in NRC Handelsblad (20 oktober 1998).
1999 - 2006
Peter-Jan Wagemans is artistiek adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (het latere Holland Symfonia). Hij krijgt de ANV-Visser-Neerlandiaprijs 1999 en in 2003 ontvangt hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn orkestwerk 'Moloch' (2000).
2007 - 2011
Onder leiding van Jaap van Zweden gaat op 17 februari in de Matinee op de Vrije Zaterdag Wagemans' opera 'Legende' (2006) concertant in première. De Nederlandse Opera brengt 'Legende' in februari 2011 in het Muziektheater in Amsterdam met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw.
2012
Opnieuw schrijft Peter-Jan Wagemans een opera voor de ZaterdagMatinee. Op 20 oktober gaat 'Andreas weent' - in een concertante uitvoering - in première in het Concertgebouw in Amsterdam met het Groot Omroepkoor en de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Michael Schønwandt. Het libretto is geïnspireerd op de Baader-Meinhofgroep, ofwel de Rote Armee Fraktion, een links-extremistische terreurgroep die in de jaren zeventig van het toenmalige West-Duitsland streed tegen de 'kapitalistische staat'.
2016
Muziektheater Hollands Diep brengt 22 september de première van het muziekdrama 'Beeldenstorm', geschreven door Wagemans, met tekst van Kees van der Zwaard. Het stuk zal voor het eerst te horen zijn in de Grote Kerk in Dordrecht tijdens het Bachfestival. De muziek wordt uitgevoerd door het Doelen Ensemble en Barokensemble Concerto d’Amsterdam. Zij begeleiden een semiprofessioneel projectkoor, een amateurkoor en de jonge soliste Björk Nielsdottir. De muzikale leiding is in handen van Wagemans.
Discografie Peter-Jan Wagemans
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Orkest de Volharding - Orkest De Volharding
Act | Peter-Jan Wagemans |
Type en jaar | CD, 2000 |
Label | Composers Voice, CV 95 |
componist | Guus Janssen |
componist | Peter-Jan Wagemans |
componist | Maarten van Norden |
componist | Roel van Oosten |
componist | Geert van Keulen |
componist | Willem van Manen |
componist | Wim Laman |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Peter-Jan Wagemans
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen