Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETRA BERGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Petra Berger

Periode

1965 - heden

Genre

chanson, klassiek, musical, pop, zang

Online

Officiƫle website

Petra Berger

Petra Berger, afkomstig uit een nest van muziekliefhebbers, heeft al van jongs af aan een passie voor muziek. Haar eerste stappen in de muziek zet ze met het duo Chess, daarna is ze te zien in diverse musicals. Later richt ze zich meer op de lichte klassiek. Haar man, componist ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2005   Hans van den Hurk
2007   Jan Vayne
2008   Carel Kraayenhof

Biografie Petra Berger

Petra Berger, afkomstig uit een nest van muziekliefhebbers, heeft al van jongs af aan een passie voor muziek. Haar eerste stappen in de muziek zet ze met het duo Chess, daarna is ze te zien in diverse musicals. Later richt ze zich meer op de lichte klassiek. Haar man, componist Jeroen Englebert, staat haar bij op haar muzikale pad.

In bezetting van

Chess   zang

1987 - 1992

Petra Berger (geboren als Petra Burger te Amstelveen, 23 oktober 1965) vormt eerst met haar zus Lida en daarna met Denise van der Hek het duo Chess.

Chess

1994

Al enige tijd droomt Petra Berger van een rol in een musical. Les Miserables gaat juist aan haar voorbij, Cyrano past niet in haar tijdschema, maar bij de derde Joop van den Ende-productie waar ze auditie doet is het raak: ze krijgt de rol van Johanna in de bloederige musical Sweeney Todd.

1995 - 1999

Petra Berger speelt in verschillende producties, waaronder de Duitse versie van The Beauty and the Beast en de Belgische Sound Of Music, in de rol van Maria.

2000

Samen met haar echtgenoot Jeroen Englebert neemt Petra Berger een demo op van Puccini's O Mio Babbino Caro. Univeral Music is enthousiast en het stel mag samen een album maken.

2001

Eternal Woman verschijnt, een album dat deels bestaat uit bewerkingen van klassieke stukken en deels uit nieuw materiaal. In elk lied staat een sterke vrouw centraal, van Jeanne d'Arc tot Cleopatra en Maria Stuart. De cd wordt een wereldwijd succes en Petra Berger groeit uit tot een bekendheid van Mexico tot Taiwan.

2005

Aan het begin van het jaar verschijnt het tweede soloalbum Mistress, wederom in samenwerking met Englebert. Ook hierop staan verhalen van vrouwen centraal, dit keer met als thema 'overspel'. Zowel de minnares - Camille Claudel, Maria Callas - als de bedrogen vrouw - Hillary Clinton, Sylvia Plath - worden bezongen. Berger gaat op tournee langs de Nederlandse theaters. Van een concert in de Schouwburg van Amstelveen verschijnt een registratie op dvd. Ook treedt Berger veelvuldig op met pianist Jan Vayne, met het programma Van Bach Tot ABBA. Er verschijnt een heruitgave van Mistress waarop twee duetten met Joshua Payne als bonus zijn toegevoegd: Every Time en Cerco.

Jan Vayne

2006

Petra Berger Here And Now verschijnt, de eerste cd van Petra Berger die niet door haar man is geproduceerd, maar door Tjeerd Oosterhuis en Jurre Haanstra. De muziek voor de titelsong is geschreven door de bandleden van After Forever. Op de cd staat ook een duet met Simone Kleinsma, We Can't Let Go. Berger treedt opnieuw veelvuldig op, onder meer met de tenor Andrea Bocelli in Gotenburg.

After Forever Tjeerd Oosterhuis

2007

Er komt een nieuwe versie van het album Here And Now uit. Hieraan is een duet met de Italiaanse tenor Alessandro Safina toegevoegd. In september geeft Berger onder de titel Dichtbij! opnieuw een reeks concerten met Jan Vayne.

2008

Onder de optredens van Petra Berger dit jaar zijn de Nacht Van De Passie in Eindhoven (24 mei) en Concert By The Sea in Scheveningen (4 juli). De zangeres speelt in China twee benefietconcerten voor de slachtoffers van de aardbeving in het land. Het eerste concert is op 30 juli in het Tang Paradise Theatre te Xi'an en het tweede op 3 augustus in The Great Hall Of The People te Peking begeleid door The Chinese National Opera House Orchestra onder leiding van Eric Lederhandler. Andere nationale en internationale artiesten tijdens deze speciale concerten zijn o.a. Carel Kraayenhof, Alan Swoffer, Ben Mitchel en Passionate, Dejan Lazic, Shadow en filmster Jackie Chan (China). Beide concerten worden uitgezonden door CCTV, de nationale televisieomroep van China. Wegens groot succes vervolgen Berger en Vayne in het seizoen 2008/2009 hun theatertournee. In oktober verschijnt het akoestische album Crystal, live opgenomen in de studio met Jan Vayne, versterkt door een gitarist en een violist. De cd bevat werk van onder anderen Ennio Morricone, Marco Borsato, Herman van Veen en Simon & Garfunkel.

Carel Kraayenhof

2009

Samen met Vayne en organist Martin Mans doet de zangeres tot eind 2010 diverse grote kerken en kathedralen in Nederland aan voor kathedraalconcerten. In oktober is ze gastsoliste tijdens de theaterconcerten van het orkest Tango Dorado.

Discografie Petra Berger

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Petra Berger

Audio/Video Petra Berger

Video Petra Berger

Petra Berger - When He Sp...
Petra Berger - When He Spoke My Name
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Petra Berger - When He Spoke My Name

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer