Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PFAFF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pfaff

Periode

1999 - heden

Genre

lo-fi, popdichters

Online

Officiële website

Pfaff

Pfaff is de band van voormalige Seedling-bassist Bas Jacobs.
Volledige biografie...

Bezetting

Bas Jacobs   basgitaar, componist, gitaar, toetsinstrumenten, vocalen, zang

Overige muzikanten

Michiel Verburgh   drums
Joni Spaan   drums
Alice Bron   gitaar, percussie, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1999   Seedling
2000   Seedling
2001   Seedling
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pfaff

Pfaff is de band van voormalige Seedling-bassist Bas Jacobs.

1999 - 2001

Neerlandicus Bas Jacobs speelt bas in de Amsterdamse band Seedling en programmeert bandjes in de Winston. In zijn thuisstudio werkt hij onder de naam Pfaff eigen nummers uit. De democassette If Life Were A Dog I'd Be Its Doodle (1999) bevat merendeels fluisterend gezongen, sombere liedjes vol zwarte humor, begeleid door akoestische gitaar en elektronische instrumenten. Geholpen door Marg van Eenbergen uit Seedling en zangeres Inez van Asselt neemt hij thuis op zijn meersporenrecorder een album op. God Gifted Flexible Capo (2000) komt uit op vinyl bij Drowning Man, het label van de band Zoppo. De muziek varieert van lo-fi jaren tachtig pop, noise en experimentele liedjes tot hitgevoelige songs zoals Truckerswifelife (met het refrein 'Would you be my dart board').

Seedling Zoppo

2002 - 2004

Tijdens het Crossing Border Festival 2002 treedt Pfaff in de diverse festivallocaties rondom het Leidseplein solo op als mobiele act. Jacobs start samen met Bas Morsch (ex-Sal) het label That Dam Record Company waar ook het tijdschrift That Dam aan verbonden is. Het label brengt platen uit van onder meer Dress, Sykosonics en Dan Geesin. De eerste uitgave is Bello Ma Folle Questo è Il Mio Segreto (voorjaar 2003) een 10" EP waarop Pfaff als trio te horen is. Voortgedreven door drummers Michiel Verburgh (ex-zea) en Joni Spaan (ex-Jonus) maakt de merendeels krijsende Jacobs opgefokte garagerock in felle, korte nummers. Pfaff is zeer regelmatig live te zien, zowel in Amsterdam als ver daarbuiten. In maart 2003 doet het trio een korte Britse tournee met optredens in Hull, Oxford, Leicester, Leeds en London. In hetzelfde jaar staat Pfaff op de festivals Motel Mozaïque en Metropolis. Vanaf mei 2003 presenteert That Dam elke nieuwe editie van het blad met een zogenaamde Krawattenklup, een avond met dichters, kunstenaars, films en veel optredens. De Krawattenklup krijgt ook afleveringen buiten de hoofdstad en staat onder meer op Crossing Border 2004. Na twee Duitse optredens in september 2003 gaat Pfaff aan het eind van het jaar voor de tweede keer naar Engeland voor optredens samen met Voicst. Ook in mei en november 2004 is de band live te zien aan de overkant van de Noordzee. De cd Berliner Blick gaat vergezeld van de dichtbundel Bleek en bestaat uit twee albums, een met de band (Berliner Blick) en een die in de thuisstudio is opgenomen en meer verwant is met het geluid op het debuutalbum (Chi Fa Da Se, Fa Per Tre).

Dress Voicst zea

2005

Pfaff Jacobs speelt tijdelijk bas in de band Persil. Hij is vanaf maart gitarist bij het zijproject The Stallones, een band met drummer Leon Caren (gitarist/zanger van Blues Brother Castro), bassist Inez van Asselt (TomCat) en zanger/gitarist Bas Morsch. In april en mei vindt de grootste Europese tournee van Pfaff tot nu toe plaats. De reeks optredens start op 25 april in Hannover en gaat via Slovenië naar Italië en Oostenrijk om te eindigen in het Verenigd Koninkrijk. Speciaal voor de internationale markt wordt Berliner Blick in een nieuw jasje gestoken door Hajo de Reijger die een aantal teksten van Pfaff omzet in stripvorm. Pfaff covert het nummer Green Light voor Evol, een compilatie bij het blad That Dam met de integrale uitvoering van het gelijknamige album van Sonic Youth. Eind september/begin oktober gaat Pfaff voor een paar optredens naar Scandinavië. Na nog een paar optredens in Nederland verlaat drumster Joni Spaan de band, onder meer om zich te kunnen concentreren op haar werk af fotograaf.

Persil TomCat

2006

Pfaff Pfaff doet in Amsterdam zijn eerste optredens in de nieuwe bezetting waarbij hij zich in eerste instantie zelf begeleidt op drums. Een paar maanden later wordt hij bijgestaan door Alice Bron (ex-The Riplets) op zang, percussie, toetsen en gitaar. Via de bij bands populaire website www.myspace.com zijn van het duo in maart de nieuwe nummers Alright Bas en Sink My Head te horen. Het zijn twee van de zestien tracks op het album How To Explain De Flipstand To A Friend, een rockopera van dertig minuten. De cd is een co-release met het label Narrominded. In april doet Pfaff een uitgebreide Britse tournee, in mei gevolgd door enkele optredens in Slovenië. Samen met bassist Corina Kuiper, drummer Michiel Verburgh en gitarist/zanger Mark Meeuwenoord (ex-Jonus) speelt Jacobs in The Ik Jan Cremers. Op 26 augustus zijn in De Nieuwe Anita te Amsterdam alle drie de bezettingen van Pfaff door de jaren heen te zien, aangevuld met Yuri Landman (Avec Aisance) op zelfgebouwd snaarinstrument. In de derde week van oktober gaat Pfaff op tournee door Groot-Brittannië. Begin november starten de opnamen voor het vijfde album inclusief tweede dichtbundel. In dezelfde periode treedt Pfaff ook op als drummende dichter, onder meer op Crossing Border in Den Haag en het Wintertuinfestival in Nijmegen. In december keert de band terug naar Engeland voor optredens in Brighton en Londen. In de London Astoria 2 (Meanfiddler) staat Pfaff in het voorprogramma van The Sultans of Ping.

Avec Aisance The Ik Jan Cremers The Riplets

2007

Op 29 juni presenteert Pfaff zijn eerste USB-stick met daarop het vijfde album If This Is The Last I'll Do en zijn tweede dichtbundel Als Dit Het Laatste Is Dat Ik Doe. Het bonusmateriaal bestaat uit o.a. een niet eerder vertoond filmpje van een optreden in Leeds, aanwijzingen van de maker en een tourposter.

2008

Jacobs speelt naast Pfaff in de band We Be Naked, een sixtiesband met leden van de bands Norma Jean, Tomcat, Skidmarks en Check 1-2. In de zomer neemt deze band enkele liedjes op in studio De Slapende Hond te Amsterdam, in oktober gevolgd door optredens in Engeland. Jacobs doet dit jaar ook met enige regelmaat optredens met The Ik Jan Cremers. Na de USB-stick If This Is The Last I'll Do is het album I Kill Myself and I Want To Die de tweede in een trilogie. Deel drie is de plaat Songs They Sing At My Funeral. Pfaff speelt in het najaar een paar keer in het buitenland, waaronder Spanje (november) en Engeland (december).

Check 1-2 We Be Naked

2009 - 2012

Bas Jacobs runt samen met Olga van den Berg vanaf september 2009 Delicatessen, een winkel aan de Sumatrastraat in Amsterdam met kunst, boeken, kleding en tweedehands platen. In de ruimte vinden tentoonstellingen plaats en worden kleinschalige culturele activiteiten georganiseerd, zoals filmavonden, akoestische optredens en spoken word performances. Samen met vocalist Daan Doesborgh en improvisatiemuzikant Oscar Jan Hoogland (elektronica) vormt Jacobs Ketelbinkie. Het trio speelt deels geïmproviseerde noise met declamaties van dichter Doesborgh. In juli 2012 verhuist Delicatessen naar de ruime kelder onder Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade.

Discografie Pfaff

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pfaff

Audio/Video Pfaff

Video Pfaff

Pfaff -- F.U.
Pfaff -- F.U.
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pfaff -- F.U.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer