Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PHAEDRA KWANT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Phaedra Kwant

Periode

11-01-1979 - heden

Genre

basgitaar, componist, contrabas, jazz, pop/rock, sessiemuzikanten, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Phaedra Kwant

Bassiste Phaedra Kwant is thuis in diverse muziekstijlen, zoals pop, jazz en Braziliaanse muziek. Ze brengt twee soloalbums uit onder de naam Phaedra, zit in het trio McChicks, maakt deel uit van de bands van onder meer cabaretduo Veldhuis & Kemper, cabaretière Claudia de Breij en zangeressen Michelle en Krystl ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, contrabas, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Stormvogel   piano
Haye Jellema   drums
Jurgen Burdorf   gitaar
Jelske Hoogervorst   saxofoon
Rembrandt Frerichs   piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2014   Izaline Calister
2019   Charly Luske

Biografie Phaedra Kwant

Bassiste Phaedra Kwant is thuis in diverse muziekstijlen, zoals pop, jazz en Braziliaanse muziek. Ze brengt twee soloalbums uit onder de naam Phaedra, zit in het trio McChicks, maakt deel uit van de bands van onder meer cabaretduo Veldhuis & Kemper, cabaretière Claudia de Breij en zangeressen Michelle en Krystl en werkt als (studio)muzikant voor onder anderen Edwin Rutten, Liesbeth List, Deborah Brown, Ronald Douglas, Kinderen Voor Kinderen, Dewi en Marlayne. In Amsterdam en in Arnhem geeft Phaedra Kwant les in basgitaar en songschrijven.

In bezetting van

Claudia de Breij   basgitaar
Krystl   basgitaar
McChicks   basgitaar, zang
Michelle   basgitaar, componist
Too Hot To Handle   basgitaar
Veldhuis & Kemper   basgitaar

1979 - 1996

Phaedra Kwant (Velp, 11 januari 1979) groeit op in Rozendaal. Ze begint op haar achtste cello te spelen, maar verruilt dat instrument op twaalfjarige leeftijd voor de basgitaar. Ze zit in verschillende bands en doet mee aan diverse muzikale projecten, soms als pianiste, zangeres of drumster, maar meestal als bassiste.

1997 - 2002

Na het behalen van haar VWO-diploma volgt Kwant vanaf 1997 de vooropleiding basgitaar aan het Hilversums Conservatorium, gevolgd door de vakopleiding lichte muziek basgitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, met als bijvak contrabas. Zij heeft les van onder anderen Theo de Jong, Lené te Voortwis, David de Marez Oyens, Charly Angenois, Jan Hollestelle, Ruud Ouwehand, Michiel Borstlap en Rob Madna. Ze volgt lessen en workshops van internationale jazzmuzikanten als Jimmy Haslip, Victor Bailey, Richard Bona, Michel Hatzigeorgiou en Christian McBride. In 2001 begint de bassiste een samenwerking met zangeres Michelle, bekend van haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2001. Phaedra Kwant en Michelle formeren een band die wordt aangevuld door gitarist Jurgen Burdorf, drummer Haye Jellema en toetsenist Sander Geboers. De samenwerking met Michelle duurt tot en met 2005. De bassiste studeert af in juni 2002 en wordt toegelaten tot de Mastersopleiding.

David de Marez Oyens Michelle Michiel Borstlap

2003 - 2004

Tijdens de Mastersopleiding ontwikkelt Phaedra Kwant zich verder als bassiste, zangeres en componist. Zij krijgt les van zangpedagoog Setske Mostaert en componist Martin Fondse. Kwant studeert in juni 2004 cum laude af en is daarmee de eerste vrouwelijke Master of Music Basgitaar van Nederland. Ze speelt in het theaterseizoen 2002-2003 als vaste bassiste mee in het cabaretprogramma De Wilde Frisheid van cabaretière Claudia de Breij en tourt in het daaropvolgende seizoen mee met Claudia Zuigt.

Claudia de Breij Martin Fondse

2005 - 2007

In 2005 formeert Phaedra Kwant haar eigen band die bestaat uit saxofoniste Jelske Hoogervorst, gitarist Jurgen Burdorf en drummer Haye Jellema. Zelf verzorgt ze naast de baspartijen de leadzang, composities en teksten. De muziek van haar groep zit tussen jazz en pop. Daarnaast maakt ze deel uit van trio Attune, coverband Till Midnight en het jazztrio Unfolding, met pianist Maurits Fondse en drummer Yonga Sun. Tijdens optredens van Unfolding is regelmatig violist Oene van Geel te gast. Ook treedt ze vrijwel maandelijks op tijdens vernissages in Galerie Buuf te Amsterdam. In januari 2005 maakt Kwant deel uit van de jury tijdens de finale van The Clash Of The Coverbands in Paradiso. In 2006 gaat ze met de Swing Design Bigband op tournee naar Idaho in de Verenigde Staten. Ze werkt in deze periode regelmatig samen met onder anderen Edwin Rutten en de New Generation Bigband en levert tekstbijdragen aan het muzikantenblad De Bassist.

Edwin Rutten Oene van Geel

2008

In februari tourt Phaedra Kwant door Nederland met de uit Tokio afkomstige jazzpianist Yuichiro Aratake. Ze vormt een jazztrio met pianist Stormvogel en drummer Arno van Nieuwenhuize. De drie muzikanten vormen de vaste sessieband in de Observant te Amersfoort, waar ze spelen met solisten als Alexander Beets, Hans Dulfer, Rik Mol, Lodewijk Bouwens en Cees Schrama. Kwant speelt daarnaast in de soulband The Clipsters, de band van percussionist/zanger Eddie Conard, met mondharmonicaspeler Tim Welvaars en in het Ruud de Grood Project. De bassiste valt in bij Girls Wanna Have Fun en I Compani. Ze doet een promotietournee met cabaretduo Reijn & Goed (Renate Reijnders en Kim Goedegebure) en organiseert samen met Maurits Fondse vocale sessies in Amsterdam. Met trompettiste Saskia Laroo tourt Kwant door de Oekraïne, Italië en Senegal. In september speelt ze met Groove The Princess in Griekenland. Ondertussen is Phaedra Kwant bassiste en muzikaal leider geworden voor de nieuwe theatertournee van cabaretduo Veldhuis & Kemper. De try-outs van hun programma We Moeten Praten starten in het najaar. In november en december verblijft ze in Tokio voor elf concerten met pianist Yuichiro Aratake, mede om in Japan haar aanstaande eerste solojazzalbum te promoten.

Cees Schrama Eddie Conard Girls Wanna Have Fun Hans Dulfer I Compani Ruud de Grood Saskia Laroo Veldhuis & Kemper

2009

Phaedra Kwant In januari wordt het debuutalbum opgenomen van McChicks, het poptrio dat Phaedra Kwant vormt met zangeres/drummer Tessa Boomkamp en zangeres/gitariste Astrid Akse. Kort daarna verschijnt haar eerste solojazzalbum Too Much In Store. De cd bevat eigen nummers en jazzstandards en bijdragen van Stormvogel, Arno van Nieuwenhuize, trompettist Robbert Scherpenisse en saxofonisten Susanne Alt en Jelske Hoogervorst. De standards staan op de plaat ‘om aan een bepaalde smaak in Azië te voldoen,’ vertelt de bassiste in juni 2013 in de NRC. In februari gaat We Moeten Praten van Veldhuis & Kemper in première. Kwant is ook te horen op de cd die van dit theaterprogramma uitkomt. Ze speelt tien dagen in het Spaanse Valencia met de Erica Groeneveld Band en tourt in maart langs verschillende theaters met Hans Vermeulen. De bassiste verleent daarnaast medewerking aan albums van Tim Welvaars, Konstantin Ruchadze en Vera de Bree. In december tourt ze met Saskia Laroo drie weken door India, gevolgd door een concert in Moskou.

Hans Vermeulen McChicks Susanne Alt Tessa Boomkamp

2010

Phaedra Kwant reist in januari met de 3js mee naar Curaçao voor een concert. Ze levert als bassiste en zangeres bijdragen aan een album van het Ruud de Grood Project. Ze treedt op met McChicks en haar eigen trio en deelt regelmatig het podium met artiesten als Veldhuis & Kemper, Hans Vermeulen, Philip Kroonenberg, Hind en Krystl. McChicks staat twee keer in het voorprogramma van Marco Borsato en opent in de zomer voor Normaal tijdens hun Veldtochtentour 2010. In het najaar maakt Kwant deel uit van een selecte groep jazzmuzikanten die onderdeel is van de Dutch Jazz Expedition naar Thailand.

3js Hind Krystl Marco Borsato Normaal Philip Kroonenberg

2011

De Dutch Jazz Expedition doet in 2011 India aan. Kwant tourt voor een groot deel als bassiste, zangeres en muzikaal leider mee met de cabaretvoorstelling Dan Maar Niet Gelukkig van Veldhuis & Kemper. Zangeres Krystl doet naar aanleiding van haar hits Golden Days, Bottles en Fool 4 You veel optredens op radio en televisie en staat in mei vier keer in een uitverkocht Gelredome te Arnhem als voorprogramma van Marco Borsato. Phaedra Kwant speelt mee in de begeleidingsband. In het festivalseizoen volgen festivals als Dauwpop, Indian Summer Festival, Parkcity Live, Solar, Dutch Valley en een optreden in het Vondelpark Openluchttheater. In het najaar staat een clubtournee op het programma. In september speelt Phaedra Kwant met pianist Mike del Ferro en drummer Bruno Castellucci op het Tokyo Jazz Festival. In oktober begeleidt ze Ivo Niehe en Ellen ten Damme tijdens Ivo Niehe's eenmalige voorstelling over Yves Montand in het Theatre Mogador te Parijs.

Ellen ten Damme

2012

Het album Too Much In Store komt officieel uit in Japan op het jazzlabel Muzak. Phaedra Kwant treedt op met Veldhuis & Kemper, McChicks, Theater Tussen De Bedrijven, Saralee Vos, Stormvogel, Philip Kroonenberg, De Meisjes, Mirjam van der Loo en is een paar keer invaller in de band van het kindertelevisieprogramma BZT Show. Tijdens het Amersfoort Jazzfestival in mei speelt ze met meerdere bezettingen. Het openingsconcert is met gitarist Anton Goudsmit. Phaedra Kwant krijgt de opdracht acht liedjes te schrijven voor het Koninklijk Huwelijk van Prinses Carolina in Florence in juni. Met de band van Krystl speelt ze onder meer een Tribute To Etta James tijdens North Sea Jazz. In september doen de McChicks twee optredens op het Griekse eiland Lesvos.

Anton Goudsmit

2013

In januari en februari neemt Phaedra Kwant haar tweede soloalbum Still Listening op met louter eigen nummers, geholpen door Arno van Nieuwenhuize, Rembrandt Frerichs, Peter Tiehuis, Ruud Breuls, Oene van Geel, Martin Fondse, Rolf Delfos, Jelske Hoogervorst, Astrid Akse en Tessa Boomkamp. De tournee van Veldhuis & Kemper wordt in maart afgesloten met twee voorstellingen in Carré. Still Listening komt uit in mei. Op de cd speelt Kwant basgitaar, fretloze bas en contrabas en verzorgt ze de vocalen.

Peter Tiehuis Ruud Breuls

Discografie Phaedra Kwant

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Phaedra Kwant

Audio/Video Phaedra Kwant

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer