Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PHILIPPE DE MONTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Philippe de Monte

Periode

1521 - 04-06-1603

Genre

componist, klassiek, renaissance, vocalen

Philippe de Monte

Philippe de Monte, vooraanstaand vertegenwoordiger van de vijfde generatie Vlaamse polyfonisten, wordt wel de 'prins van de muziek' genoemd. Zijn werk kan tot één van de hoogtepunten van de Vlaamse polyfonie van de laat-renaissance worden gerekend. Hij mag op de bewondering en vriendschap van vakgenoten als Orlando di Lasso en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, vocalen

Biografie Philippe de Monte

Philippe de Monte, vooraanstaand vertegenwoordiger van de vijfde generatie Vlaamse polyfonisten, wordt wel de 'prins van de muziek' genoemd. Zijn werk kan tot één van de hoogtepunten van de Vlaamse polyfonie van de laat-renaissance worden gerekend. Hij mag op de bewondering en vriendschap van vakgenoten als Orlando di Lasso en William Byrd rekenen. Monte is vooral bekend door zijn talrijke en herhaaldelijk herdrukte madrigalen, die in zijn omvangrijk oeuvre van wereldlijke en geestelijke muziek een opvallend grote plaats innemen. Geleidelijk verandert zijn stijl van behoudend en beheerst tot meer persoonlijk en expressief, waarbij meerstemmigheid en harmonie complexer worden. Ingetogen als hij is weerhoudt hij zich evenwel van excessieve dramatiek of chromatiek. Monte is een erudiet man, die vijf talen spreekt. Het is dus niet verwonderlijk dat hij voor zijn composities hoogstaande poëzie van onder andere Petrarca en Ronsard kiest. Zijn werk bestaat uit ca. 40 missen (voornamelijk parodiemissen), ca. 250 motetten, 8 Magnificatzettingen, ruim 1000 wereldlijke madrigalen, circa 140 geestelijke madrigalen (madrigali spirituali) en chansons.

1521

Monte wordt geboren te Mechelen, waar hij waarschijnlijk koorknaap is geweest in de St. Rombouts kathedraal. Zijn naam is mogelijk de Latinisering van 'Van den Berghe'.

1542 - 1551

Monte verblijft in Italië en is onder meer werkzaam als huisleraar bij een vooraanstaand bankier in Napels. Tot 1556 wordt hij in documenten genoemd als vicaris van de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal te Kamerijk.

1554 - 1555

Te Rome verschijnt Montes eerste madrigaalbundel voor vijf stemmen; er zouden er nog drieëndertig volgen. Met de kapel van Philips II van Spanje reist hij als 'chorus prefectus' naar Londen om in 1555 terug te keren naar Vlaanderen.

1556

Monte reist naar Italië. In 1557 vinden we hem in Rome. Hij staat dan te boek als een van de beste zangers uit de Nederlanden.

1568

Maximiliaan II benoemt Monte tot zijn kapelmeester in Wenen. Als teken van waardering verleent de keizer Monte de titel van thesaurier van de kathedraal te Kamerijk (1572). Wanneer de keizer in 1576 sterft komt Monte in dienst van Maximiliaans zoon Rudolf II. In de loop van zijn carrière aan het hof heeft Monte vele leerlingen gehad, waaronder de vermaarde madrigalist Giovanni de Macque.

1570

Monte reist naar de Nederlanden om zangers voor de hofkapel te rekruteren.

1572

Montes eerste motetbundel verschijnt.

1575

De enige chansonverzameling van Monte verschijnt te Parijs onder de naam 'Sonetz de P. de Ronsard mis en musique'.

1580

De keizer verplaatst het hof naar Praag. Montes verzoek om uit zijn dienst ontslagen te worden wordt afgewezen en hij zal daar dan ook tot zijn dood wonen en werken.

1603

Monte sterft op 4 juli in Praag.

Discografie Philippe de Monte

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Philippe de Monte

Audio/Video Philippe de Monte

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer