Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIERRE DE LA RUE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pierre de la Rue

Periode

1452 - 20-11-1518

Genre

componist, klassiek, renaissance, vocalen

Pierre de la Rue

Met Desprez, Obrecht en Isaac behoort De la Rue tot de belangrijkste componisten van de derde generatie Vlaamse polyfonisten. Vrijwel het gehele oeuvre van De la Rue is in het door Pierre Alamire geleide scriptorium van het Bourgondisch-Habsburgse hof te boek gesteld en over een groot deel van Europa verspreid.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, vocalen

Biografie Pierre de la Rue

Met Desprez, Obrecht en Isaac behoort De la Rue tot de belangrijkste componisten van de derde generatie Vlaamse polyfonisten. Vrijwel het gehele oeuvre van De la Rue is in het door Pierre Alamire geleide scriptorium van het Bourgondisch-Habsburgse hof te boek gesteld en over een groot deel van Europa verspreid. Het straalt expressiviteit en een grote vindingrijkheid uit. Stempaartechniek, gevarieerde herhaling, canon en imitatief contrapunt zijn wezenlijke stijlkenmerken. De la Rue is de lievelingscomponist van de landvoogdes Margaretha van Oostenrijk. Hij componeert ruim 30 parodie-, parafrase- en requiemmissen, ca. 30 motetten, zettingen van het Magnificat , zettingen van de Lamentaties, 2 zettingen van het Kyrie, 5 zettingen van het Credo, 3 Maria-antifonen, ca. 46 chansons, waarvan er 22 aan De la Rue worden toegeschreven en Nederlandse liederen.

1452

Pierre de la Rue wordt omstreeks dit jaar geboren in Doornik.

1469 - 1470

De la Rue is tenorzanger bij de Sint Goedele kerk te Brussel.

1471 - 1476

De la Rue is tenor bij de Sint Jacobskerk te Gent en vervolgens bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Nieuwpoort.

1477 - 1489

Pierre de la Rue werkt in Keulen en mogelijk bij de kathedraal van Kamerijk.

1489 - 1491

De la Rue werkt bij de Illustere Lieve-Vrouwe-broederschap te 's-Hertogenbosch.

1492 - 1513

De la Rue is in dienst van de Habsburgs-Bourgondische hofkapel onder achtereenvolgens Maximiliaan I, Philips de Schone, Johanna van Castilië en Margaretha van Oostenrijk. De la Rue reist in 1501 door Frankrijk en Spanje in het gevolg van Philips de Schone en in 1506 maakt hij een reis over zee naar Spanje. Tussentijds verblijft hij drie maanden aan het hof van Hendrik VIII in Engeland. In 1508 keert De la Rue terug naar de Nederlanden. Hij componeert vele liederen voor Margaretha van Oostenrijk, die de leiding van de hofkapel heeft.

1514 - 1516

De la Rue maakt deel uit van de privé-kapel van de latere Karel V.

1516

Vestiging te Doornik als kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk.

1518

Pierre de la Rue sterft te Kortrijk op 20 november.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pierre de la Rue

Audio/Video Pierre de la Rue

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer