Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIET VEERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Piet Veerman

Periode

1943 - heden

Genre

gitaar, palingpop, zang

Online

Officiële website

Piet Veerman

Zanger met karakteristieke licht-hese stem. Maakt naam als zanger van de Volendamse beatgroep The Cats. Weet na het uiteenvallen van die zeer succesvolle groep een even glansrijke solocarrière op te bouwen met breed repertoire in zwaar georchestreerde arrangementen. In de loop van zijn carrière ontvangt hij meer dan dertig gouden ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1987   Gerard Stellaard
1987   Hans Eijkenaar
1987   Michel van Schie
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Piet Veerman

Zanger met karakteristieke licht-hese stem. Maakt naam als zanger van de Volendamse beatgroep The Cats. Weet na het uiteenvallen van die zeer succesvolle groep een even glansrijke solocarrière op te bouwen met breed repertoire in zwaar georchestreerde arrangementen. In de loop van zijn carrière ontvangt hij meer dan dertig gouden en platina albums.

In bezetting van

The Cats   gitaar, zang

1975

Piet Veerman Piet Veerman (Volendam, 1 maart 1943), zanger bij The Cats, brengt zijn eerste solo-elpee uit, Rolling On A River. De gelijknamige single wordt een succes en behaalt de negende plaats in de top veertig. Veerman's solo-uitstapjes zijn geschoeid op dezelfde muzikale leest als zijn band, die grossiert in sfeervolle melodieën, de zogeheten 'palingsound'.

The Cats

1976

Veerman's tweede single Living To Love You, behaalt een positie in de tipparade. Ondertussen scoort hij als frontman van zijn groep nog steeds succesjes.

1980

Aan het begin van het jaar gooien The Cats het bijltje erbij neer wegens aanhoudend tegenvallend commercieel succes. Daarna verschijnt de tweede solo-elpee van Veerman, Back To You.

The Cats

1983

The Cats besluiten tot een reünieconcert en na de opname van het gelegenheidsplaatje La Diligence is de heroprichting van de band een feit. De tv-documentaire The Story Of The Cats doet de belangstelling herleven en de single haalt de bovenste regionen van de top veertig.

The Cats

1985

Mede door het opnieuw afnemende succes van The Cats, besluit Piet Veerman nu serieus werk te maken van zijn solo-carriëre. Er is een kort geding voor nodig voordat zijn beledigde collega-bandleden hem laten gaan, wat het definitieve einde betekent voor The Cats.

The Cats

1987

Veerman scoort een nummer 1-hit met de single Sailin' Home, een nummer dat typerend is voor zijn hele oeuvre. In de ballad wordt rijkelijk gebruik gemaakt van een grootse orchestratie en een monumentaal achtergrondkoor. De single wordt platina en best verkochte single in Nederland in 1987. De opvolger Walking Together doet het eveneens goed. Het bijbehorende album Piet Veerman behaald goud. In september verschijnt een derde single, A New Tomorrow.

1988

Het album Harmony verschijnt, waarvan twee singles worden getrokken die geen van beide noemenswaardige hits opleveren: Whenever You Need Me en Go On Home.

1989

Naast het succes van zijn middle of the road-pop, zoekt Piet Veerman naar nieuwe muzikale uitdagingen. Op het album Cry Of Freedom bewerkt hij bekende en beroemde ballads tot lichte popmuziek, wat door het publiek zeer gewaardeerd wordt.

1991

Piet Veerman Het album Future verschijnt, met de single Lament die slechts de tipparade haalt.

1992

Piet Veerman Het album In Between verschijnt, met de single Arms Of Mary die slechts de tipparade haalt.

1993

Piet Veerman neemt een duet op met plaatsgenote Anny Schilder, dat het brengt tot een positie in de tipparade. Het verzamelalbum Best Of Piet Veerman verschijnt, alsmede een nieuwe plaat A Winter's Tale. Beiden zijn niet bijzonder succesvol en Veermans muzikale carriëre lijkt voorbij.

Anny Schilder

1994

Piet Veerman My Heart And Soul is een album vol met Spaans-, Zuid-Amerikaanse en Mexicaans getinte liedjes. In september is de single La Paloma een hitje, maar de opvolger Recuerda haalt in december slechts de tipparade.

1995

Piet Veerman Het album Dreams...(To Remember) verschijnt met daarop een serie bewerkingen van bekende soul- en reggaenummers, waaronder Heaven Stood Still van Willy DeVille. De plaat is gemaakt met vaste arrangeur Gerard Stellaard en de Engelse technicus Matt Butler. De single Under The Boardwalk verschijnt.

Gerard Stellaard

1997

Het voornamelijk Spaanstalige album Mi Vida verschijnt met hier en daar wat Tex Mexgeluiden.

2000

Piet Veerman treedt samen met George Baker en Anny Schilder op in het land met Het Volendam Concert.

Anny Schilder George Baker

2002

Het Duitstalige album Die Goldenen Stimmen is een gezamenlijk project van George Baker, Jantje Smit en Piet Veerman.

George Baker Jan Smit

2004

Na Californië (in 1974) en de gemeente Edam-Volendam (in 2004) kunnen Piet Veerman en de overgebleven leden van The Cats zich vanaf november 2004 ook officieel ereburger noemen van Aruba.

2005

In april verschijnt Veermans eerste dvd. Voor Alle Fans bevat een compilatie van grote hits in de vorm van videoclips en registraties van optredens. Op 12 mei wordt in Volendam een speciaal museum over de palingsound geopend. Van Piet Veerman zijn daar onder meer een van zijn eerste gitaren en gouden platen te zien. Veerman levert een gastbijdrage op het album A Wink At The Moon van Specs Hildebrand. De zanger treedt regelmatig op in het Volendamse Hotel Spaander.

Specs Hildebrand

2006

Het concertjaar gaat goed van start met een uitverkochte avond op 28 januari in Sporthal de Opperdam met naast Piet Veerman ook de 3js en The New Cats. The Cats worden op 23 maart benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bandleden Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren krijgen de onderscheiding uit handen van de burgemeester van Volendam. De band is bijeen voor een eenmalige reünie en de presentatie van een nieuwe cd en dvd.

3js

Discografie Piet Veerman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Piet Veerman

Audio/Video Piet Veerman

Video Piet Veerman

de platenkast van Piet Ve...
de platenkast van Piet Veerman (jr, music scene 15, 1994)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
de platenkast van Piet Veerman (jr, music scene 15, 1994)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer