Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIET-JAN VAN ROSSUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Piet-Jan van Rossum

Periode

25-01-1966 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Online

Officiële website

Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum richt zich bovenal op het componeren. In zijn eigen woorden: "Ik ben lid van een oeroude stam wilde en schuwe vertellers, spelend met tijd en vorm, met vensters naar tuinen waar de tijd trager verloopt. Het is een wereld zoals ik die zie en leef: een houten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum richt zich bovenal op het componeren. In zijn eigen woorden: "Ik ben lid van een oeroude stam wilde en schuwe vertellers, spelend met tijd en vorm, met vensters naar tuinen waar de tijd trager verloopt. Het is een wereld zoals ik die zie en leef: een houten balk vol splinters, stukken schoonheid en het breken of ontbreken daarvan, veel wachten, stiltes. Dit verklaart mijn fascinatie met gekraste film, roest, een gebroken stem, grammofoonplaten, ouder worden. Het gaat allemaal over het vinden van een nieuwe schoonheid in de corrosie van een oude (klank)wereld. Zoals Aart van der Leeuw schreef: Ademen kan ik nu eenmaal pas goed in een wereld, die ik volgens mijn eigen droomen heb herschapen." Zijn werken zijn of worden gespeeld door o.a. het Radio Symfonie Orkest, het Nederlands Ballet Orkest, Orkest de Volharding, Ensemble LOOS, het Doelenensemble, het Maarten Altena Ensemble, het Nieuw Trombone Collectief, de David Kweksilber Bigband, het ASKO Kamerkoor, het Veni ensemble, het Nieuw Trombone Collectief, het ensemble Alpha Tokyo en het Ives ensemble.

1966

Piet-Jan van Rossum wordt op 25 januari in Delft geboren.

2002

In december bezoekt Van Rossum op uitnodiging van het Alpha Contemporary Ensemble Japan voor lezingen en uitvoering van zijn werk.

2005 - 2008

Zijn werk 'Annette dans l'atelier' is geselecteerd en uitgevoerd op de ISCM-dagen 2006 in Stuttgart. Van Rossum werkt regelmatig samen met beeldend kustenaar Petra van der Schoot; het werk 'Angel Alley' wordt uitgevoerd op de ICMC-dagen 2007 in Kopenhagen. In oktober 2007 is hij gastcomponist en –spreker op het Festival Hedendaagse Muziek in Bratislava, Slowakije en in januari 2008 werkt hij op uitnodiging in de elektronische studio te Visby, Zweden. 'Attendre longtemps, je suis sans identité...' wordt als één van de beste 10 werken van het jaar geselecteerd voor Toonzetters 2008. Petra van der Schoot en Piet-Jan van Rossum schrijven het muziektheater 'Aantekeningen van een zoogdier'.

2010

Het Zwols Kameropera-festival geeft Petra van der Schoot en van Rossum de opdracht voor een nieuw werk voor 2011. 'Ain't no sunshine' wordt door Nederland geselecteerd voor de ISCM-dagen 2010 in Sydney, Australië. Op het November Festival in Den Bosch is Piet-Jan van Rossum composer in residence.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Piet-Jan van Rossum

Audio/Video Piet-Jan van Rossum

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer