Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER BUSTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website IMSLP

Periode

1649 - 22-11-1729

Genre

barok, componist, klassiek

Pseudoniemen

Pierre Bustyn, Pierre Bystyn, Pieter Bustin, Pieter Buystijn

Pieter Bustijn

Organist, beiaardier en componist Pieter Bustijn woont zijn hele leven in Middelburg. Hij speelt een belangrijke rol als adviseur op het gebied van orgels, zowel in Middelburg als in Goes. Ook is hij 48 jaar lang dirigent van het stadsmuziekcollege (Collegium Musicum) van Middelburg. De composities van Bustijn zijn bekend ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Pieter Bustijn

Organist, beiaardier en componist Pieter Bustijn woont zijn hele leven in Middelburg. Hij speelt een belangrijke rol als adviseur op het gebied van orgels, zowel in Middelburg als in Goes. Ook is hij 48 jaar lang dirigent van het stadsmuziekcollege (Collegium Musicum) van Middelburg. De composities van Bustijn zijn bekend bij andere componisten: zo is er een suite van Bustijn te vinden, genoteerd door Johann Ludwig Krebs, in een anthologie verzameld door Johann Gottfried Walther.

1649

Pieter Bustijn wordt op 25 juli gedoopt in Middelburg. In het gezin wordt de Franse taal wordt gesproken: vermoedelijk komt zijn familie dan ook uit Luik. Muzieklessen ontvangt Pieter Bustijn waarschijnlijk van de Middelburgse organist Remigius Schrijver.

1681

Op 11 februari overlijdt Schrijver en Bustijn neemt verschillende werkzaamheden van hem over. Zo volgt hij hem op als organist van de Nieuwe Kerk en als beiaardier van de Abdijtoren de Lange Jan, allebei in Middelburg.

1682

Bustijn voltooit de muziek voor de bundel 'Uitbreidinge over het Bouk der Psalmen', waar Schrijver aan begonnen was, met daarin werken voor drie stemmen en basso continuo.

1712

Het carillon van de Lange Jan wordt verwoest vanwege een brand in de houten spits van de toren. Voor het herstel worden de beroemde klokkengieters Jan Albert de Grave en Claas Noorden uit Amsterdam gevraagd. De Amsterdamse muziekuitgever Estienne Roger publiceert de bundel 'IX suittes pour le clavessin' van Bustijn. De stijl van zijn composities doet denken aan die van Johann Sebastian Bach en Georg Frederick Handel. Ook zijn er Franse invloeden in terug te vinden.

1714

Het carillon is hersteld en Bustijn en mede-organist en beiaardier Abraham de Coup zijn, na een grondige inspectie, zeer tevreden.

1729

Pieter Bustijn overlijdt en wordt op 22 november begraven in Middelburg.

Discografie Pieter Bustijn

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pieter Bustijn

Audio/Video Pieter Bustijn

Video Pieter Bustijn

Pieter Bustijn - Suite No...
Pieter Bustijn - Suite No. 5 in sol minore
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pieter Bustijn - Suite No. 5 in sol minore

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer