Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER VIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website ElzaVisdeClercqStichting

Periode

18-05-1949 - 28-09-2017

Genre

bas-bariton, klassiek

Pieter Vis

De bas-bariton Pieter Vis is niet alleen zanger maar ook verzamelaar en promotor van vergeten liedrepertoire. Als zanger, musicoloog, muziekpublicist, producer en dirigent weet hij de Nederlandse en Vlaamse Liedkunst onder de aandacht te brengen. Zo neemt hij alle liederen van Catharina van Rennes op, aangevuld met werk van haar ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bas-bariton

Biografie Pieter Vis

De bas-bariton Pieter Vis is niet alleen zanger maar ook verzamelaar en promotor van vergeten liedrepertoire. Als zanger, musicoloog, muziekpublicist, producer en dirigent weet hij de Nederlandse en Vlaamse Liedkunst onder de aandacht te brengen. Zo neemt hij alle liederen van Catharina van Rennes op, aangevuld met werk van haar tijdgenoten. Ook volgen plaatopnamen met liederen van Emiel Hullebroeck, Hendrika van Tussenbroek, Manna de Wijs-Mouton en Rene de Clerq. Voor zijn culturele verdiensten ontvangt hij dan ook diverse nationale en internationale erkenningen. Tijdens zijn concerten wordt Vis begeleid door onder andere de organisten en pianisten Flor Peeters, Piet van Egmond, Feike Asma, Simon C. Jansen, Stoffel van Viegen en Daniel Wayenberg.

1949 - 1969

Pieter Vis wordt op 18 mei 1949 geboren te Rotterdam. Als jongenssopraan heeft hij diverse optredens, niet alleen als koorzanger maar ook als solist. Zo zingt hij solo in het Rotterdams Jongenskoor, onder leiding van Freek Velders. Ook zingt Vis de sopraansoli bij de Wiener Sängerknaben onder leiding van de Oostenrijkse koordirigent Hans Gillesberger.

1970 - 1976

Pieter Vis volgt zanglessen bij de sopraan Iza Valeton-Maas Geesteranus en de alten Aafje Heynis en Annie Hermes. Daarnaast volgt hij les in de romantische liedkunst van Duitse en Oostenrijkse componisten bij de baritons Dietrich Fischer-Dieskau en Herman Schey.

Aafje Heynis

1977 - 1979

In 1977 behaalt Pieter Vis het Staatsdiploma Solozang. Hij volgt liedinterpretatie- en operacursussen bij de Weense pianist Geza Frid, de zangeres Marie-Cécile Moerdijk en de baritons Ruud van der Meer en Bernard Kruysen.

Bernard Kruysen Ruud van der Meer

1980

Pieter Vis ontvangt de bronzen stadsmedaille van de stad Brugge voor zijn promotie en verzameling van de ongeveer 3000 liederen op teksten van de West-Vlaamse dichter Guido Gezelle.

1982

Door het comité van de plaatselijke kerken van Baden-Baden in Duitsland krijgt Vis een zilveren penning overhandigd. Dit als dank voor het onder de aandacht brengen van het liedrepertoire van de Duits-Nederlands Joodse componist Wilhelm Rettich.

1986

Pieter Vis ontvangt de bronzen penning van de stad Antwerpen voor zijn album 'Tot aandenken en hulde van meester Emiel Hullebroeck'. Aan deze dubbel LP werken, naast zangeres Marie-Cécile Moerdijk, diverse leerlingen van Vis mee. Onder hen de jongenssopraan Jeroen de Vaal, mezzosopraan Vera Versieck en jongensalt Bart de Wit.

1990

In de stad Malta (New York) ontvangt Vis van de International Academy Foundation de bronzen Albert Einstein Medaille voor Vrede en Cultuur.

1995

Einzi Stolz, de weduwe van de Oostenrijkse operette-componist Robert Stolz, reikt Pieter Vis een oorkonde uit: de Ehrenurkunde van de Internationale Robert Stolz Gesellschaft Wien. Dit vanwege de goede samenwerking tussen de componist en de zanger. Zo schreef Stolz in de jaren zeventig onder andere het kerstlied 'Träume unterm Christbaum' voor Vis.

1998

Op de Nationale Koordag van de Vlaamse Culturele Producties ontvangt Pieter Vis, uit handen van voorzitter Eric Dilliën, een bronzen erepenning. De musicus krijgt deze voor zijn 20-jarige culturele inzet en verdiensten ten bate van de Vlaamse Liedkunst.

2002

Wederom ontvangt Vis uit handen van Einzi Stolz de Ehrenurkunde van de Internationale Robert Stolz Gesellschaft Wien.

2006

Ter gelegenheid van het 250ste geboortejaar van Wolfgang Amadeus Mozart heeft Pieter Vis een optreden als eregast op het Wiener Ball, het debutantenbal in Nederland. Hierbij wordt hij begeleid door leden van de Wiener Symphoniker.

2010

Pieter Vis is wederom te gast op het Wiener Ball, ditmaal ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het bal.

2014

Zowel in het Concertgebouw te Amsterdam als in Tivoli Vredenburg te Utrecht heeft Pieter Vis optredens. Samen met de pianisten Daniël Wayenberg en Martin Oei en de mezzosopraan Yana Boukoff worden werken uitgevoerd van Johannes Brahms, Modest Musorgsky en Nikolai Rimsky Korsakov.

Daniel Wayenberg Het Concertgebouw Martin Oei Vredenburg

Discografie Pieter Vis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pieter Vis

Audio/Video Pieter Vis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer