Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER WISPELWEY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pieter Wispelwey

Periode

25-09-1962 - heden

Genre

cello, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey legt zich als enige Nederlandse cellist geheel toe op een solocarrière. Hij bouwt een internationale reputatie op als een van de belangrijkste solocellisten van zijn generatie. Wereldwijd boekt hij vele successen. Zijn repertoire strekt zich uit van Bach tot hedendaagse partituren. Hij bespeelt daarbij zowel de moderne als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

1968   Promenade Orkest
1997   Paolo Giacometti
2008   Amber Docters van Leeuwen

Biografie Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey legt zich als enige Nederlandse cellist geheel toe op een solocarrière. Hij bouwt een internationale reputatie op als een van de belangrijkste solocellisten van zijn generatie. Wereldwijd boekt hij vele successen. Zijn repertoire strekt zich uit van Bach tot hedendaagse partituren. Hij bespeelt daarbij zowel de moderne als de barokcello. Jaarlijks geeft hij integrale uitvoeringen van de fundamenten van het cellorepertoire: Bachs cellosuites, de cellosonates van Ludwig van Beethoven, de drie sonates van Johannes Brahms en de suites van Benjamin Britten. Wispelwey heeft een uitgebreide discografie achter zijn naam staan. De cd's verschijnen bij Channel Classics en op de labels Onyx en Evil Penguin Records.

1962

Pieter Wispelwey ziet het levenslicht in Haarlem. Hij groeit met zijn twee jongere broers op in Santpoort. Hij krijgt de liefde voor strijkinstrumenten mee van zijn vader die met zijn amateurstrijkkwartet altijd thuis repeteert.

1966 - 1980

Pieter Wispelwey begint met pianospelen en na vier jaar begint hij met cello- en pianolessen bij Dicky Boeke in Amsterdam. In 1976 hoort hij Anner Bijlsma de cellosuites van Johann Sebastian Bach spelen. Het is het definitieve zetje naar een professionele cellocarrière.

1980 - 1983

Pieter Wispelwey begint zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Anner Bijlsma. Hij verhuist naar een zeventiende eeuws pand aan de Noordermarkt in Amsterdam. Tevens volgt hij een meestercursus bij William Pleeth in Engeland.

1984

De cellist doet vervroegd examen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en slaagt. Wispelwey debuteert in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met het 'Celloconcert' van Edward Elgar. Met een beurs van de Rotary Foundation vertrekt hij naar Rochester in de Verenigde Staten om bij Paul Katz te studeren.

1986

Pieter Wispelwey debuteert met een Beethovenrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Bij deze gelegenheid krijgt hij de Elisabeth Eversprijs, een onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een veelbelovend Nederlands musicus.

1990

De cd met de cellosuites van Johann Sebastian Bach verschijnt op het label Channel Classics. De cellist groeit uit tot een van de kopstukken van het label en bouwt een omvangrijke discografie op met alle belangrijke celloconcerten en werken voor cello solo.

1992

Pieter Wispelwey ontvangt als eerste Nederlandse cellist de Nederlandse Muziekprijs. Met fortepianist Paul Komen neemt hij de cellosonates van Beethoven op. De cellist volgt de masterclass die cellist Yo-Yo Ma geeft in het kader van zijn Carte Blanche in het Concertgebouw. Wispelwey geeft op zijn beurt Ma college over de Bachsuites en de barokcello. Enige tijd later leent Ma voor een uitvoering de barokcello van Wispelwey.

1993

Pieter Wispelwey ontvangt een Edison voor zijn Brahms-cd. Paul Komen bespeelt de pianoforte.

1996

Pieter Wispelwey krijgt een Edison voor de cd met de suites voor cello solo van Max Reger en enkele werken voor cello en piano. Paolo Giacometti is de pianist van dienst.

1998

Pieter Wispelwey neemt de cellosuite van Bach voor de tweede keer op. Hij beschouwt zijn voortdurende studie van deze werken en zijn veranderde inzichten als een goede reden om een nieuwe opname naast de registratie uit 1990 te zetten. De cd krijgt uitstekende kritieken. De Belgische muziekpers verkiest Wispelwey tot 'Jonge Musicus van het Jaar'.

2001

De cd met het 'Eerste Celloconcert' van Dmitri Sjostakovitsj en de 'Sonate' van Zóltan Kodály, opgenomen met het Australian Chamber Orchestra wint een Edison in de categorie Soloconcerten.

2005

Pieter Wispelwey neemt de cellosonates van Beethoven voor de tweede keer op. Nu bespeelt hij de moderne cello en zit Dejan Lazic achter de vleugel.

2007

Pieter Wispelwey Pieter Wispelwey verruilt zijn woning in Amsterdam voor een optrekje in de polder. Hij is nu 'grootgrondbezitter'. "Ik heb er eigenlijk geen tijd voor", zegt hij over zijn landelijke activiteiten. "Maar elke vijf dagen moet ik echt het gras maaien. En ik wil niet op zo'n kar zitten. Dus loop ik tweeëneenhalf uur achter iets aan. Heb ik meteen mijn beweging."

2009

Pieter Wispelwey aanvaardt de functie van artistiek directeur bij het Festival de Violoncelle de Beauvais dat jaarlijks in de zomer plaatsvindt. Na bijna twintig jaar samenwerking verlaat hij Channel Classics en brengt hij zijn cd's uit op het label Onyx. De eerste cd die verschijnt is een live-opname van het 'Celloconcert' van William Walton met de Sydney Symphony onder leiding van Jeffrey Tate. Hij gaat op tournee met violiste Viktoria Mullova en pianist Kristian Bezuidenhout met wie hij een pianotrio vormt. Ook reist hij met het Basel Kammerorchester door Europa met Haydns 'Celloconcert' om diens tweehonderdste sterfdag luister bij te zetten.

2010

Wispelwey zet de samenwerking met Viktoria Mullova en Kristian Bezuidenhout voort.

2012 - 2013

In september 2012 neemt Pieter Wispelwey voor de derde maal in zijn carrière een cd op met de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Hij bespeelt een Rombouts barokcello uit 1710 van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Aan het album is een dvd toegevoegd met een beeldregistratie van een concert in de Holywell Music Room in Oxford en aangevuld met gesprekken van Wispelwey met twee internationale Bach-autoriteiten: Laurence Dreyfus, professor aan het Magdalen College in Oxford, en John Butt, professor aan de University of Glasgow. Naar aanleiding van deze cd start de cellist op 17 oktober 2013 in Arnhem een korte tournee waarbij hij de suites integraal uitvoert in vier concertzalen in Nederland.

Discografie Pieter Wispelwey

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pieter Wispelwey

Audio/Video Pieter Wispelwey

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer