Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER VAN DER STAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1930 - 2007

Genre

hedendaags

Biografie Pieter van der Staak

Pieter van der Staak werd geboren op 25 mei 1930 te Den Haag en overleed op 2 november 2007 in Zwolle. Opleiding Van 1955 tot 1959 studeerde Van der Staak gitaar bij Andrés Segovia en Alirio Diaz. Daarnaast studeerde hij vihuela en oude muzieknotaties bij Emilio Pujol. Hij had compositieles van ...
Volledige biografie...

Biografie Pieter van der Staak

1930 - 2007

Pieter van der Staak werd geboren op 25 mei 1930 te Den Haag en overleed op 2 november 2007 in Zwolle.


Opleiding

Van 1955 tot 1959 studeerde Van der Staak gitaar bij Andrés Segovia en Alirio Diaz. Daarnaast studeerde hij vihuela en oude muzieknotaties bij Emilio Pujol. Hij had compositieles van Wolfgang Wijdeveld. Aan het Conservatorium te Maastricht studeerde hij onder leiding van de gitarist Hans Lutz Niessen.


Activiteiten

Gedurende vele jaren was hij als docent hoofdvak gitaar verbonden aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle. Pieter van der Staak trad regelmatig op als solist, met de zangeres Willy Bril en met zijn echtgenote, de celliste Maria Hol. Hij was initiatiefnemer en organisator van de Internationale Gitaarweken in Zwolle.


Composities

Pieter van der Staak schreef veel kamermuziek, waaronder werken voor strijkkwartet, klarinetkwintet en cellotrio's. Naast composities voor cello-ensembles en accordeonorkesten componeerde hij ook stukken voor minder gangbare combinaties zoals gitaar, fluit en klarinet. Zijn composities voor het gitaaronderricht bezorgden hem internationale erkenning. Zij zijn o.a. uitgegeven bij Broekmans & Van Poppel (Amsterdam), Lacorda Editions (Zwolle), Ars nova (Halmstad, Zweden), Hortensia (Parijs) en Suvini Zerboni (Milaan).

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Pieter van der Staak

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer