Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER-JAN BELDER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

19-01-1966 - heden

Genre

barok, blokfluit, fortepiano, klassiek, klavecimbel, orgel, renaissance

Online

Officiële website

Pieter-Jan Belder

Klavecinist, blokfluitist, fortepianist en organist Pieter-Jan Belder houdt er van om het complete werk van een bepaalde componist op te nemen. Zo werkt hij mee aan de klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck en verschijnt er een integrale opname van Telemanns Tafelmuziek onder zijn leiding evenals een opname met het complete ...
Volledige biografie...

Instrumenten

blokfluit, fortepiano, klavecimbel, orgel

Genoemd in de biografie van

1993   Musica Amphion

Biografie Pieter-Jan Belder

Klavecinist, blokfluitist, fortepianist en organist Pieter-Jan Belder houdt er van om het complete werk van een bepaalde componist op te nemen. Zo werkt hij mee aan de klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck en verschijnt er een integrale opname van Telemanns Tafelmuziek onder zijn leiding evenals een opname met het complete oeuvre van Arcangelo Corelli. Daarnaast neemt hij alle 555 sonates voor klavecimbel van Domenico Scarlatti en de complete klavecimbelmuziek van Rameau op. En hij is nog bezig met de klavecimbelwerken van Antonio Soler, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach en het Fitzwilliam Virginalbook. Kortom, Pieter-Jan Belder zit niet stil.

In bezetting van

Camerata Trajectina   klavecimbel

1966

Pieter-Jan Belder wordt op 19 januari 1966 geboren te Capelle aan de IJssel. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag gaat hij blokfluit studeren bij Ricardo Kanji en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam klavecimbel bij Bob van Asperen.

Bob van Asperen

1990

In 1990 behaalt hij voor beide instrumenten het diploma Uitvoerend Musicus waarna zijn carrière begint als klavecinist, fortepianist en blokfluitist.

1993

Belder richt in 1993 het ensemble Musica Amphion op, een ensemble wat zich richt op de uitvoering van zeventiende- en achttiende-eeuwse orkest- en kamermuziekrepertoire op originele instrumenten.

Musica Amphion

1997

Pieter-Jan Belder is winnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg.

2000

In 2000 wint Belder de Internationale Bach-Wettbewerb Leipzig. Pieter-Jan Belder speelt als klavecinist, fortepianist, continuospeler en blokfluitist op verscheidene internationale festivals zoals het 'Festival de Musica Antiga' te Barcelona, het 'Festival Oude Muziek Utrecht', de 'Tage für Alte Musik' te Berlijn en op festivals in Leipzig, Vlaanderen, Potsdam-Sans Souci en Nizhny Novgorod. Voor de Nederlandse omroepen maakt hij vele radio- en televisieopnames, als solist en als medewerker bij het Radio Kamerorkest o.l.v. o.a. Frans Brüggen, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Kenneth Montgomery en Roy Goodman. Als continuospeler is Belder actief in diverse ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging, Collegium Vocale Gent, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Gesualdo Consort, Camerata Trajectina, het Orkest van de Achttiende Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion. Als begeleider werkt Pieter-Jan Belder samen met o.a. Johannette Zomer, Rémy Baudet, Nico van der Meel, Sigiswald Kuijken, Harry van der Kamp, Wilbert Hazelzet, Kate Clark, Ralph Rousseau Meulenbroeks en Saskia Coolen.

Camerata Trajectina De Nederlandse Bachvereniging Festival Oude Muziek Utrecht Frans Brüggen Gesualdo Consort Amsterdam Harry van der Kamp Johannette Zomer Koninklijk Concertgebouworkest Nico van der Meel Orkest van de Achttiende Eeuw Ralph Rousseau Meulenbroeks Saskia Coolen Ton Koopman Wilbert Hazelzet

2012

In 2012 start Pieter-Jan Belder het meerjarige project 'Bach Contextueel' van Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam, waarin tijdens ieder project cantates motetten en orgelwerken van Bach in een muzikaal-liturgische context worden geplaatst. Daartoe stellen Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam een programma samen, dat een samenhang laat horen die berust op muzikale verbanden uit de kerkdiensten waar deze muziek ooit voor het eerst heeft geklonken.

Discografie Pieter-Jan Belder

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pieter-Jan Belder

Audio/Video Pieter-Jan Belder

Video Pieter-Jan Belder

Musica Amphion - J.S. Bac...
Musica Amphion - J.S. Bach/ Brandenburgs Concert no. 5 in D - Allegro (BMV 1050)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Musica Amphion - J.S. Bach/ Brandenburgs Concert no. 5 in D - Allegro (BMV 1050)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer