Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PLASTIC PEOPLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Plastic People

Periode

1967 - 1974

Genre

pop, progressieve rock

Online

Officiële website

Plastic People

Plastic People is een Amsterdamse popgroep, vernoemd naar het openingsnummer op het album Absolutely Free (1967) van Frank Zappa. Met de door Chiel Montagne geproduceerde hitsingle Dancing And Drinking (1970) krijgt de groep bekendheid in Nederland, België, Duitsland en Portugal.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Gerritsen   drums, gitaar, percussie, piano
Peter Engel   gitaar, zang
Wijnand Kors   gitaar, zang
Eugène Tijmstra   basgitaar, zang
Frans Gigengack   saxofoon, trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

René van der Valk   drums
Bert Ridderhof   drums
Raymond Marsland   basgitaar, zang
Gerry Suring   drums

Genoemd in de biografie van

1959   Danny Angel And The Crescents

Biografie Plastic People

Plastic People is een Amsterdamse popgroep, vernoemd naar het openingsnummer op het album Absolutely Free (1967) van Frank Zappa. Met de door Chiel Montagne geproduceerde hitsingle Dancing And Drinking (1970) krijgt de groep bekendheid in Nederland, België, Duitsland en Portugal.

1967 - 1974

Plastic People Plastic People komt voort uit een keur aan andere bands, waaronder The Blizzards (opgericht in 1959 met zanger Peter Engel), The Skelets, Group X, The Strangers, The Corvairs, The Crescents, Prop, AdJFdePoet (de band van Ad Visser), Short '66 (met gitarist Paul Thé), Ltd66 (met Arnie Treffers). De groep begint als coverband met de nadruk op soul. Het latere eigen repertoire bestaat uit stevige popmuziek met elementen uit klassiek en jazz. De bandleden schuwen het experiment niet, zowel in de composities (geschreven door Eric Gerritsen en Han Kruyswijk onder het pseudoniem Socrates) als in het gebruik van nieuwe instrumenten zoals de Mellotron en vroege synthesizers. Plastic People neemt zes singles en een album op met producer Bert van Rheenen (beter bekend als Chiel Montagne, DJ bij Veronica) en hun manager Jim Pos. Met de debuutsingle The Proof (1969) behaalt de groep tipparade, gevolgd door een hitnotering voor de tot alarmschijf uitgeroepen, bewust commerciële meezinger Dancing And Drinking (1970). Voor The Proof laat Chiel Montagne een tien minuten durend promotiefilmpje maken, naar verluid de allereerste Nederlandse videoclip. Het filmpje wordt meerdere keren uitgezonden in de televisieshow van de Brit Robbie Dale en popprogramma's in Nederland en België. Een klein jaar na het verschijnen van de weinig succesvolle zesde single Do What You Want (1973) valt de band uit elkaar.

Ad Visser Bert van Rheenen Danny Angel And The Crescents Peter And The Blizzards

1980 - 1984

In 1980 is er een reünie van Plastic People dat wordt gevierd bij sportvereniging AMVJ te Amsterdam. In vrijwel de originele bezetting, met gitarist Nic van Gasteren in plaats van Paul Thé, maakt Plastic People in de periode 1982-1984 een beperkte comeback, waarbij voornamelijk voor de lol wordt opgetreden voor sportverenigingen en bedrijven, waaronder Elsevier Science Publishers.

1990

Bassist Raymond Marsland komt dit jaar te overlijden.

2008 - 2009

Plastic People doet een speciale 'Reunion and Fundraising Tour' door alle provincies van Nederland met per provincie één optreden. De groep speelt samen met bevriende muzikanten muziek uit de geschiedenis van de popmuziek, met zowel eigen repertoire als dat van anderen. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Marijke MHKO Fonds. Er worden ook nieuwe nummers uitgevoerd die geschreven zijn door het schrijversduo Socrates.

Discografie Plastic People

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Plastic People

Audio/Video Plastic People

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer