Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

POWERPLAY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Collectie Pop Instituut (Bron: Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam)

Periode

1980 - heden

Genre

pop, rock

Online

Officiële website

Powerplay

Powerplay is een powerrocktrio rond zanger/gitarist Jan van der Meij.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan van der Meij   gitaar, zang
Ivo Severijns   basgitaar
Ramon Rambeaux   drums

Overige muzikanten

Elco Prins   gitaar
Edwin Schimscheimer   toetsinstrumenten
Roelf ter Veld   basgitaar
Peter van Breukelen   basgitaar
Henri van Bergen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Edwin Schimscheimer
1980   Leon Klaasse
1980   Sweet d'Buster
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Powerplay

Powerplay is een powerrocktrio rond zanger/gitarist Jan van der Meij.

1980

Jan van der Meij (ex-Vitesse) richt samen met ex-Valley of Dolls-leden Leon Klaasse (drums) en Peter van Straten (bas) Powerplay op.

Vitesse

1981

Het bevriende Golden Earring neemt de groep drie maanden als voorprogramma mee op tournee. De single Love Can Break Your Heart bereikt de hitparade.

1982

Collectie Pop Instituut (Bron: Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam) Avanti, Powerplays debuutelpee, verschijnt en ontvangt alom lovende kritieken. De plaat bevat aanstekelijke op Beatle-leest geschoeide rock en verkoopt goed. De singles Make It Alone en Magic halen wederom de hitparade. Als voorprogramma van de Amerikaanse groep The Go-Go's tourt de groep door Europa.

1983

De mini-elpee Noises & Voices verschijnt.

1984

Klaase en Van Straaten stappen op en de groep kent veel bezettingswijzigingen. Uiteindelijk resulteert het in een viermansformatie met naast Van der Meij, Rene van Collem (ex-Doe Maar, ex-Spargo) op drums, Martin Warmer op bas en Rick Vrijman op toetsen.

Doe Maar Spargo

1985

De met deze bezetting opgenomen single One Summernight blijft steken in de tipparade.

1987

Walk On The Wire, Powerplays tweede volwaardige plaat, verschijnt en wordt wederom goed ontvangen. Inmiddels is Rene van Collem alweer vertrokken en heeft Klaas Jonkmans zijn plaats ingenomen.

1988

Powerplay speelt een groot aantal voorprogramma's voor wederom de Golden Earring, die dit jaar met hun Greatest Hits-tour bezig zijn.

1989

Met de nieuwe drummer Edwin Delano en Ivo Severijns (ex-Wow!, de latere Wild Romance-bassist) vertrekt Van der Meij naar Canada voor enkele optredens.

Wow! (1)

1992

Bij VAN Records verschijnt het nieuwe album Hynotized, geproduceerd door George Kooymans en John Sonneveld. Severijns heeft plaats gemaakt voor Johnny Dooms. De single Rosie staat in mei in de tipparade.

George Kooymans

1994

De nieuwe plaat So Hard To Break A Bad Habit laat frisse en strakke rock & roll horen, waarbij Van der Meij zijn invloeden (Beatles, Stones, Bryan Adams etc.) wederom niet onder stoelen of banken steekt, echter zonder dat het storend wordt. De plaat ontvangt lovende kritieken maar de verkoop valt tegen. Drummer Delano is inmiddels vervangen door Henri van Bergen. Singles Anytime en Can’t Say No gaan geruisloos voorbij.

1999

Jan van der Meij is als gastmuzikant te horen op het Nederlandstalige album Engel van Frédérique Spigt.

Frédérique Spigt

2002

Na zeven jaar stilte gaat Powerplay op 28 januari een live-unplugged cd opnemen in de New Road Studio te Wijchen. De band bestaat nu naast Van der Meij uit bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux.

2005

Bassist Ivo Severijns maakt ook deel uit van de rockband Tacker. De band bestaat 25 jaar en werkt aan een nieuw album dat in 2006 uitkomt. Powerplay doet samen met de band Plaeto een tournee langs het Nederlandse clubcircuit.

Tacker

2006

Jan van der Meij speelt mee tijdens de derde theatertournee Nieuw Op 1 van An & Jan (Marjolein Meijers en Jan Rot) en levert ook bijdragen op het gelijknamige album dat rond mei uitkomt.

Jan Rot

2013

Eind januari viert Powerplay het 30-jarig bestaan met de uitgave van Radio Harlem, de eerste cd sinds tien jaar.

Discografie Powerplay

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Powerplay

Audio/Video Powerplay

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer