Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PRAFUL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Praful

Periode

1987 - heden

Genre

bansuri, componist, fluit, jazz, jazzdance, latin, lounge, samba, saxofoon, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Good Move, Praful & Alchemy, Societé - Tous Les Couleurs

Praful

Praful is een van oorsprong Duitse saxofonist en fluitist. Na gastbijdragen op albums van ondermeer Gerardo Rosales en Laura Fygi en zijn deelname aan groepen als Project 2000 en Bayuba Cante heeft hij internationaal succes met zijn soloalbum One Day Deep waarop een mengeling is te horen van downtempo jazz, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bansuri, componist, fluit, saxofoon

Genoemd in de biografie van

1997   Rob Gaasterland
1999   Lilian Vieira
2001   Bayuba Cante
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Praful

Praful is een van oorsprong Duitse saxofonist en fluitist. Na gastbijdragen op albums van ondermeer Gerardo Rosales en Laura Fygi en zijn deelname aan groepen als Project 2000 en Bayuba Cante heeft hij internationaal succes met zijn soloalbum One Day Deep waarop een mengeling is te horen van downtempo jazz, Indiase en Braziliaanse muziek en dance.

In bezetting van

[Jiga-Vôo]   fluit, saxofoon
Bayuba Cante   bansuri, fluit, saxofoon
Choramundo   bansuri, fluit, saxofoon
Project 2000   fluit, saxofoon
Treme Terra   fluit, saxofoon

1987 - 1996

Praful Schröder groeit op in Duitsland. De saxofonist en fluitist studeert jazz in Amsterdam en komt in aanraking met muzikanten uit de hoofdstad. Hij speelt mee met diverse acts zoals Treme Terra en percussionist Nippy Noya. Daarnaast heeft hij zijn eigen groepen Good Move en Praful & Alchemy. In het begin van de jaren negentig reist Praful naar Brazilië en India waar hij zich verdiept in ondermeer latin en Indiase muziek. In zijn composities vermengt hij ook invloeden uit Afrikaanse muziek. Hij treedt ondermeer op tijdens het Sunsplash Festival in Oostenrijk en Racism Beat It. Praful is als gastmuzikant te horen op het album Cara van Bacán (met zangeres Lilian Vieira alias Algodao Doce).

Bacán Treme Terra

1997 - 1998

Praful raakt beïnvloed door triphop en drum&bass. Deze invloeden zijn te horen in Project 2000, de band rondom producer/toetsenist Rob Gaasterland. In de groep zit ook de Senegalese zanger Mola Sylla met wie Praful in diverse bezettingen te horen is, waaronder hun eigen band Societé - Tous Les Couleurs. Als blazer en componist is Praful betrokken bij de internationale, vanuit Amsterdam opererende groep Bayuba Cante. De groep speelt een mix van Afro-Cubaanse Santeria, flamenco, rumba, Indiase muziek, funk en jazz. Praful speelt op het North Sea Jazz Festival in Den Haag en is te horen op het album Señor Tambó van Gerardo Rosales.

Bayuba Cante Gerardo Rosales Project 2000

1999

Praful Praful's eerste soloalbum Touched By Love verschijnt in eigen beheer. De rustgevende muziek op de plaat is bedoeld voor 'bodywork, massage & relaxation'.

2000

Samen met DJs Michel de Hey en Lucien Foort speelt Praful tijdens de Barclay Dance Blend. Hij is in diverse bezettingen te zien op grote festivals als Drum Rhythm, Lowlands, Oerol, Dance Valley en Innercity. Een van zijn buitenlandse optredens is tijdens Percuba in de Cubaanse hoofdstad Havana. Bijdragen van Praful zijn te horen op platen van Laura Fygi (The Latin Touch) en Olav Basoski (Opium Scumbagz).

Laura Fygi Michel de Hey Olav Basoski

2001

De muzikant tekent bij het kleine Amsterdamse dancelabel Therapy Records waarop in hetzelfde jaar het album One Day Deep uitkomt. De nummers op de cd zijn door Praful gecomponeerd en geproduceerd in samenwerking met Rob Gaasterland en Daniël Testas (alias Adani & Wolf), zijn maatjes uit Project 2000. Het album laat een cross-over horen tussen wereldmuziek en elektronische dansmuziek en bevat gastbijdragen van internationale musici als percussionist Afra Mussawisade (Iran), Ted de Jong (op tabla), gitarist Adrian Elissen (Malta), bassist José Lopretti (Uruguay) en zangeres Algodao Doce (beter bekend als Lilian Vieira van Zuco 103). Tien van de elf nummers komen terecht op tientallen internationale dancecompilaties. Samen met zanger Mola Sylla en cellist Ernst Reijseger staat Praful op het Duitse jazzfestival Moers. Met Mola Sylla en Ali N'diaye Rose speelt hij tijdens Music Meeting te Nijmegen. Andere internationale optredens van Praful dit jaar zijn tijdens Rock am See en het Bizarre Festival in Duitsland, het Folk Music Festival in Vancouver, Nuits d'Afrique Festival in Montreal en het Atlantic Jazz Festival te Halifax. Praful verzorgt gastbijdragen op albums van Ravi (The Afro-Indian Project op ARC music) en Saoco (Aroma de Café op Mellow Mamma Records)

Zuco 103

2002

Naast optredens tijdens Noorderslag en de Uitmarkt reist Praful de wereld rond voor optredens in Zweden (NoMind Festival), Denemarken (Jazz Festival Copenhagen), Maleisië (Heineken Green Room Sessions) en Indonesië (een tournee langs 14 steden met Spirit Project). Viviani Godoy uit Electro Côco zingt in de begeleidingsband.

Electro Côco

2003

De single Sigh en het album One Day Deep zijn een groot succes in de Verenigde Staten. Sigh behaalt de eerste plaats in de Smooth Jazz Chart van Radio& Records. Het album bereikt de dertiende positie in de Billboard Top Electronic Album Chart en de twaalfde plek in Billboard Contemporary Jazz Chart. Praful doet een Amerikaanse tournee met dj Bart Thimbles, percussionist Marquinho Brasil (o.a. Mariah Carey) en zangeres Diana Booker.

DJ Bart Thimbles

2005

Praful Het album Pyramid In Your Backyard komt 25 maart uit in de Benelux. Een maand later is de cd in heel Europa verkrijgbaar, waarna het in mei in de Verenigde Staten en Canada verschijnt. De plaat is net als One Day Deep geproduceerd door Adani & Wolf en bevat onder meer percussie uit Iran en Afrika en zangeressen uit India, Denemarken en Brazilië. In de zomermaanden doet Praful een dertigtal optredens in evenzoveel staten van de Verenigde Staten. De muzikant reist samen met de Amerikaanse saxofonist Dave Koz, de Spaanse gitarist Marc Antoine en de rhythm & blueszanger Jeffrey Osborne.

2007

Praful In februari verschijnt het remixalbum Remixed+2 met bijdagen van Chris Joss, Buscemi, Hardsoul, Mark Rae, Antonio Ocasio, Jazz Juice, Gerd and Phil Martin.

Gerd Hardsoul

2009

Praful vormt samen met muzikale vrienden Roël Calister (percussie) en Magda Mendes (zang) de groep [Jiga-Vôo] ('grote vlucht'). Op hun debuutalbum Instinto vermengt [Jiga-Vôo] Afrobeat met Caribische en Zuid-Amerikaanse ritmes.

[Jiga-Vôo]

Discografie Praful

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Praful

Audio/Video Praful

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer