Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PROMENADE ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: webiste OmroepmuziekWiki

Periode

1948 - 1985

Genre

filmmuziek, klassiek, operette

Promenade Orkest

Het Promenade Orkest geeft jaarlijks, meestal vanuit de studio van de NCRV, een groot aantal concerten voor radio en televisie. Het merendeel van de musici zit sinds de oprichting in het orkest en beheerst een groot deel van het licht-klassieke standaard repertoire. De musici kunnen goed a vue lezen en ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1936   Benedict Silberman
1953   Dolf de Kinkelder
1961   Gregor Serban
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Promenade Orkest

Het Promenade Orkest geeft jaarlijks, meestal vanuit de studio van de NCRV, een groot aantal concerten voor radio en televisie. Het merendeel van de musici zit sinds de oprichting in het orkest en beheerst een groot deel van het licht-klassieke standaard repertoire. De musici kunnen goed a vue lezen en zijn in staat, indien nodig, van blad te transponeren, dus in een andere toonsoort te spelen dan genoteerd staat. De omroepen doen in de zeventiger jaren steeds vaker een beroep op het orkest, zoals voor begeleiding van het radioprogramma 'Muzikaal onthaal', gepresenteerd door Herman Emmink.

1945 - 1946

In oktober 1945 wordt een orkest opgericht met de naam Het Theater Orkest. De werkzaamheden van dit orkest omvatten radio-uitzendingen bij Radio Herrijzend Nederland.

1947

Het Theater Orkest verandert zijn naam in Vaudeville Orkest.

1948

Het Vaudeville Orkest gaat dit jaar wat naam betreft over in het Promenade Orkest. Benedict Silberman wordt benoemd tot chef-dirigent. Het orkest is inmiddels gegroeid tot ongeveer zestig musici.

Benedict Silberman

1949 - 1961

Dirigent Hugo de Groot sluit zich in 1949 als dirigent aan bij het orkest. Het repertoire dat gespeeld wordt beweegt zich tussen licht-klassiek en operettemuziek. Daarnaast worden ook regelmatig Engelse en Amerikaanse musicals opgenomen.

Hugo de Groot

1962 - 1966

Dirigent Gijsbert Nieuwland volgt per 1 oktober 1962 Hugo de Groot op als dirigent bij het Promenade Orkest.

Gijsbert Nieuwland

1967

Dirigent Benedict Silberman neemt afscheid van het Promenade Orkest.

1968 - 1973

Vanaf 1968 begeleidt het Promenade Orkest, afgewisseld met het Omroeporkest, het televisieprogramma 'Jonge mensen op weg naar het concertpodium', gepresenteerd door Willem Duys en Cees van Drongelen. Onder de jongeren die hun debuut maken bevinden zich violist Jaap van Zweden, cellist Pieter Wispelwey, hoboïste Pauline Oostenrijk en zanger Ernst Daniël Smid. De regisseur van het programma is de componist Joop Stokkermans. In september 1971 staat Jan Stulen als gastdirigent voor het eerst voor het Promenade Orkest. De samenwerking verloopt goed en Stulen wordt dan ook regelmatig teruggevraagd.

Ernst Daniël Smid Jaap Van Zweden Jan Stulen Joop Stokkermans Pauline Oostenrijk Pieter Wispelwey Willem Duys

1974 - 1976

In het najaar van 1974 moet Stulen onverwacht collega Nieuwland vervangen, die tijdens een concert een hartaanval heeft gekregen. Nieuwland keert niet meer terug bij het orkest en Stulen neemt zijn positie over.

1977 - 1981

Gedurende het seizoen 1977-1978 verzorgt het Promenade Orkest de muziek, gecomponeerd door Tonny Eyk, bij de televisieserie 'Hollands glorie'.

Tonny Eyk

1982 - 1984

Tonny Eyk schrijft muziek voor de televisieseries 'De zevensprong' in 1982 en 'Willem van Oranje' in 1984. Het Promenade Orkest wordt ingezet voor de uitvoering ervan.

1985

Het Promenade Orkest speelt de muziek bij de film 'Thomas en Senior', wederom gecomponeerd door Tonny Eyk. Uit bezuinigingsoverwegingen fuseren het Omroeporkest en Promenade Orkest tot het Radio Symfonie Orkest.

Discografie Promenade Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Promenade Orkest

Audio/Video Promenade Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer