Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

QUANTUM LEAP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

ambient, electro, elektronica, producer, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

CRO II

Quantum Leap

Martin Oude Kempers uit Hengelo is als producer actief onder de naam Quantum Leap. Na in latin-, hardcore- en funkbands te hebben gespeeld, produceert hij vanaf begin jaren negentig solo elektronische muziek met hulp van computers en synthesizers, aangestuurd door een sequencer. Op zijn platen voor het Duitse label Elektrolux ...
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica, producer

Biografie Quantum Leap

Martin Oude Kempers uit Hengelo is als producer actief onder de naam Quantum Leap. Na in latin-, hardcore- en funkbands te hebben gespeeld, produceert hij vanaf begin jaren negentig solo elektronische muziek met hulp van computers en synthesizers, aangestuurd door een sequencer. Op zijn platen voor het Duitse label Elektrolux maakt hij techno waarbij hij de klassieke Detroit-sound vermengt met breakbeats. Onder de naam CRO II produceert hij stevige breakbeats.

1970 - 1983

Midden jaren zeventig start Martin Oude Kempers als zanger, gitarist en componist in de groep Emu waarmee hij latin, fusion, funk, jazz en jazzrock speelt. Aan het begin van de jaren tachtig verlegt hij zijn interesse richting avant-garde en industrial met zijn project Planung. Hij deelt het podium met verwante bands zoals het Duitse Sprung Aus Den Wolken.

1984 - 1995

Met zijn eerste Commodore 64, een computer met een primitieve drumsampler en sequencer, maakt hij onder de naam CRO II experimentele muziek, aangevuld met gitaar, bas en zang. Kempers speelt live op ondergrondse kunstmanifestaties en tijdens theaterproducties. Hij richt de hardcoreformatie Warp Six op, waarvan de 7” Time For Suffering verschijnt, en de industriële crossoverband Zero Gravity waarmee hij optreedt met op de achtergrond geprojecteerde 16mm filmpjes. In de tweede helft van de jaren tachtig is hij actief als dj en ontdekt hij Public Enemy en acid house.

1995 - 1998

Als CRO II brengt Kempers in 1996 op het Amsterdamse label Emergengy Broadcast zijn eerste 12” Secrets uit. De track wordt ook gebruikt in de Nederlandse undergroundfilm The Rodriguez Brothers van regisseur Herbert Capelle. Secrets wordt twee jaar later gevolgd door de 12” Density. CRO II is live onder meer te zien op Noorderslag en Mysteryland en te horen op de VPRO-radio. Als Quantum Leap treedt Kempers voor het eerst op tijdens optredens in de undergroundclub Innocent tijdens zogenaamde 'space party's'. Zijn een eerste 12” onder de naam Quantum Leap is Innerspace.

1999 - 2000

Debuutalbum Fotoplay komt uit bij het label Elektrolux in Frankfurt, gevolgd door de Telstar EP. Op die platen combineert Quantum Leap elektronica met akoestische muziek, uitmondend in wat de muzikant zelf 'post techno soundscapes' noemt. In september 2000 komt het tweede album Redsun uit.

2002

Het derde album Passion is meer ingetogen dan voorgaande platen.

Discografie Quantum Leap

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Quantum Leap

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer