Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

QUAZAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Quazar

Periode

1991 - heden

Genre

house, techno

Quazar

Eén van de housepioniers van Nederland, Volkskrant-popjournalist Gert van Veen alias MG, begint Quazar in 1991. De band scoort snel met Seven Stars en toert als eerste live-techno act het clubcircuit af. Quazar maakt daarna verschillende platen in diverse bezettingen en al even zoveel wisselende stijlen. Techno, clubhouse met top ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jobbe Strobosch   draaitafels, elektronica, producer
Gert van Veen   componist, elektronica, producer, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Erik van Putten   basgitaar
Bart Tangermann   elektronica
Daphne Mollee   zang
Farida Merville   zang

Genoemd in de biografie van

1979   Richard Janssen
1985   Frank van der Weij
1988   Farida Merville
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Quazar

Eén van de housepioniers van Nederland, Volkskrant-popjournalist Gert van Veen alias MG, begint Quazar in 1991. De band scoort snel met Seven Stars en toert als eerste live-techno act het clubcircuit af. Quazar maakt daarna verschillende platen in diverse bezettingen en al even zoveel wisselende stijlen. Techno, clubhouse met top veertig-elementen, of funky acid: bij Quazar kan het allemaal.

1990

Gert van Veen (ex-Hi Jinx, Secret Sounds), housemuzikant met dan al een lange staat van dienst, maakt een nummer dat zodanig afwijkt van de stijl van zijn toenmalige band House of Venus dat hij er een nieuwe projectnaam voor verzint. House of Venus heeft dan net een enorm succes achter de rug met de clubhit Dish & Tell en bestaat naast Van Veen uit Eric Cycle (Erik van Putten, ex-Scrambled Eric) en Dj Eddie de Clerq, met wie Van Veen als A-men verantwoordelijk was voor de eerste Nederlandse housetrack: Pay the Piper. Van Veen heeft dan al een muzikantenverleden in Utrecht als lid van Secret Sounds en bandgenoot van enkele latere Urban Dance Squad-leden. Van Veen en Cycle noemen hun nieuwe project Quazar. De eerste single Seven Stars doet het heel goed en staat zelfs in de Engelse hitparades genoteerd.

A-Men Eddy De Clercq Hi Jinx House of Venus Secret Sounds Urban Dance Squad

1991

Seven Stars is ook de naam van de eerste Quazar-cd die een jaar na de succesvolle single verschijnt. Cycle en Van Veen hebben de band inmiddels van studioproject getransformeerd tot echte live band, waarmee ze de eerste houseband worden die door het Nederlandse clubcircuit toert. Daarbij loopt Quazar nog weleens tegen onbegrip aan, zowel bij zaaleigenaren als publiek. Van Veen bedient live de keyboards, Cycle speelt basgitaar en zangeres Farida Merville doet de vocalen, die een steeds grotere rol bij Quazar gaan spelen.

Farida Merville

1993

Na twee uitputtende tournees gaat de band in 1992 de studio in om de tweede cd Here And Now op te nemen, die in 1993 uitkomt. Deze plaat laat een heel ander Quazar horen dan op Seven Stars: de band gaat veel meer de vocale deep house kant op. Dat resulteert weliswaar in een hitparadenotering voor de single Unity, maar binnen de band vormen zich de eerste barsten. De optredens worden op een laag pitje gezet vanwege het vele werk dat een live optreden voor de leden met zich meebrengt. Enige tijd later vertrekken zowel Cycle, die van Quazar een deep house-outfit wilde maken en zich sindsdien met projecten in dit genre bezighoudt, en Merville, die haar top veertig-ambities beter kwijt kan bij de hitgroep Atlantic Ocean en daar inderdaad enkele hitjes mee scoort.

Atlantic Ocean Eric Cycle

1994

Quazar Deeper and Higher is de eerste Quazar-single die Van Veen solo maakt, en de EP gaat terug naar de technoroots van de band. North Star volgt als tweede single van dit jaar.

1995

Inmiddels heeft Quazar een nieuw lid: Van Veen's vriendin Daphne, die hij twee jaar eerder in de Roxy heeft leren kennen. Ze werkt mee aan de nieuwe cd Zodiac Trax en assisteert ook live op het podium. Een prominentere samenwerking is die met Underworld-zanger Carl Hyde, wiens band dan net in Engeland enorm is doorgebroken. Hij is te horen op de single Sunflower van deze cd. De band gaat toeren door zeven landen, en speelt op de Berlijnse Love Parade.

1996

Eén van de weinige dingen die de band dit jaar doet is een optreden met Carl Hyde op Crossing Borders, het Haagse poëzie/muziekfestival. Verder bouwt de band een nieuwe studio en nemen ze tracks op voor een nieuwe cd. Bij de weinige optredens valt de harde acidsound op die Quazar live ten toon spreidt. Van Veen is inmiddels bijna een bekende Nederlander die door de media als housegoeroe wordt gezien. Hij werkt mee aan documentaires en discussiepanels en schrijft een boek. Hij organiseert in het Amsterdamse Paradiso de Welcome to the Future-avonden waarop dj s en bands van naam uit de technoscene spelen. Hij stelt de verzamel-cd De Nederlandsche Underground samen waarop bijna alle bekende Nederlandse technoacts vertegenwoordigd zijn.

1997

Quazar In september 1997 verschijnt de cd Flight Recorder en speelt de bands op de festivals Dance Valley en Lowlands. De single This Is Music wordt in mei uitgebracht als voorproefje op de cd, met onder andere jungle- en triphop-remixen door Orlando Voorn en Angelo. Quazar is inmiddels in binnen- en buitenland een gevestigde naam op het gebied van trancetechno.

1999

In augustus verschijnt het album 21 Hours. Op dit album zijn de vokalen van Carl Hyde ingeruild voor stukjes interview, die Van Veen door de jaren heen heeft verzameld. DJ Angelo heeft aan een aantal nummers meegewerkt onder de naam Pimp Daddy Slash. Ook drummer Leon Klaasse is prominent op het nieuwe album aanwezig. Gert van Veen werkt samen met de Berlijnse DJ/producer Mijk van Dijk op diens derde album Teamwork.

2000

Van Veen wordt live bijgestaan door nieuw bandlid Bart Tangermann. Na jarenlang de popjournalist te zijn geweest bij De Volkskrant gaat Van Veen werken bij Club Risk, een organisatie die clubavonden organiseert in dansgelegenheid More, aan de Rosengracht te Amsterdam.

2001

Zaterdag 30 maart viert Quazar het tienjarig bestaan in Paradiso tijdens een speciale aflevering van de VIP-club.

2003

Voormalig Quazar-lid DJ Cycle presenteert samen met zanger/danser Ariel Romero en fluitist Mark Alban het project Afro Lounge waarmee een mix wordt gemaakt van jazzy lounge, house, Afrikaanse muziek en latin.

2004

Gert van Veen verzorgt de teksten bij het fotoboek Release, Het Verhaal Van ID&T.

2007 - 2009

Vanaf 2007 organiseert Gert van Veen in samenwerking met ID&T jaarlijks het Welcome To The Future festival op het Twiske ten Noorden van Amsterdam. Hij is daarnaast een van de programmeurs in nachtclub Studio 80 aan het Rembrandtplein in Amsterdam en lid van het zes man tellende producerscollectief Amsterdam 661 (met Kabale Und Liebe, Lauhaus, David Labeij, Julien Chaptal en Boris Werner). In 2009 treedt Quazar slechts drie keer op, onder meer tijdens Dance Valley. Naast Van Veen (GMG) bestaat de groep uit Jobbe Strobosch alias Jobez. Geïnspireerd door de artiesten die wekelijks over de vloer van Studio 80 komen gaat Quazar weer de studio in om nieuwe muziek op te nemen en bewerkingen te maken van Quazar-klassiekers.

2013

Studio 80 is ook de locatie van waaruit op zaterdag 27 juli de zevende keer van het Welcome To The Future festival wordt georganiseerd.

Discografie Quazar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Quazar

Audio/Video Quazar

Video Quazar

Het prille begin
Het prille begin
House
House
De eerste Nederlandse dan...
De eerste Nederlandse dansplaat
Prince
Prince
Quazar
Quazar
Welcome to the future
Welcome to the future
Complete Interview
Complete Interview
Quazar - The Seven Stars
Quazar - The Seven Stars
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Quazar

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer