Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

QUIRINE VIERSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

quirine viersen

Periode

1972 - heden

Genre

cello, De Nederlandse Muziekprijs, klassiek

Online

Officiële website

Quirine Viersen

Celliste Quirine Viersen is van jongs af aan bekroond met nationale en internationale prijzen. Ze wordt geroemd om haar intense, uitdrukkingsvolle spel. Viersen is een veelgevraagd soliste bij grote internationale orkesten en dirigenten, en in kamermuziekverband op diverse festivals. Met de Duitse pianiste Silke Avenhaus vormt ze een succesvol duo.
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

2005   The Gents

Biografie Quirine Viersen

Celliste Quirine Viersen is van jongs af aan bekroond met nationale en internationale prijzen. Ze wordt geroemd om haar intense, uitdrukkingsvolle spel. Viersen is een veelgevraagd soliste bij grote internationale orkesten en dirigenten, en in kamermuziekverband op diverse festivals. Met de Duitse pianiste Silke Avenhaus vormt ze een succesvol duo. Quirine Viersen bespeelt een Joseph Guarnerius Filius Andreae cello uit 1715, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

1972

Quirine Viersen wordt geboren in een muzikale familie. Haar eerste cellolessen krijgt zij van haar vader Yke Viersen, cellist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Haar zus is de violiste Saskia Viersen.

1986 - 1990

Quirine Viersen studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jean Decroos en Dmitri Ferschtman. Als 16-jarige en jongste deelnemer wint ze de tweede prijs op het Schevingen Internationaal Muziek Concours. Ook internationaal breekt Viersen jong door. In 1990 wint zij de Prix Pierre Fournier op het Rostropovitsj Concours in Parijs.

Dmitri Ferschtman

1991

Quirine Viersen zet haar studie voort bij Heinrich Schiff in Salzburg. De prijzen volgen elkaar op. Ze wint een prijs bij de International Cello Competition in Helsinki en ze wordt toegelaten tot de studie voor de Nederlandse Muziekprijs (de vroegere Prix d'excellence) en de Philip Morris Finest Selection. De invulling van de laatstgenoemde onderscheiding krijgt de vorm van opnames voor een cd-debuut.

1994

Als eerste Nederlander wint Quirine Viersen een prijs op het prestigieuze International Tchaikovsky Concours in Moskou en ontvangt ze de Nederlandse Muziekprijs.

1996 - 1998

Met pianiste Silke Avenhaus vormt Quirine Viersen een duo. Ze spelen werken van bekende en minder bekende componisten uit en brengen een cd uit. In 1997 beëindigt Viersen haar studie bij Heinrich Schiff.

1999 - 2000

In Parijs ontvangt Quirine Viersen op 5 november de European Soloist Prize uit de handen van de Franse president Jacques Chirac. Ze wint de Young Artist Award van de Credit Suisse Groupe, waar een concert met de Wiener Philharmoniker en dirigent Zubin Mehta tijdens het Luzerner Festival 2000 aan verbonden is.

2006 - 2007

Bij een choreografie van Krysztof Pastor speelt Quirine Viersen de cellosuites van Johann Sebastian Bach tijdens de voorstellingen van het Nationale Ballet. Het duo met Silke Avenhaus wordt uitgebreid tot een pianokwartet met violist Benjamin Schmid en altvioliste Hanna Weinmeister.

2011

Na de presentatie van haar cd met de cellosuites van Bach begint Quirine Viersen aan een concertreeks in diverse kerken.

Discografie Quirine Viersen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Quirine Viersen

Audio/Video Quirine Viersen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer