Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RO-D-YS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

RO-D-YS

Periode

1965 - 1969

Genre

Nederbiet

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Popular Pipers Boys Band

RO-D-YS

Beatband uit Oude Pekela, die in de tweede helft van de jaren zestig respect en succes afdwingt met knappe composities van Harry Rijnbergen.
Volledige biografie...

Bezetting

Wigger Kenter   basgitaar, trompet, vibrafoon
Bennie Groen   drums
Harry Rijnbergen   gitaar, zang
Joop Hulzebos   gitaar, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Willem van Meegen   drums
Richard Derksen   zang
Dick Beekman   drums

Genoemd in de biografie van

1951   Jacob ter Veldhuis
1969   Hans van Hemert
1969   Zen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie RO-D-YS

Beatband uit Oude Pekela, die in de tweede helft van de jaren zestig respect en succes afdwingt met knappe composities van Harry Rijnbergen.

1965

Onder de naam Popular Pipers Boys Band hebben de RO-D-YS hebben vanaf 1964 veel succes als covergroep in de omgeving van Oude Pekela in Groningen. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers plus materiaal van The Kinks, The Beatles en The Rolling Stones. De bezetting is Harry Rijnbergen (zang, gitaar), Joop Hulzebos (gitaar, keyboards), Wigger Kenter (basgitaar, trompet, vibrafoon) en Bennie Groen (drums).

1966

Als de groep beroeps wordt, verandert Harry Rijnbergen de naam in het meer pakkende Rowdies. Als blijkt dat meerdere bands zo heten wordt de uiteindelijke spelling RO-D-YS. Manager Wim Zomer (later o.a. bekend als acteur in GTST) weet met enthousiasme en doortastendheid de RO-D-YS in korte tijd veel publiciteit te geven door ze in heel Nederland te laten optreden. In september komt de groep onder contract bij Phonogram en Hans van Hemert (producer van o.a. Q65, Zen en Groep 1850). Hij is onder de indruk van de muzikale kwaliteiten en gaat met de band de studio in. Het is vooral Harry Rijnbergen die met zijn composities en nasale stemgeluid de unieke RO-D-YS-sound creëert. De eerste single You Better Take Care Of Yourself/Wheels, Wheels, Wheels verschijnt in december en is een opmerkelijk debuut door hun on-Nederlandse sound: beatmuziek met trompetten, orgels en de zang van Harry die Engels zingt met een Groningse tongval. Hun accent zorgt er ook voor dat de communicatie tussen band en producer regelmatig in het Engels plaatsvindt omdat Van Hemert het Gronings niet kan verstaan. Met deze eerste single krijgt de band wel de verwachte aandacht, maar een hitnotering blijft uit.

Hans van Hemert

1967

De opvolger Take Her Home/Only One Week heeft duidelijk meer hitpotentie. Op 6 mei komt de single de Veronica Top 40 binnen en blijft daar elf weken staan met plaats drie als hoogste notering. In juli verschijnt al gauw de single Just Fancy/Gods Of Evil, die eveneens de hitlijsten bestormt met een achtste plaats als hoogste notering. Beide singles worden vrijwel elk uur vanuit het Veronica-schip vanaf zee de ether ingeslingerd. De RO-D-YS hebben zich dan met Wim Zomer teruggetrokken op een boerderij in Oude Pekela, die ze gebruiken als repetitie-ruimte. Ze experimenteren er met nieuw materiaal. Tussentijds maken ze nog een tour door Engeland en Italië. Duitsland en België hebben de band inmiddels ook ontdekt. Ze hebben daar verschillende malen voor de televisie opgetreden. In september komt hun eerste elpee Just Fancy uit. "Nederlands jongste popgroep bevestigt met deze elpee het enorme talent van Harry Rijnbergen", juicht het popblad Muziek Expres. Het veelzijdige album bevat ballads, zoals When You Hear This Song en Gods of Evil, rhythm & blues met Bad Babe en zelfs soul met Just go on. De single Nothing To Change A Mind/Stop Looking On A Deadlock ziet het licht in november en scoort matig met een vierendertigste plaats in de Top 40. Drummer Bennie Groen zit dan al geruime tijd in dienst en is vervangen door Dick Beekman (ex-Cuby & The Blizzards). Het botert echter niet zo tussen de band en Dick en wanneer bekend wordt dat Bennie uit het leger gezet is, mag hij al gauw zijn oude plek achter de drums weer innemen. Tijdens deze wisseling van drummers heeft ook Willem van Meegen (ex-Just Me) nog op drums meegespeeld. Hij is te beluisteren op de single Nothing To Change A Mind.

1968

Sleep, Sleep, Sleep/Show Me By Candlelight wordt in januari gereleased. Ondanks de energieke melodie en pakkende tekst blijft de single niet meer dan twee weken in de hitparade. Ze treden dan zo'n vijf tot zeven keer per week op door heel Nederland en mogen zich verheugen in een grote schare fans, die bovendien regelmatig naar Oude Pekela afreist om zich op te houden in het gebied rond de boerderij. Producer Hans van Hemert heeft grootse productieplannen met de groep. Het nieuw op te nemen album Earnest Vocation moet een zogenaamd concept-album worden met een experimenteel karakter. Uitgangspunt voor de muziek is het boek De kleine Johannes van Frederik van Eeden uit 1885. Titels als Dr. Sipher en Peace Ants zijn hierop geïnspireerd. Arrangeur Bert Paige wordt erbij betrokken en gezamenlijk bewerken zij de in de boerderij opgenomen demo's voor groot orkest. Tot de verbazing van de bandleden blijkt producer Van Hemert te hebben besloten dat alleen zanger Harry Rijnbergen te horen is op het album. Ondanks de twijfels over de sound bij de bandleden zelf heeft dit psychedelische album in de loop van de jaren internationaal een legendarische status verworven. Earnest Vocation zit vol psychedelica, bombastische hoogdravendheid en is instrumentale zeer divers met violen, trompetten, xylofoon en zelfs draaiorgel. De losse singles van het album, dat zich op een ander koop-publiek richt, zijn echter minder succesvol. De single Anytime/Dr. Sipher, die in maart uitkomt, krijgt nauwelijks aandacht van de media. Unforgettable Girl/Everytime A Second, hun zevende single, is uit de zomer. De B-kant zou aanvankelijk Flowers Everywhere (een opname uit 1967) worden, maar doordat producer Van Hemert het resultaat niet bij het geluid van de RO-D-YS vindt passen neemt hij het nummer met de band MOAN uit Arnhem op. Het is voor de groep teleurstellend dat de platen waar zo hard aan gewerkt is niet zo succesvol zijn. Omdat Harry in september korte tijd de groep verlaat, valt Richard Derksen uit de groep Surfin' Co uit Arnhem in als zanger tijdens live-optredens. Aan het eind van het jaar komt het tot een breuk met manager Wim Zomer. Tegenvallende verkoop van het album leidt tot een teruglopende populariteit van de band en minder optredens.

1969

In januari proberen de RO-D-YS nog terug te komen met de single Winter Woman/Looking for Something Better. Speciaal voor deze release wordt de groep uitgebreid met zangeres Annet Hesterman, een idee van de nieuwe manager Krijn Torringa. De bekendheid van dit nummer beperkt zich slechts tot een tip-notering. Daarna valt de groep uiteen en Hans van Hemert besluit Harry Rijnbergen en Bennie Groen bij de Amsterdamse band Zen te voegen, waar hij ook producer van is. Deze formatie, die landelijk bekend is geworden met hun nummer-een-hit Hair, heeft evenals de RO-D-YS te kampen met interne problemen en teruglopende bekendheid. De eerste single in de nieuwe bezetting is Get Me Down/Wayfaring Stranger en komt uit in december. De A-kant Get Me Down is een ongebruikelijk mix van saxofoon en steel-guitar, gecombineerd met het karakteristieke stemgeluid van Harry. De plaat krijgt zijn televisie-primeur in De dat doet de deur dicht show van Rijk de Gooyer op 29 november.

Zen

1970

De volgende single uit mei Take Me Down To The Riverside/Let Me Try To Cry krijgt geen enkele aandacht, zodat de groep het al snel voor gezien hield en uit elkaar valt.

1971 - 2002

Bij het uiteenvallen van de groep komt een eind aan het specifieke geluid dat de RO-D-YS zo geliefd maakte bij beat-minnend Nederland. Harry Rijnbergen formeert in 1973 de groep Harley Jay met o.a. Cor Többen en Peter Bootsman, die later naar The New Adventures gaat. Ze maken voor Negram de single Rosy/Lifetime, die opgenomen wordt in de Baambrugge studio met Herman Brood op piano. Harry Rijnbergen blijft in diverse formaties actief in de muziek. In 1989 komen de RO-D-YS in hun originele bezetting bijeen in Veendam voor een reünie-optreden. Ondanks de grote waardering in hun eigen tijd krijgt de muziek van de RO-D-YS pas na meer dan twintig jaar hun krediet met het uitbrengen van de eerste verzamel-cd in 1993. In 1998 brengt Harry de cd Savin' It Up uit met o.a. een nieuwe uitvoering van Take Her Home, de succesvolste single van de RO-D-YS. Het hoesontwerp is gemaakt door Bennie Groen. Op 28 september 1998 overlijdt Joop Hulzebos onverwacht op 52 jarige leeftijd.

Harley Jay New Adventures

2003

RO-D-YS Hunter Music brengt een dubbel-album uit met alles wat de RO-D-YS ooit opnamen. Alle A- en B-kanten zijn voor het eerst in hun oorspronkelijke stereo-uitvoering te beluisteren. Daarnaast is als bonusmateriaal een alternatieve versie van You Better Take Care Of Yourself uit 1966, het veelgezochte nummer Tomorrow, dat alleen op de verzamel-elpee Best Beat uit 1967 te vinden is en het onuitgebrachte Flowers Everywhere. Ook de twee singles met Zen, de single van Harley Jay, alsmede nooit verschenen opnamen uit 1999 van Harry Rijnbergen, zijn op deze verzamelaar te vinden. Drummer Bennie Groen overlijdt op 15 maart op 56-jarige leeftijd aan kanker. Harry Rijnbergen schrijft samen met producer Niels Lingbeek de hit No Doubt About It voor de jonge zangeres Charlotte (een deelneemster aan Idols).

2004

Met Lingbeek werkt hij ook aan repertoire voor zanger René Muthert, de voormalige echtgenoot van Patty Brard.

2006

Op 23 september wordt op het raadhuisplein te Oude Pekela een vierkoppig bronzen beeld onthuld van de RO-D-YS. Tijdens de onthulling spelen plaatselijke muzikanten nummers van de beatgroep.

Discografie RO-D-YS

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's RO-D-YS

Audio/Video RO-D-YS

Video RO-D-YS

Ro-D-Ys ♪ Let It Be Tomor...
Ro-D-Ys ♪ Let It Be Tomorrow ♫ (1968)
Ro-D-Ys ♪ I Still Got You...
Ro-D-Ys ♪ I Still Got You ♫ (1967)
Ro-D-Ys ♪ Look For Windch...
Ro-D-Ys ♪ Look For Windchild ♫ (1968)
RO-D-YS - JUST FANCY
RO-D-YS - JUST FANCY
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
RO-D-YS - JUST FANCY

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer