Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RAILAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Raïland

Periode

1988 - heden

Genre

chaabi, Marokko, raï

Raïland

Makers van het eerste Nederlandse rai-album.
Volledige biografie...

Bezetting

Said Mreqqi   zang
Wouter Schueler   saxofoon
George Pancras   trompet
Hassan Bekouri   darbuka
Jan Wouter Oostenrijk   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1988   Jan Wouter Oostenrijk & the Rhythms of Raï
1991   Robert Curiel
1996   JWO Maghreb Jazz

Biografie Raïland

Makers van het eerste Nederlandse rai-album.

1965

Mreqqi wordt geboren in Oujda, een stad in Noord-Oost Marokko, nabij de Algerijnse grens en het Atlasgebergte.

1987

In de zomervakantie komt Mreqqi als toerist naar Europa. Het bevalt hem zo goed in Nederland, dat hij besluit te blijven. Hij speelt een tijdje als drummer in de Amsterdamse band Afak, die vooral opereert in Marokkaanse buurthuizen. De traditionele muziek van de band verveelt hem echter al snel.

1988

Samen met vijf Marokkaanse en een Algerijnse vriend richt Mreqqi Raïland op. Spelen in buurthuizen, besnijdenissen en andere feestdagen is er dan niet meer bij, daarvoor wordt raï te verwesterd, te kritisch en onfatsoenlijk geacht.

1993

Gitarist Jan Wouter komt bij de groep. De geboren Amsterdammer heeft in Hilversum het conservatorium doorlopen met als specialisatie jazz. Na deze opleiding richt hij in het hoofdstedelijke oefenruimtecomplex The Jam zijn eigen muziekopleiding op: de Gitaarschool. Hij ontmoet de andere bandleden tijdens een wereldmuzieksessie in Akhnaton. Na hem komen er meer blanke Nederlanders bij de groep.

1995

Raïland Op 16 november is de band te zien in het tv-programma De Mix van de IKON.

1996

Het eerste album van de groep verschijnt. Het is het eerste Nederlandse raï-album. Het repetoire is een mix van traditionele raï, pop, funk, rock, reggae en jazz. De groep toert ter ondersteuning door het clubcircuit. De muziek slaat in het begin vooral aan bij de tweede generatie Marokkanen in ons land. De band krijgt de prestigieuze Gouden Notekraker uitgereikt. Raïland bestaat dan uit vier Nederlanders, drie Marokkanen en een Algerijn.

1999

Het nummer El Miema krijgt aandacht op de radio.

Discografie Raïland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Raïland

Audio/Video Raïland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer