Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RABASA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1999 - heden

Genre

Kaapverdië, wereldmuziek

Online

Officiële website

Rabasa

Rabasa is genoemd naar de bron waar de uit Kaapverdië afkomstige broers Ortet vroeger water haalden. Nu wonen zij al jaren in de multiculturele stad Rotterdam. Toch is Rabasa's muziek sterk geworteld in de Kaapverdische tradities van de morna, coladeira en batuque. De groep kiest bewust voor in Kaapverdië veelgebruikte, ...
Volledige biografie...

Bezetting

João Ortet   cavaquinho, ferrinho, gitaar, zang
Tó Ortet   basgitaar, zang
Jorge Ortet   gitaar, mondharmonica, zang
Angelito Ortet   accordeon, percussie, zang
Terezinha Fernandes   percussie, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Mike Shakisson   percussie

Biografie Rabasa

Rabasa is genoemd naar de bron waar de uit Kaapverdië afkomstige broers Ortet vroeger water haalden. Nu wonen zij al jaren in de multiculturele stad Rotterdam. Toch is Rabasa's muziek sterk geworteld in de Kaapverdische tradities van de morna, coladeira en batuque. De groep kiest bewust voor in Kaapverdië veelgebruikte, akoestische instrumenten als cavaquinho en gaita (diatonische accordeon).

1999

Rabasa presenteert het gelijknamige debuutalbum in La Tentation in Brussel. Het album is live opgenomen in de Igreja Nossa Senhora da Paz, de Portugeestalige kerk in Rotterdam.

2001

In september 2001 spelen de bandleden voor de eerste keer in Kaapverdië, tijdens het festival van Cidade Velha op hun eigen eiland Santiago. Ze ontvangen veel lovende reacties en krijgen de uitnodiging in 2002 terug te komen. Rabasa speelt vanaf nu regelmatig op verschillende festivals in Kaapverdië.

2004

De tweede cd, Pertu Di Bô, mag Rabasa presenteren in februari 2004 in De Doelen in Rotterdam. In ditzelfde jaar is Rabasa voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien, bij het NPS-programma Raymann Is Laat.

2005

Rabasa is nu een veelgevraagde festivalganger. In 2005 speelt de groep op toonaangevende Europese festivals als Sziget in Boedapest, Hongarije, en Sfinks in Boechout, België.

2006

Een hoogtepunt voor de band zelf is het concert in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam in juli 2006. Rabasa wordt daarna gevraagd door verschillende televisieprogramma's en speelt tijdens de opening van de Amsterdamse Uitmarkt. In 2006 gaat percussionist Mike Shakisson naar Suriname terug. Percussionist en gitarist Paulo Bouwman vervangt hem.

2008

In het begin van 2008 komt Rabasa's derde cd uit. Portucabo is een samenvoeging van Portugal en Cabo Verde (Kaapverdië) en drukt de verbondenheid uit die de bandleden ervaren tussen beide landen: 'Van een gewetenloze tijd van verovering waardoor een nieuw volk werd geboren naar een tijd waarin samen een nieuwe geschiedenis wordt geschreven.' Het cd-boekje staat vol havenfoto's: 'De haven is een symbool voor geborgenheid, het begin van het verkennen van nieuwe werelden en van de verbinding met andere culturen.' De teksten en muziek zijn grotendeels van Rabasa's hand en vertolken, zoals de groep het zelf omschrijft: 'Een liefdevol eerbetoon aan hetgeen ons dierbaar is. We geven ook stem aan onze verbazing over aanhoudend onrecht.'

Discografie Rabasa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rabasa

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer