Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RADIO KAMER FILHARMONIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Radio Kamer Filharmonie

Periode

2005 - 2013

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Radio Kamerorkest, Radio Symfonie Orkest

Radio Kamer Filharmonie

De Radio Kamer Filharmonie (RKF) ontstaat in 2005 na een bezuinigingsoperatie bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). De directe voorganger is het Radio Kamerorkest, dat kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt opgericht als een van de nieuwe omroeporkesten van Radio Herrijzend Nederland. Tegenwoordig maakt de Radio ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2002   Henk Neven
2004   Jaap Van Zweden
2004   Peter Dijkstra (3)
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Radio Kamer Filharmonie

De Radio Kamer Filharmonie (RKF) ontstaat in 2005 na een bezuinigingsoperatie bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). De directe voorganger is het Radio Kamerorkest, dat kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt opgericht als een van de nieuwe omroeporkesten van Radio Herrijzend Nederland. Tegenwoordig maakt de Radio Kamer Filharmonie deel uit van het MCO, samen met het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. De RKF bestaat uit een kern van ongeveer zestig musici. Het kan worden uitgebreid tot een volledig symfonieorkest of ingekrompen tot een kamerorkest of kleiner ensemble. De RKF speelt een centrale rol in concertseries als de 'NTR ZaterdagMatinee' en het 'Zondagochtendconcert' (beide in het Amsterdamse Concertgebouw) en de 'Vrijdag van Vredenburg' in Utrecht. Daarnaast heeft het een donderdagavondserie in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Alle concerten worden live uitgezonden op Radio 4. De RKF werkt elk seizoen mee aan de Internationale Gaudeamus Muziekweek en de Robeco Zomerconcerten. Op educatief terrein maakt het orkest zich sterk door deel te nemen aan de serie 'De Magische Muziekfabriek' in Vredenburg. De RKF verzorgde de Nederlandse premières van 'Hoch-Zeiten' van Karlheinz Stockhausen en 'Espaces Acoustiques' van Gérard Grisey. Een recent hoogtepunt vormden wereldpremières met werk van Pete Harden, Florian Maier, Peter Adriaansz en Bob Zimmerman. Op cd is de RKF vertegenwoordigd met Beethovens 'Eerste symfonie' onder Frans Brüggen en Tristan Keuris' 'Symphony in D' onder Jaap van Zweden. Ook nam de RKF werken op van Joseph Haydn, Igor Stravinsky, Henk Badings en Otto Ketting.

1945 - 1958

Het (Omroep) Kamerorkest wordt opgericht; vanaf 1958 gaat het verder onder de naam Radio Kamerorkest (RKO). Het RKO wordt een van de toonaangevende kamerorkesten in Nederland. Het kent een bezetting van rond de veertig musici en is zowel toegerust voor de muziek van klassieke componisten, als hedendaagse muziek van uiteenlopende bezettingen. Het eerste optreden in het Holland Festival vindt plaats in 1951, samen met het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Felix de Nobel. Op het programma staan onder meer Haydn en Stravinsky.

Felix de Nobel

1961

In het Amsterdamse Concertgebouw vindt de eerste 'Matinee op de vrije Zaterdag' plaats. Het RKO wordt een van de huisorkesten van deze prestigieuze omroepserie, die later bekendstaat als de 'NTR ZaterdagMatinee'.

1979

In Utrecht opent Muziekcentrum Vredenburg zijn deuren. Voor het RKO betekent dat, na het Concertgebouw, een tweede vast podium buiten Hilversum.

1988

Edo de Waart wordt artistiek directeur van het nieuwe Muziekcentrum van de Omroep, dat de radio-orkesten en het Groot Omroepkoor bundelt.

Edo de Waart

1994

Peter Eötvös treedt aan als chef-dirigent. De AVRO en het Concertgebouw beginnen het 'Zondagochtendconcert', een populaire serie waarin het RKO een vaste rol speelt.

2001

Frans Brüggen wordt de tweede chef-dirigent, naast Peter Eötvös.

2005

Bij een bezuinigingsoperatie maken het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest plaats voor de Radio Kamer Filharmonie. Jaap van Zweden begint als chef-dirigent. Hij combineert de leiding van de RKF met die van het Radio Filharmonisch Orkest. Peter Eötvös en Frans Brüggen worden vaste gastdirigent. De Utrechtse omroepserie heet nu 'Vrijdag van Vredenburg'.

2010 - 2011

Michael Schønwandt volgt Jaap van Zweden op als chef-dirigent. De vaste gastdirigenten zijn inmiddels Philippe Herreweghe en James MacMillan. Het kabinet Rutte wil het MCO afschaffen. Na veel protest besluit minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat het MCO in sterk afgeslankte vorm kan blijven bestaan. De cd-catalogus wordt dit seizoen uitgebreid met het 'NYConcerto' van Richard Rijnvos en werk van componist en vaste gastdirigent James MacMillan.

2012 - 2013

Als gevolg van de bezuinigingen, door de rijksoverheid aan het Muziekcentrum van de Omroep opgelegd, is 2012-2013 het laatste seizoen van de Radio Kamer Filharmonie en zal het doek dan toch vallen. Het laatste concert wordt uitgevoerd op zondagmiddag 14 juli en wordt live op Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgezonden. Op het programma staan de cantate 'Eine feste Burg ist unser Gott', BWV.80 van Johann Sebastian Bach en de vijfde symfonie op.107 in d kl.t. van Felix Mendelssohn Bartholdy. De solisten zijn sopraan Lenneke Ruiten, mezzosopraan Olivia Vermeulen, tenor Robert Getchell en bariton André Morsch, dirigent is Frans Brüggen. Met dit laatste concert verdwijnt één van de meest veelzijdige en avontuurlijke orkesten, een toonaangevend orkest met een breed repertoire van barok tot hedendaags.

Discografie Radio Kamer Filharmonie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Radio Kamer Filharmonie

Audio/Video Radio Kamer Filharmonie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer