RALPH VAN MANEN
Ralph van Manen
Veelzijdige zanger en toetsenist uit Veenendaal, die met een been in de gospel en het andere in de seculiere muziek opmerkelijke successen boekt als vertolker van Amerikaans georiënteerde poprock. Na een studie bij de Amerikaanse ‘vocal coach’ Ken Tamplin geeft Ralph van Maanen zelf ook lessen zangtechniek.
Instrumenten
piano, toetsinstrumenten, zang
Overige muzikanten
Robert Riekerk
gitaar, zang
Kees Kraayenoord
achtergrondzang
Thomas Riekerk
zang
Genoemd in de biografie van
1994
Henk Pool
1997
Beam
2002
Annemieke Koelewijn
2007
Mimezine
2011
Los Angeles, The Voices
Biografie Ralph van Manen
Veelzijdige zanger en toetsenist uit Veenendaal, die met een been in de gospel en het andere in de seculiere muziek opmerkelijke successen boekt als vertolker van Amerikaans georiënteerde poprock. Na een studie bij de Amerikaanse ‘vocal coach’ Ken Tamplin geeft Ralph van Maanen zelf ook lessen zangtechniek.
1988
Ralph van Manen (18 december 1964) laat voor het eerst van zich horen als zanger en pianist bij de symfonische gospelrockband Target, een Veluwse groep rond de later Ecovata-platenbaas Arjan van den Bijgaart. De groep breekt door op het Flevo Festival van 1988 en trekt met name in het Nederlandse gospelcircuit al snel volle zalen. Nog voor het verschijnen van een gelijknamig debuutalbum komt echter de ambitieuze Van Manen in 1989 met een soloplaat op de proppen, de mini-cd Open Up. De eersteling van Target laat evenwel een groep horen met onmiskenbare talenten: breed uitgesponnen nummers op het snijpunt van (reli)pop en symfonische (gospel)rock. Na het verschijnen van de grotendeels live opgenomen opvolger - Tot Zover uit 1991 - valt Target wegens artistieke en professionele meningsverschillen uit elkaar. In 1995 worden Target en Tot Zover door Ecovata samen op een cd her-uitgebracht.
1993
Gebruikmakend van zijn ervaringen bij Target en zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium neemt Van Manen ruim een jaar de tijd om de komst van het solo-album Face The Feeling voor te bereiden. De in Duitsland opgenomen, maar zeer Amerikaans klinkende plaat slaat in gospelkringen in als een bom. Het album houdt Van Manen in 1993 en 1994 maar liefst zestig weken lang in de toppen van de gospel charts en blijkt ook elders in Europa aan te slaan. Gestimuleerd door de verkoopsuccessen besluit Van Manen samen met de gebroeders Tommy (zang) en Robert Riekerk (zang, gitaar) akoestisch te gaan optreden. De concerten resulteren uiteindelijk in de cd Live (Un)plugged, een ietwat tegenvallende plaat waarop Van Manen met een volledige band z'n inmiddels grote live-reputatie ook in verkoopcijfers weet te vertalen.
1995
Met de Europese (gospel)successen in de achterzak richt Van Manen zijn blik meer en meer op de Verenigde Staten. Na een wel heel openlijke flirt met Amerikaanse poprock op de single Only Love in 1995, waagt hij de overstap voor een korte serie optredens, de promotie van de verzamelaar Global Warming en de voorbereidingen op een album dat de markt in de Verenigde Staten moet openbreken. Terug in Nederland werkt Van Manen aan het verschijnen van de cd Old Feet, New Shoes, een gelegenheidsproject van Youth For Christ waarvoor hij zeventien religieuze liederen van nieuwe arrangementen voorziet en deze laat uitvoeren door uiteenlopende artiesten. De goede verkopen van dit project en van Live (Un)plugged - beide staan eind 1995 respectievelijk op de vijfde en derde plaats van het gospelalbum-jaaroverzicht - bezorgen Van Manen de titel 'Gospelartiest Van Het Jaar 1995'.
1996
Op 1 mei 1996 brengt Van Manen het album Language Of Love uit, de in de Verenigde Staten opgenomen opvolger van Face The Feeling. Het met behulp van de producers Chris Eaton en Henk Pool opgenomen album blijkt 'het beste wat ooit door een Nederlandse gospelartiest op plaat is gezet' en levert Van Manen zelfs belangstelling uit de seculiere markt op. Door een gebrek aan promotie-mogelijkheden levert de plaat - noch in Europa, noch in de Verenigde Staten - geen commerciële doorbraak op. Reden voor Van Manen om zijn werk als jeugdleider in het tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen er aan te geven en zich volledig op zijn gezin en carrière te richten. Eind 1996 verschijnt vrij onverwacht Angels On The Wing, een 'kerstplaat' waarmee de moderne christen Van Manen vooral zijn religieuze luisteraars een plezier doet. Daarnaast wordt een begin gemaakt met de opnamen van een nieuwe cd.
1997
The Collection is een verzamelalbum met daarop onder andere de single Stay Close. Voormalige begeleiders Robert en Tommy Riekerk richten de groep Beam op.
1998
Net als Language of Love wordt het album Vessel of Weakness in de Verenigde Staten opgenomen.
2000
Op de cd Don't Waste The Dawn wordt Ralph van Manen begeleid door de Nederlandse sessiemuzikanten Frank van Essen (drum, viool), Henk Pool (toetsinstrumenten), Luca Genta (fluit, cello), Jay-P Beijersbergen (gitaar), Paddy van Rijswijk (basgitaar), Kees Kraaijenoord (achtergrondzang) en Suzanne van der Velde (achtergrondzang). De plaat komt uit in augustus.
2001
Van Manen stapt over op Nederlandstalig repertoire en brengt het album Dichterbij uit. Van Manens oude groep Target komt aan het eind van het jaar in de originele bezetting bij elkaar ter voorbereiding van drie reünieconcerten in februari en maart 2002.
2002
Van het nummer Met Mijn Ogen Dicht, een zeer persoonlijk liedje over de dood van Ralph's moeder, wordt een Engelstalige versie opgenomen. Naast Nederlandse artiesten als Willeke Alberti verschijnen ook nummers van Van Manen op platen van buitenlandse artiesten. Zo heeft de Amerikaanse groep Avalon veel succes met een cover van Testify to Love. Het album Dichterbij eindigt op de vierde plaats in de Gospelcharts Top 50 van 2002. De lijst wordt samengesteld op basis van de verkoopcijfers van de christelijke boek- en platenwinkels.
2003
De vaste achtergrondzanger Kees Kraaijenoord brengt onder de titel This Is My Cry een liveregistratie uit van zijn optreden op het Flevofestival. Op het album Steeds Meer staan nummers die mede zijn geschreven door de gebroeders Riekerk van de band Beam. De cd bevat ook bijdragen van drummer Ton Dijkman (o.a. Marco Borsato).
2004 - 2005
Cliff Richard zet het door Van Manen geschreven nummer She's All Mine eind 2004 op single. Deze versie komt ook terecht op Richards album For Life. Naar aanleiding van de tsunami in Azië componeert Van Manen samen met Bruce Smith begin 2005 het liedje Wake Up World. In twee dagen tijd wordt de benefietsingle opgenomen samen met andere Nederlandse artiesten waaronder Linda Wagenmakers en de bands NoButs en The Rock. In de zomer werkt Ralph van Manen met de in Nederland werkzame Britse tekstdichter Bruce Smith aan het album Never Say Never. In hetzelfde jaar schrijft Smith teksten voor o.a. Hind (Sweet Woman Child op haar album Halfway Home) en Glennis Grace (het songfestivallied My Impossible Dream).
2006
Never Say Never opent met Inside Out van Bryan Adams en bevat ook de nummers I Will Be Here van de Amerikaanse gospelzanger Steven Curtis Chapman en No Frontiers van de Keltische zanger Jimmy McCarthy. Naast Robert Tyrone Riekerk bevat de plaat bijdragen van onder andere gitarist Frans van Essen (Silkstone) en bassist Paddy van Rijswijk.
2007
Op 10 mei gaat Ralph van Manen een exclusieve uitgeversovereenkomst aan met EMI Music Publishing Nederland. Van Manen werkt in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten aan een volgend album (werktitel: A Beggar & A Lover) met hulp van Mats Persson (o.a. Roxette), Carl Utbult (o.a. Disney Zweden, Randy Goodrum), Magnus Bäcklund, David Patillo, Chris Eaton en Marc Baronner. De plaat verschijnt in het najaar kortweg onder de naam Ralph.
2008
Ralph van Manen produceert het rockalbum Find Me van zangeres Irma (voluit: Irma Dam). Daarbij verzorgt hij op de cd de programming en speelt hij bas-, gitaar- en pianopartijen in.
2010 - 2011
Ralph van Manen ontmoet gitarist/zanger Jay-P, drummer Peter Dijkstra, bassist Rob Vermeulen en gitarist/zanger Wim Rebergen tijdens een repetitie waarbij ze als sessiemuzikanten zijn ingehuurd. Uit deze sessie komen de melodieuze rockband Moon Rush en het album Out Of The Blue voort. Samen met Rebergen werkt Van Manen aan het Nederlandstalige album Tezijnertijd (2010). Op de plaat wordt medewerking verleend door drummer Ton Dijkman, bassist Paddy van Rijswijk, gitarist Robert Tyrone Riekerk en zanger Tommy Riekerk. De cd wordt door Jeff Balding gemixt in Nashville en gemasterd door Sander van der Heide. Uit de reacties bij de plaat op de site van de webwinkel gospel.nl blijkt dat sommige mensen het jammer vinden er in de liedjes geen directe verwijzingen zijn naar God. In 2011 tekent Van Manen een contract bij een label in Zuid-Korea zodat zijn platen ook in dat land worden gedistribueerd. De vocale mannengroep Los Angeles, The Voices heeft in november 2011 een hit met de single Loop Naar Het Licht, een vertaling van Ralph van Manens Testify To Love. Het Engelstalige kerstalbum This Christmas (2011) opent met het lied God Rest Ye Merry Gentlemen.
2012 - 2013
De zanger levert zijn vocalen aan de dancetrack Awesome God van producer Maxem (Gert van ‘t Wout). In 2012 speelt Ralph van Manen onder meer eind mei op het hedendaagse internationale gospelfestival FreedHope in het Italiaanse Tolentino. In februari 2013 reist hij met Gerrit Adam Dekker naar Birmingham om samen met Chris Eaton te werken aan een album van Dekker. Terug in Veenendaal worden in de studio van Van Manen de zangpartijen opgenomen. Hij zingt het duet Hostage To Love met pop/rockzangeres Odette. Het lied is terug te vinden op haar debuutalbum Mickey Finn.
Discografie Ralph van Manen
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Face The Feeling
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Ecovata |
Live (un)plugged
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1994 |
Label | Ecovata |
gastmuzikant | Frank van Essen |
Old Feet, New Shoes
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1995 |
Label | Sabra |
Global Warming
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1996 |
Label | Ecovata |
Language Of Love
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1996 |
Label | Ecovata, CDEGP 017 |
componist | Henk Pool |
producer | Henk Pool |
The Collection
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1997 |
Label | Artica, ART 2526 |
Vessel Of Weakness
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 1998 |
Label | Artica, ART 2528 |
gastmuzikant | Frank van Essen |
arrangeur | Henk Pool |
producer | Henk Pool |
Don't Waste The Dawn
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 2000 |
Label | Novation, NRCD 50081 |
gastmuzikant | Paddy van Rijswijk |
gastmuzikant | Jay-P |
gastmuzikant | Suzanne van der Velde |
gastmuzikant | Frank van Essen |
gastmuzikant | Luca Genta |
gastmuzikant | Kees Kraayenoord |
gastmuzikant | Henk Pool |
Dichterbij
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 2001 |
Label | Javelin, JAV 4108 |
engineer | Tjeerd van Zanen |
gastmuzikant | Tjeerd van Zanen |
gastmuzikant | Frank van Essen |
More Than A Song
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | 2CD, 2002 |
Label | Javelin, JAV 4113 |
Steeds Meer
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 2003 |
Label | Javelin, JAV 4117 |
gastmuzikant | Ton Dijkman |
gastmuzikant | Bert Meulendijk |
componist | Henk Pool |
gastmuzikant | Henk Pool |
Never Say Never
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 2006 |
Label | Intro Music, IM 002 |
gastmuzikant | Paddy van Rijswijk |
gastmuzikant | Frans van Essen |
gastmuzikant | Luca Genta |
gastmuzikant | Marco Brasci |
gastmuzikant | Susanne Fields |
gastmuzikant | Robert Vroegindeweij |
gastmuzikant | Heleen Koudijs |
gastmuzikant | André Bijleveld |
Open Up
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 1989 |
Label | Dureco |
Only Love
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 1995 |
Label | Ecovata |
Stay Close
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 1997 |
Label | Artica, 551662 |
Heart Of Christmas
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 2002 |
Label | Javelin, JAV 4109 |
gastmuzikant | Ton Dijkman |
Wake Up World
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 2005 |
Label | Onbekend |
gastmuzikant | Linda Wagenmakers |
gastmuzikant | Suzanne van der Velde |
tekstschrijver | Bruce Smith |
gastmuzikant | Kees Kraaijenoord |
gastmuzikant | Elisa Krijgsman |
gastmuzikant | Reni Krijgsman |
gastmuzikant | Gerald Troost |
gastmuzikant | Barbara Lok |
gastmuzikant | Gert Visscher |
Bijzonderheden | benefietsingle t.b.v. de tsunamislachtoffers; m.m.v. o.a. Stonewashed, Kees Kraaijenoord, Reni & Elisa Krijgsman, Gerald Troost, Rivelino, Linda Wagenmakers, Suzanne van der Velde, Barbara Lok, Gert Visscher, Orville, Double G, Gospel Boulevard, Inside Out, NoButs, !Kboemm, The Rock |
Annemieke Koelewijn - Verfrist
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CD, 2008 |
Label | Ecovata, EGP142 |
producer | Ralph van Manen |
gastmuzikant | Rebecca de Graaf |
Annemieke Koelewijn - Prijs Hem In De Storm
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 2010 |
Label | Ecovata |
gastmuzikant | Ralph van Manen |
gastmuzikant | Gerald Troost |
Bijzonderheden | bevat ook een duet met Ralph van Manen (De Rivier) en twee duetten met Gerald Troost (Psalm 42 en Goud) |
Los Angeles, The Voices - Loop Naar Het Licht
Act | Ralph van Manen |
Type en jaar | CDS, 2011 |
Label | Sony |
dirigent | Dick Bakker |
componist | Ralph van Manen |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Ralph van Manen
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen