Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RANDOM XS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Random XS

Periode

1991 - 2003

Genre

acid house, techno

Online

Officiële website

Random XS

Vooral bij insiders en kenners zeer geliefde acid/techno band, die voor Djax-Up-Beats een aantal grensverleggende EP's heeft opneemt. De nummers zijn niet echt toegankelijk, wat acceptatie bij het grote publiek in de weg staat. Vooral internationaal is Random XS een bekende naam: de meeste optredens vinden dan ook in het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Sander Friedeman   drumcomputer, sampler, synthesizer
Frank De Groodt   drumcomputer, sampler, synthesizer

Overige muzikanten

Arno Peeters   drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1995   Trance Induction

Biografie Random XS

Vooral bij insiders en kenners zeer geliefde acid/techno band, die voor Djax-Up-Beats een aantal grensverleggende EP's heeft opneemt. De nummers zijn niet echt toegankelijk, wat acceptatie bij het grote publiek in de weg staat. Vooral internationaal is Random XS een bekende naam: de meeste optredens vinden dan ook in het buitenland plaats.

1991

DJ Zero One (Sander Friedeman) en TJ Tape TV (Arno Peeters), die elkaar van school kennen, doen hun eerste optreden samen. Peeters heeft dan al onder de naam Voltage Control twee EP's en een CD met een mix van acid en electronic body music voor het Belgische Antler Subway-label gemaakt. Het duo kiest de naam Random XS en gaat jammen in de Arnhemse CEM-studio.

Voltage Control Zero Zone

1992

Een cassette van deze opnames belandt bij Saskia Slegers van het Eindhovense label Djax-Up-Beats, die meteen de inmiddels klassieke Give Your Body EP uitbrengt. Het twaalf minuten durende titelnummer wordt enthousiast ontvangen en vestigt de naam van de band meteen. Niet veel later verschijnen zowel van Friedeman (Zero Zone) als van Peeters (Spasms) solo EP's, die zeer inventief zijn, maar zelfs voor een groot deel van het Djax-publiek te moeilijk blijken te zijn.

Saskia Slegers Spasms Zero Zone

1993

YAM (Young Angry Men) is de tweede Random XS EP, waarop de tracks door de leden individueel worden gemaakt in plaats van samen. De Duitse trance-grootmeester Sven Väth vraagt de band op te treden in zijn Omen-club. Samen met de Utrechtse DJ White Delight starten de leden de AWAX-foundation, een stichting die vernieuwende dance-muziek wil promoten. Het label U-trax van White Delight is daarvan het resultaat. Zero One en White Delight maken samen als Jack The Knife Vs. Henry The Fork de eerste U-trax EP.

Jack The Knife Vs. Henry The Fork

1994

Random XS-plaat nummer drie is As It Takes, die geheel door Zero One in elkaar wordt gezet. De bekende artistieke menigsverschillen leiden tot het vertrek van Peeters uit Random XS. Zijn plaats wordt ingenomen door Frank de Groodt, die als Pieces Of A Pensive State Of Mind al een EP voor U-trax op zijn naam heeft staan en bij Djax-Up-Beats al een CD heeft uitgebracht onder de naam Optic Crux. De Groodt is in eerste instantie alleen aangetrokken voor assistentie bij de live-optredens.

Optic Crux Pieces Of A Pensive State Of Mind

1995

Na een aantal succesvolle buitenlandse optredens, onder andere op de Love Parade in Berlijn, verschijnt de vierde EP van Random XS, de dubbelaar Encounter. De subtitel 'featuring Optic Crux' geeft aan dat De Groodt ook daadwerkelijk meewerkt aan de studiotracks. Op een verzamel-CD van Club Mazzo's Lucid Interval-avonden verschijnt een live-versie van een exclusieve track met de titel Ground Zero.

1996

Zero One maakt deze keer alleen de vijfde plaat, Frantic Formula. Random XS speelt live op de tiende Duitse Mayday-rave, de grootste in z'n soort ter wereld. Ook staat de band in Chicago, thuisbasis van acid. Inmiddels wordt al een aantal jaren gewacht op de CD van Random XS, die in 1997 eindelijk zal verschijnen. Zero One maakt inmiddels ook deel uit van de live-bezetting van Trance Induction. Peeters maakte onder de naam Spasms nog twee andere EP's en een CD voor Djax-Up-Beats. In 1996 wint hij het prestigieuze International Rostrum For Electro-Acoustic Music, uitgeschreven door UNESCO. De winnende compositie, AeroSon, verschijnt een jaar later op CD. Met De Groodt vormt hij inmiddels Urban Electro, dat twee EP's vol grotestads-electro heeft uitgebracht. De Groodt maakt nog EP's onder de namen Sonar Bass en The Operator.

Arno Peeters Sonar Bass Spasms The Operator Trance Induction Urban Electro

1997

Random XS In oktober verschijnt eindelijk het eerste volwaardige Random XS-album. Het album bestaat uit de vijf EP’s en een aantal niet eerder uitgebrachte nummers. Give Your Body krijgt voor deze gelegenheid een remix van producer/DJ Claude Young uit Detroit. Verder maakt Zero One remixes voor DJ Skull en Jeunes Turcs. Frank de Groodt brengt onder de naam Fastgraph een electro-EP uit bij Monoplaza Records, een label uit Detroit.

Jeunes Turcs

1998

Peeters zet zijn werkzaamheden in de CEM-studio voort en is co-producer van het Radio 4-programma Supplement. Zero One werkt samen met Binaural, een alias voor Jasper de Jong uit Nijmegen. Het resultaat, de eerste Binaural-EP, wordt uitgebracht door Djax Records. In september geeft Random XS een optreden bij een Djax-feestje in Keulen, naast labelgenoten als Head First en Bitchville. Het nummer Aftermath vol 2 verschijnt op de dance-compilatie Dutch Dance 98.

Binaural Headfirst

1999

Friedeman heeft Random XS even op een laag pitje gezet. Hij geeft wel nog een aantal optredens in Nederland en België. In februari haalt hij de in Europa nog onbekende DJ Shapeshifter uit New York naar Nederland voor een aantal optredens. Als Zero One treedt hij op bij de jaarlijkse Popkommbeurs in Keulen. Verder treedt hij regelmatig op met De Groodt als The Operator en met Tjeerd Verbeek als Trance Induction. Het label Play It Loud van Stefan Robbers vraagt Zero One om een bijdrage aan het compilatie-album Acid Life te leveren. Als Zero One met vijf nummers aan komt zetten zijn ze dermate onder de indruk dat er op het kersverse label een Zero One-EP verschijnt getiteld Acid Orphans. Voor Acid Life Volume 2 wordt wederom een nummer van Zero One gebruikt. Verder doet hij nog twee remixes van het nummer Strings Attached van D.J. P.A. en is hij druk bezig met zijn eigen Point Zero Recordings-studio in Utrecht.

Tjeerd Verbeek Trance Induction

2003

Sander Friedeman raakt uitgekeken op house en techno en richt zich onder de naam DJ Safri op 'global dance music' met Oosterse en Aziatische dance als specialiteit.

Discografie Random XS

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Random XS

Audio/Video Random XS

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer