Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REBECCA ATANGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-12-1969 - heden

Genre

Afro-pop, Ghana, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Rebecca Atanga

De in Ghana geboren zangeres, danseres, instrumentenmaker en muziek- en dansdocente Rebecca Atanga woont sinds 1992 in Amsterdam en treedt op met wisselende eigen (multiculturele) groepen. Met louter eigen repertoire creëert zij een mix tussen haar Afrikaanse roots en westerse popmuziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Rebecca Atanga

De in Ghana geboren zangeres, danseres, instrumentenmaker en muziek- en dansdocente Rebecca Atanga woont sinds 1992 in Amsterdam en treedt op met wisselende eigen (multiculturele) groepen. Met louter eigen repertoire creëert zij een mix tussen haar Afrikaanse roots en westerse popmuziek.

1992

Rebecca Atanga begint al op jeugdige leeftijd met dansen en zingen. Ze maakt deel uit van een Ghanese dansgroep en zingt solo's in het plaatselijke kerkkoor. Als ze zich in 1992 in Nederland vestigt, leert ze eerst de Nederlandse taal en treedt ze in 1995 als leadsinger, danseres en percussioniste toe tot de percussiegroep Afrika 2000, waarmee ze door heel Nederland optreedt en ook workshops op scholen doet. Vanaf 1995 werkt ze tevens als dansdocente op het Koninklijk Instituut voor de Tropen en op de Theaterschool, beide in Amsterdam.

1996

Atanga richt een eigen dans- en muziekgroep op, genaamd Yele, waarin vrouwen uit Ghana, de Cariben en Nederland dansen, zingen en percussie spelen. Ook start zij de stichting Lavia, een term uit de Frafra-taal uit het noorden van Ghana die staat voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Met het percussierijke Yele wordt opgetreden op festivals zoals het African Music Festival in Delft en in clubs door heel Europa. Ze geeft ook dansles in Gouda (De Werkschuit) en Amsterdam (salsaschool El Centro) en doet een aantal optredens in Italië (Venetië). Ook is ze dansend en zingend te zien bij RTL4 in het tv-programma Ron's Honeymoon Quiz.

1997

Atanga gaat ook les geven in Waddinxveen (De Krater) en is te zien bij de VARA op tv in een serie documentaires over Ghana, waarin ze een training verzorgt op het gebied van culturele dans. Op een congres van Afrikaanse ambassadeurs in Capelle aan de IJssel treedt ze op met muziek en dans. In het kader van een voedseldag georganiseerd door de World Fair Trade Organisation doet Atanga een solo-optreden voor de toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk en maakt zij voor het WFTO ook een non-profit-cd getiteld Smiles For Swaziland.

1998

Atanga brengt in eigen beheer haar album Bayete uit, opgenomen met sessiemuzikanten. Een kleurrijke cd met songs die een mix bevatten van Afrikaanse en westerse elementen. Atanga's veelzijdigheid blijkt uit een viertal nummers waarvan ze zowel de arrangementen als de zang en het bespelen van het instrumentarium voor haar rekening neemt. Zelf noemt ze de muziek op haar cd het liefst T-pop oftewel popmuziek met een traditionele Afrikaanse achtergrond, gespeeld op traditionele instrumenten als de kologo (een tweesnarige luit) en de kinkasa, een ratel waarmee in Atanga's geboortedorp de kippen worden weggejaagd. Van kalebassen maakt ze zelf allerlei instrumenten, waaronder voornoemde kologo en kinkasa, maar ook andere snaarinstrumenten, percussie-instrumenten omgord met een net van kaurischelpen, kalimba's (duimpiano) en zo meer. Ze presenteert haar nieuwe cd op 1 januari 1998 in De Oosterpoort in Groningen en op 6 februari in de grote zaal van de Melkweg in Amsterdam, en tourt vervolgens met haar uit in Nederland woonachtige Ghanese muzikanten bestaande begeleidingsgroep door Nederland. De groep speelt onder meer in augustus op het African Music Festival in Delft, maar ook tijdens de Vierdaagse van Nijmegen en het Rotterdamse Dunya Festival, in Vredenburg te Utrecht, in Paradiso, de Melkweg, de Rai, de Meervaart en de Uitmarkt te Amsterdam, in Nighttown in Rotterdam en op Festival Mundial te Tilburg. Ook Duitsland en Zweden worden aangedaan voor optredens.

1999

Nadat haar vrouwengroep Yele ter ziele is gegaan, richt Rebecca Atanga een nieuwe vrouwengroep op, die ze net als haar stichting 'Lavia' doopt. Met deze groep, die meer is dan alleen een percussiegroep, gaat ze vervolgens op tournee door Nederland. Ze legt zich ook steeds meer toe op het lesgeven bij diverse Amsterdamse instellingen en geeft in opdracht van het CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) ook les aan Ghanese kinderen, waarmee ze vervolgens optreedt tijdens Mundial in het Amsterdam Tropenmuseum, maar ook in Rasa te Utrecht en in Leeuwarden.

2000

Een jaar met optredens op onder meer het African Music Festival in Paradiso, Amsterdam, tijdens de internationale vrouwendag (met maar liefst drie shows op één dag: in Amsterdam, Utrecht en Lelystad), diverse optredens in het Tropenmuseum en een tournee van vijftien optredens met Da'dare Theater, een theaterproductie over een Afrikaanse markt, met zang en dans.

2001

In april doet Atanga een reeks schoolvoorstellingen in de Amsterdamse Melkweg voor in totaal zesduizend kinderen. Ze treedt voor de tweede keer op tijdens het Dunya Festival in Rotterdam, maar ook op het Amsterdam Roots Festival. Ze doet een tournee in het kader van het World Children's Festival, waarbij ze optreedt met een groep talentvolle Ghanese kinderen.

2002

Ter gelegenheid van de viering van het 300-jarig bestaan van de diplomatieke relaties tussen Ghana en Nederland treedt Atanga op in de Amstelhal te Amsterdam ter ere van de koning van de Asante uit Ghana en zijn gasten. Hier werkt zij opnieuw samen met de eerdergenoemde Ghanese kinderen. In oktober gaat een nieuwe editie van het project Wereldwijven van Leonie Jansen op tournee met Atanga en Jette van de Meij. Ook is zij dat jaar met Wereldwijven te zien bij RTL4 en doet ze een aantal interviews hieromtrent op de radio.

2003 - 2004

In 2003 wordt Atanga met haar groep door reisbureau Djoser gevraagd voor optredens in hun stand op diverse beurzen, waaronder in Leiden. Een absoluut hoogtepunt in haar carrière vindt plaats in 2004, wanneer Atanga door bemiddeling van de organisator van het Dunya Festival door de Roosevelt Foundation wordt gevraagd om op te treden in Middelburg tijdens een bijeenkomst waar koningin Beatrix de uitreiking van een Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award zal verrichten aan Kofi Annan, de zevende secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ze besluit speciaal voor Kofi Annan een nummer te componeren, waarin ze hem vergelijkt met de oersterke Baobab (boom) uit haar geboorteland. Hoewel Kofi Annan (ook geboren in Ghana) zich tijdens de uitreiking moet laten vertegenwoordigen door zijn vrouw, maakt Atanga een diepe indruk op alle hoogwaardigheidsbekleders en wordt zij persoonlijk bedankt door mevrouw Annan en gecomplimenteerd door koningin Beatrix. Atanga besluit het nummer op single uit te brengen en de opbrengst ervan aan Unicef te schenken.

2005 - 2009

Rebecca Atanga is zeer begaan met de slachtoffers van de tsunami die Kerst 2004 de hele wereld opschrikt en besluit haar Tsunami Song te componeren en op te nemen, waarvan de opbrengst wederom naar Unicef gaat. Tijdens liveoptredens merkt Atanga altijd een sterke response op nummers als Baobab Tree en Tsunami Song, maar ondanks talloze goedbedoelde raadgevingen blijft zij bij haar besluit alleen het eerste nummer commercieel uit te brengen. Eind 2005 stopt zij met optreden voor een periode van bezinning, maar inmiddels werkt zij in haar eigen studio in Amsterdam aan een nieuw album, waarvan de titel al vaststaat: Harmony.

Discografie Rebecca Atanga

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rebecca Atanga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer