Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REMKO WIND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Remko Wind

Periode

01-01-1974 - heden

Genre

amusementsmuziek, basgitaar, componist, klassiek, piano, pop, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Remko Wind

Remko Wind (Grijpskerk, 1 januari 1974) is een allround muzikant uit Groningen. Naar aanleiding van een popworkshop van Teye Wijnterp koopt hij een basgitaar. Wind is bassist bij de popgroep Troglodites en speedmetalband Heamorhoids. Daarna speelt hij ondermeer in de coverband Still Going West, Honest Movement, Tiedo, The Full Minties ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, piano, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2002   Jammah Tammah
2011   AA & The Doctors

Biografie Remko Wind

Remko Wind (Grijpskerk, 1 januari 1974) is een allround muzikant uit Groningen. Naar aanleiding van een popworkshop van Teye Wijnterp koopt hij een basgitaar. Wind is bassist bij de popgroep Troglodites en speedmetalband Heamorhoids. Daarna speelt hij ondermeer in de coverband Still Going West, Honest Movement, Tiedo, The Full Minties en Jammah Tammah. Hij studeert vanaf 1996 bij Alex Manassen aan het Zwolse conservatorium en behaalt daar in 2001 zijn diploma voor klassieke compositie. Sinds 1999 speelt hij als pianist lichte muziek in Huis de Beurs te Groningen en is hij regelmatige gast op bedrijfsfeestjes, exposities en recepties. Remko Wind heeft zijn eigen productiemaatschappij annex uitgeverij Moker Muziek. Anno 2011 speelt hij regelmatig mee tijdens optredens van AA & The Doctors,

In bezetting van

AA & The Doctors   orgel, piano
Avery Plains   toetsinstrumenten
Jammah Tammah   toetsinstrumenten

1974 - 1995

Remko Wind (Grijpskerk, 1 januari 1974) is een allround muzikant uit Groningen.
Hij is in zijn jongensjaren als fluitist en kerkorganist begonnen in Oost-Groningen.
Tijdens de middelbare schooltijd jamt hij veel met Joris Geurts Van Kessel (oa Piscine Bleue, Flux'). Ze volgen samen een popworkshop van Teye Wijnterp en daardoor koopt Remko een basgitaar. Hij is bassist bij de schoolband Troglodites en speedmetalband Heamorhoids. Daarna speelt hij ondermeer toetsen, banjo, gitaren en accordeon in allerlei (cover)bands zoals Still Going West, Honest Movement, Tiedo, The Full Minties en Jammah Tammah. Zijn studie filosofie aan de universiteit van Groningen flopt binnen een half jaar.
Ondertussen is hij begonnen te componeren, moderne muziek.

1996 - 2008

Ondertussen is hij begonnen te componeren, moderne muziek. Hij studeert vanaf 1996 bij Alex Manassen aan het Zwolse conservatorium en behaalt daar in 2001 zijn diploma voor klassieke compositie.
Als muzikant is Remko in die tijd vooral druk in de stad Groningen, bijvoorbeeld elke zaterdag in Huis de Beurs te Groningen. Daarnaast blijft hij maar verschillende dingen uitproberen. Tourtjes landelijk met Jammah Tammah wisselen af met bluesbands, jazz, soloprojecten en meer en compositie-opdrachten. Hij stuurt een compositie naar een concours voor dwarsfluitmuziek en wint prompt de eerste prijs. Het motiveert niet om moderne muziek te blijven schrijven. Wind moet door en blijft nieuwe uitdagingen aangaan. De rij met bandnamen blijft groeien, bijvoorbeeld met Apple 3, een jazzcombo waar ook de inmiddels bekende zangeres Sandra Van Nieuwland inzit.
Wind heeft vooral een voorkeur voor kleine bezettingen, trio's, soms vanwege het geld, maar ook vanwege de vrijheid op toetsen. Met drummer Daniel Ninck Blok richt hij Windblok op, toetsen en piano. Dit duo improviseert vooral.
Op het noorderzonfestival heeft hij een aantal jaren achter elkaar een mobiele act, die elk jaar verandert. Met een mobiele akoestische piano achter de fiets, samen met een drummer, en later met een Fender Rhodes achter de fiets.

2009 - 2012

Theatergezelschappen krijgen Wind ook in het vizier. Het NNT huurt Remko in 2009 in als componist en zanger/muzikant in de voorstelling Aarsschaafsel en Korrelfotze in de rol van Mevrouw Windjes.
Daarna volgt Peergroup, die Wind inhuurt als componist voor de Drentse Blues Opera. Wind formeert voor deze voorstelling een band met als gitarist Erwin Java (Muskee, KOTW), drummer Fokke De Jong (Normaal, KOTW) en bassist Guus Strijbosch (Time Bandits, Daniel Lohues). Fokke en Erwin richten hierna King Of The World (KOTW) op. Deze voorstelling wint de Streektaalprijs 2012 voor muziekpoductie.
De veelzijdigheid van Wind komt in theater goed van pas. Hij beheerst vele stijlen en werkt snel met allerlei verschillende acteurs en bands. Hierna volgen meer theaterproducties, voor de universiteit Voor Eeuwig ism Moke-drummer Rob Klerkx, voor Peergroup Circus In Veen. Samen met een jonge zangeres Dali Philippo schrijft hij een lied dat wordt opgepikt door Avro Junior Song Festival.

2012 - 2013

Naast de theaterprojecten is Wind vaste toetsenist in de begeleidingsband van Sandra Van Nieuwland sinds 2013. Als sessiemuzikant speelt hij mee op een kerstsingle van Tangarine en een DWDD optreden in 2012. Daarnaast speelt hij Hammond op het debuutalbum van Avery Plains. Samen met Van Nieuwland komt hij terecht bij Lori Lieberman die regelmatig nederlandse artiesten over de vloer heeft in LA om songs te schrijven.

2013 - 2014

In november 2014 verschijnt een EP van Lieberman met oa de song Three Days, waar Wind ook deels de credits voor krijgt en piano op speelt.
Verder jamt hij regelmatig met de groninger dj Pushing Wood die vanuit het label Bambeats 3 singles met toetsenpartijen van Wind uitbrengt en ook de samenwerking met de cubaanse dj Wichy De Vedado organiseert.

2014 - 2015

Begin 2015 organiseert hij een feest in de provincie Groningen om een positief geluid te laten horen vanuit de aardbevingsregio. Daarvoor schrijft hij ism allerlei noordelijke singersongwriters een lied Ode Aan Groningen, een lied die de liefde voor Groningen vertolkt en tegelijk de bezorgdheid vanwege de gevolgen van de gaswinning. In de clip en opname die vanaf 23 maart 2015 online is, zingen onder meer Erwin De Vries, Bert Hadders, Arno Van Der Heyden, Marlene Bakker, Irene Wiersma, Klaske Oenema, Jan Veldman en een groot achtergrond koor.
Het label Moker Muziek heeft tot nu toe uitgebracht: EP Be Born Be Loved, Cd Drentse Blues Opera, itunes-single Ode Aan Groningen.

Discografie Remko Wind

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Remko Wind

Audio/Video Remko Wind

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer