Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENE UIJLENHOET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

René Uijlenhoet

Periode

1961 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Biografie René Uijlenhoet

René Uijlenhoet is geboren in 1961. Opleiding Hij studeerde compositie bij Ton Bruynèl en orgel en improvisatie bij Theo Teunissen en Jan Welmers. Activiteiten Van 1988 tot 1990 doceerde Uijlenhoet elektronische muziek aan het Utrechts Conservatorium. Aan de faculteit Kunst, Media en Technologie van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten was hij van 1990 ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie René Uijlenhoet

1961

René Uijlenhoet is geboren in 1961.


Opleiding

Hij studeerde compositie bij Ton Bruynèl en orgel en improvisatie bij Theo Teunissen en Jan Welmers.


Activiteiten

Van 1988 tot 1990 doceerde Uijlenhoet elektronische muziek aan het Utrechts Conservatorium. Aan de faculteit Kunst, Media en Technologie van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten was hij van 1990 tot 1994 docent computercompositie. Tussen 1992 en 1998 werkte hij samen met de acteur Henk van Ulsen. Van 1996 tot 1998 werkte hij voor NEAR, het Nederlands Elektro-Akoestisch Repertoirecentrum, een initiatief van Gaudeamus en Donemus. Onder andere redigeerde hij de NEAR/Donemus uitgave van uitgebreid gedocumenteerde cd's van Ton Bruynèl, Jan Boerman en Dick Raaijmakers. Sinds 1997 is hij als docent elektronische compositie verbonden aan de compositie-afdeling van het Rotterdams Conservatorium. In 2003 was hij jurylid bij de eerste Ton Bruynèl Prijs.


Composities

Uijlenhoet componeert werken voor tape en/of live electronics, soms gecombineerd met traditionele instrumenten, maar ook muziek voor ballet en theater. Zijn grote buitencompositie Zware Metalen, voor beiaard, luidklokken en elektronica, werd in 1993 ingezonden als Nederlandse bijdrage voor de Prix Italia. In 1995 maakte hij de live electronics installatie Wired Life voor muziekcentrum De IJsbreker, die vervolgens van oktober 1998 tot oktober 2000 onafgebroken gestaan heeft op de muziekafdeling van het GemeenteMuseum in Den Haag. Samen met Nora Hooijer presenteerde hij in april 1998 in het Stedelijk Museum te Amsterdam de multi-media live electronics / live painting compositie De Muis met het Oor, gebaseerd op de elektronische muziek theorieën van de schilder Piet Mondriaan. Tijdens de Rotterdam Music Biennale 1999 werd Lichtgewicht voor 4-sporen tape ten gehore gebracht. In 2000 componeerde hij Vorst aan de Grond voor beiaard, elektrische klokken en tape en in 2003 Koraalriff voor orgel, live electronics en tape.

Prijzen
In 1994 won de elektronische compositie Wedge de eerste prijs in de Bourges Quadrivium Competition en in 2000 werd Lichtgewicht geselecteerd voor de finale in Bourges.

René Uijlenhoet
(2006)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's René Uijlenhoet

Audio/Video René Uijlenhoet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer