Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENEE & THE ALLIGATORS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Renée & The Alligators

Periode

1960 - 1967

Genre

Nederbiet, pop, rock'n'roll

Online

Officiële website

Pseudoniemen

René And His Alligators

Renée & The Alligators

René Nodelijk speelt eerst in de Haagse Rocking Sensation Boys. Met zijn eigen groep René and His Alligators maakt hij instrumentale rock 'n roll à la The Shadows en The Ventures. Tussen 1961 en 1965 maken de Alligators vele singles en vier ep's. Hun bekendste nummer is Guitar Boogie, dat ...
Volledige biografie...

Bezetting

René Nodelijk   gitaar
Hans Waterman   drums
Albert Doornik   gitaar
Anja Exterkate   zang
Fred Severin   basgitaar

Overige muzikanten

Ruud Schoonewelle   basgitaar
Hans Emmerik (1)   gitaar
Wim Zech   drums
Gerrit Groenhof   drums
Peter Riethof   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1957   Jan de Winter
1960   Bert Schouten
1967   Robbie van Leeuwen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Renée & The Alligators

René Nodelijk speelt eerst in de Haagse Rocking Sensation Boys. Met zijn eigen groep René and His Alligators maakt hij instrumentale rock 'n roll à la The Shadows en The Ventures. Tussen 1961 en 1965 maken de Alligators vele singles en vier ep's. Hun bekendste nummer is Guitar Boogie, dat jarenlang fungeerde als herkenningsmelodie van het Veronica-radioprogramma Goud van Oud. De groep kent vele bezettingswisselingen; de later bekend geworden Hans Vermeulen en Cesar Zuiderwijk spelen korte tijd mee. Nadat de groep als Alligators nog een single heeft opgenomen werkt men tot 1977 als dansorkest onder de naam Toby Collar. In 1977 wordt rond zijn tweede vrouw Anja Exterkate de groep Renée geformeerd. In 1982 gaat Anja als Renée solo. Enkele jaren later storten zij zich herenigd als Renée & the Alligators in het goud-van-oud-circuit.

1958

De Haagse Rocking Sensation Boys behoren tot de eerste rock 'n rollgroepen van het land. De groep bestaat van april 1958 tot september 1959. Met de Rocking Sensation Boys doet gitarist René Nodelijk mee aan een Elvis-imitatiewedstrijd in Den Haag. Hij wordt, gekleed in een felgeel zijden overhemd en getooid met een imposante vetkuif, derde. Een optreden van de Tielman Brothers maakt diepe indruk op hem. In 1959 worden de Rocking Sensation Boys de begeleidingsband van Rein de Vries, wat leidt tot conflicten. René stapt uit de band en formeert een eigen groep, The Alligators. De eerste bezetting bestaat naast Nodelijk uit Hans Emmerik (gitaar), Ton Schattelijn (piano, klarinet) en Richard van der Kraats (drums).

Rocking Sensation Boys Tielman Brothers

1959

René and His Alligators doen mee aan een talentenjacht in Vlaardingen, waaraan ook de Rocking Sensation Boys en enkele gerenommeerde Indo-bands meedoen. Ze winnen en worden geduchte concurrenten van hun als voorbeeld dienende Indo-bands. De band begeleid zanger Paul Gimbell op zijn single Sugar Bowl Rock.

Rocking Sensation Boys

1960

In 1960 wordt René Nodelijk uitgeroepen tot 'Neerlands ruigste rocker', maar Tuney Tunes constateert desondanks dat hij 'beslist geen nozem is, maar studeert aan het conservatorium.' Nodelijk studeerde gitaar en viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De eerste single verschijnt op CNR: So Mad. Emmerik en Schattelijn hebben de band verlaten en worden vervangen door slaggitarist Ton van de Graaf en bassist Pim Veeren.

1961

November 1961 vertrekt de groep voor drie maanden naar West-Duitsland. Het bevalt slecht en de groep keert huiswaarts zonder bassist Pim Veeren, die overstapt naar de ook in Duitsland actieve Crazy Rockers. Hij wordt vervangen door Ruud Schoonewelle. Met Eddy W. van Hemert als manager treedt de groep op met instrumentaal repertoire à la The Ventures. Via Van Hemert komen The Alligators in contact met Phonogram. Voor het label gaan de muzikanten een Hilversumse studio in waar ze vier nummers opnemen: Alligator's Dance, Theme From Limelight (een compositie van Charles Chaplin), Gipsy Rock en My Happiness (een hit van Connie Francis).

The Crazy Rockers

1962

In mei treden René and His Alligators op tijdens een door het tienerblad Teenagercall georganiseerde show. René Nodelijk zet een instrumentale versie op plaat van het nummer Heisser Sand, dat op dat moment een grote hit is in Duitsland. De vierde single Guitar Boogie is succesvol in het Nederlandse hitparade. In september werkt de band samen met Wim Goossen en Piet Oomen, beter bekend als The Telstars. Drummer Richard van der Kraats wordt vervangen door Wim Zech. Samen met The Telstars nemen René and His Alligators de nummers Sealed With a Kiss en True Love op. Aan het eind van het jaar verschijnt het nummer Telstar (bekend van The Tornados) op een Franse EP.

1963

René and His Alligators zijn met grote regelmaat in Den Haag te zien, onder meer elke maandagavond in Piccadilly (waar tegenwoordig de Tweede Kamer is gevestigd). De single Bonanza is een bewerking van de openingstune van de gelijknamige Amerikaanse televisieserie. De B-kant van de single Sweet Georgia Brown is Black Swan, vrij naar het Zwanenmeer van Tchaikowsky. Ruud Schoonewelle moet in dienst en wordt vervangen door Peter de la Haye.

1964

Tussen 1964 en 1967 wisselt de bezetting met grote regelmaat. Bassist André Serban komt in de plaats van Peter la Hay en de plek van Ton de Graaf wordt ingenomen Hans Vermeulen. Vermeulen heeft dan al vier jaar muziekles gehad van René Nodelijk. Aan het eind van het jaar wordt Vermeulen opgevolgd door gitarist Ed Bekking en is Ruud Schoonewelle weer terug van zijn diensttijd. Louis Blonk gaat achter de drumkit zitten. In 1964 begeleiden René & The Alligators het vocale kwartet de Fouryo's in hun liedje De Kleinste.

1965 - 1976

In de beatnummers She Broke My Heart en I Can Wait is gitarist Nodelijk ook als vocalist te horen. De single I Feel Like Crying verschijnt in 1967 onder de naam The Alligators. Als zanger en toetsenist Frank Bianchi zich in 1967 bij de band voegt wordt de naam veranderd in Toby Collar waarmee in de eerste helft van de jaren zeventig platen worden gemaakt en optredens gedaan.

Toby Collar

1970

Onder de naam Dutch Garden maakt Toby Collar een single. Toby Collar is gedurende de jaren zeventig actief als dansorkest.

1977 - 1984

Op instigatie van producer Bert Schouten gaat René Nodelijk weer rock-'n-roll spelen onder de naam René & The Alligators. Als de groep met zangeres Anja Exterkate (de tweede vrouw van Nodelijk) bij CNR een contract krijgt wordt de bandnaam ingekort tot Renée. Tussen 1978 en 1982 heeft de groep enkele hits, waaronder rock-'n-roll-klassiekers als Sweet Nothings en A Whole Lotta Shakin' Goin' On.

Renée (1)

1985 - 2004

De groep profiteert van de herleefde belangstelling voor de (Neder-)pophistorie en treedt regelmatig op. Guitar Boogie fungeert jarenlang als herkenningsmelodie van het Veronica-radioprogramma Goud van Oud. Op initiatief van drummer Cor van der Beek (Shocking Blue) en bassist Fred Severin (Daddy's Act) is de groep weer op de podia te zien als Renée and the Alligators. Vanaf 2004 bestaat de band naast Nodelijk, Exterkate en Severin uit gitarist Albert Doornik en drummer Hans Waterman.

Daddy's Act Shocking Blue

2005

Renée & The Alligators In mei verschijnt de drie cd's tellende compilatie The Complete Collection '59-'70. Zoals de titel aangeeft staan hierop alle nummers uit de carrière van de band, inclusief de single met zanger Paul Gimbell, opnamen met de Fouryo's en The Telstars en de platen onder de namen Toby Collar, Dutch Garden en Renée. Onder die laatste naam is zangeres Anja Exterkate ook nog steeds solo actief, begeleid door leden van The Alligators.

Discografie Renée & The Alligators

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Renée & The Alligators

Audio/Video Renée & The Alligators

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer