Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENEE DE HAAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-07-1954 - 02-07-2016

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Renée de Haan

Renée de Haan is een Amsterdamse zangeres van het levenslied. Ze breekt in 1988 door met de hit 'Vuile Huichelaar'. Ze wordt ook wel de vrouwelijke André Hazes genoemd.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Renée de Haan

Renée de Haan is een Amsterdamse zangeres van het levenslied. Ze breekt in 1988 door met de hit 'Vuile Huichelaar'. Ze wordt ook wel de vrouwelijke André Hazes genoemd.

1982 - 1986

De Amsterdamse Renée de Haan (9 juni 1954) krijgt de muziek, zoals alle Amsterdamse artiesten, met de paplepel ingegoten. Als jong meisje staat ze al op het biljart in de Amsterdamse Jordaan te zingen. Daar weet ze aardig naam te maken. EMI laat haar twee singles maken, maar die doen niet veel. In 1986 verschijnen In Een Wereld Zonder Jou en Weet Jij Dan Niet Wat Liefde Is.

1987

De Haan wisselt van platenmaatschappij. In 1987 neemt ze de single Vuile Huichelaar op, een compositie van de Rotterdammer Aad Klaris (Verrek, Zeg Kerel Ben Jij 't?). Hij tekent ook voor de tweede single Mannen.

Aad Klaris

1988

In de eerste helft van 1988 begint het langzaam te lopen met Vuile Huichelaar. Enkele radio-DJ's pakken de plaat op en in mei van dat jaar haalt het singeltje moeiteloos de Top 40. De Haan is op slag bekend en niet van tv te slaan. Aan de hand van Klaris maakt de Amsterdamse zangeres in hetzelfde jaar haar eerste cd: Recht Uit 'T Hart. Daarop staat ook haar tweede single Mannen (Steeds Weer de Verkeerde). Het blijkt haar succesvolste single. In augustus reikt de plaat tot de 32ste plek van de Top 40.

1989

Samen met Aad Klaris maakt De Haan in 1989 haar tweede album. De plaat ligt als elpee onder de titel Lach Maar in de winkel. De cd-versie heet Renée de Haan. De zangeres waagt zich aan de klassieker Before The Next Teardrops Fall.

1990 - 1992

Renée de Haan treedt veel op in het land, maar een nieuwe grote hit blijft uit. Bij CNR mag ze in 1992 het album Zo Is Het Leven opnemen. André Hazes levert met Klap In Mijn Gezicht en Waarom Mocht Dit Niet Lang Duren twee nummers voor de plaat. Ook de jongens van Cat Music doen een flinke duit in het zakje.

André Hazes

1994

Echte grote hits blijven uit. Toch laat De Haan regelmatig van zich horen. Ze brengt de carnavalssingle De Nacht Is Nog Zo Lang uit. Het nummer is terug te vinden op de cd Jij En Ik die ze bij Telstar mag uitbrengen. Met Mooie Blauwe Ogen trekt ze nog wel wat aandacht, het nummer is dan ook geschreven door Johnny Hoes zelf. Hij produceert ook nog enkele andere singles voor De Haan. Haar oude platenmaatschappij Dureco brengt een verzamel-cd uit: Haar Grootste Hits.

Johnny Hoes

1995 - 2000

Na het album Jij En Ik kan Renée de Haan op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij. Ondanks dat er een tijdje geen cd's van haar verschijnen, heeft ze nog vaak optredens. De zangeres vindt uiteindelijk onderdak bij TipTop Records, het label van Emile Hartkamp en Riny Schreijenberg. In 1995 verzorgt De Haan ook een gastbijdrage op de single Samen Terug Naar Mokum van Koos Alberts. Schreijenberg en Hartkamp schrijven alle hits voor Alberts, Frans Bauer en Corry Konings. Ook De Haan neemt nummers van het duo op, maar het lukt haar niet het het landelijke succes van Vuile Huichelaar te evenaren. Er komt in 1996 nog wel een cd, getiteld Voor Altijd. Rond de eeuwwisseling brengen Telstar en Koch Records, het label waar Schreijenberg inmiddels de leiding heeft, nog verzamel-cd's uit van de zangeres.

Emile Hartkamp Riny Schreijenberg

2001 - 2003

Na een rustige periode maakt De Haan voor HJDM Music het album Wat Er Echt In Mij Leeft. Het album doet bitter weinig tot groot verdriet van de zangeres. Omdat ook de klad in de optredens gekomen is, lijkt haar carrière over.

2004

Er komt een nieuwe versie van haar eerste hit Vuile Huichelaar, maar ondanks dat kijkt Renée de Haan met gemengde gevoelens terug op 2004. Ze is aan de kant geschoven door HJDM Music en met de optredens wil het ook maar niet vlotten. Tot overmaat van ramp komt ze ook nog eens slecht in het nieuws. Na de dood van André Hazes wordt de zangeres ervan beschuldigd een graantje te willen meepikken van zijn dood. Mensen vallen erover dat ze zich aanprijst als de vrouwelijke André Hazes.

2005 - 2006

Geels Evenementen ontfermt zich over de zangeres en langzaamaan klimt ze uit het dal. Er komen meer optredens en ook is er weer interesse vanuit de platenindustrie. Telstar sluit de zangeres weer in de armen. In 2006 wordt er in de studio's in Weert hard gewerkt aan een album. Daarop nieuwe versies van oude hits en een aantal nieuwe songs, zoals de single Ik Hou Van Jou.

2007

Renée de Haan maakt deel uit van een grote reclamecampagne van Arke Reizen. Haar nieuwe single heet dan ook Nooit Meer Naar Huis. De zangeres besluit ook werk te maken van haar gewicht. Ze doet mee aan het SBS6-programma De Afvallers Met Sterren. Het loopt uit op een drama. De Haan krijgt ruzie met haar voedingscoach.

2009 - 2016

In 2009 verschijnt de single 'Geef mij de sleutel'. Ook in de jaren daarna brengt De Haan nog een aantal nieuwe singles uit. Haar familie brengt op 2 juli 2016 het nieuws naar buiten dat de zangeres op 61-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker.

Discografie Renée de Haan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Renée de Haan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer